Een auto kopen zonder garantie: Is dat slim?

Als je een auto gaat kopen bij een autobedrijf dan krijg je, boven een bepaald aankoopbedrag, garantie. Een garantie die jou ervan verzekert dat de auto geen verborgen gebreken heeft. En wanneer er onverhoopt toch een verborgen gebrek mocht zijn, dan worden dit gebrek kosteloos verholpen.

Althans, in theorie. Want er zijn genoeg verhalen bekend dat het in de praktijk helaas vaak niet zo werkt. Staar je dan ook nooit blind op de garantie die je bij een tweedehands auto krijgt. Want het vrijwaard je niet voor 100 procent van alle problemen.

Waar naar kijken als je een auto gaat kopen

Een betere garantie is nog altijd: je ogen goed de kost geven en jezelf zo goed mogelijk informeren tijdens het kopen van een auto.

Het overkomt menigeen dat hij een auto zo fantastisch vindt, dat hij de auto niet zo nauwkeurig bekijkt als dat hij eigenlijk zou moeten doen. En juist dat leidt meer dan eens tot een fikse teleurstelling.

Wanneer je dat dreigt te gaan overkomen, neem dan in ieder geval een vriend of familielid mee die doorgaans minder enthousiast is en die zijn ogen wel goed open heeft.

We hebben het op autogeschiedenis.nl al eerder vermeld. Bekijk niet alleen de auto goed, maar tevens de onderhoudshistorie. Want aan een auto waarvan de onderhoudshistorie bekend is, kan eigenlijk weinig serieus mis zijn.

Omdat het doorgaans betekent dat de vorige eigenaar zuinig genoeg op zijn auto was om 'm ieder geval altijd op tijd naar de garage te brengen voor onderhoud.

Wat wel handig kan zijn, zeker wanneer een auto er van binnen en van buiten onberispelijk uitziet, is om de leeftijd van de vorige eigenaren proberen te achterhalen wanneer je de auto niet van een particulier koopt.

Want wanneer de auto van een ouder echtpaar is geweest, dan is er misschien wel zuinig met de auto omgesprongen, maar echt goed rijden kunnen veel oude mensen echter niet meer. Iets wat bijvoorbeeld meer dan eens leidt tot een serieus aantal onzachte aanrakingen met stoepranden en vroegtijdig versleten koppelingsplaten.

Onzachte aanrakingen met stoepranden worden door autobedrijven doorgaans vrij eenvoudig verdoezeld met een set nieuwe wieldoppen. Maar daarmee blijft wel staan dat de banden wellicht beschadigd zijn geraakt en de wielophanging uit het lood staat.

Iets wat in de loop der tijd rare slijtage aan de banden tot gevolg kan hebben. Wanneer de wielophanging van een auto uit het lood staat en uitgelijnd moet worden, dan merk je dat aan trillingen in het stuur tijdens het rijden. En het niet rechtuit blijven rijden van de auto wanneer je het stuur loslaat tijdens het rijden.

Of koppelingsplaten aan vervanging toe zijn, kun je zelf eigenlijk vaak slecht beoordelen. Tenzij je daadwerkelijk kan voelen dat de koppeling slipt. Of dat de koppeling pas heel laat aangrijpt als je 'm op laat komen. Maar om daar echt iets over te kunnen zeggen, moet je het type auto dat je op het oog hebt al heel goed kennen.

Echter, als je een auto zonder garantie wilt kopen, dan is het wel fijn wanneer je dingen zoals de staat van de koppeling weet. Omdat dit over het algemeen een vrij dure reparatie betreft.

Waar je verder goed op moet letten is, wanneer de distributieriem voor het laatst is vervangen. Want ook dat luistert bij menig auto's zeer nauw. Als een distributieriem niet op tijd vervangen wordt, dan kan dit het knappen van de distributieriem tot gevolg hebben. Iets wat bij veel moderne automotoren zoveel schade kan veroorzaken dat deze niet meer gerepareerd kan worden.

Een distributieriem gaat maar een bepaald aantal kilometers en/of jaren mee. De dealer van het merk auto dat je op het oog hebt kan je precies vertellen hoelang. Tevens is het verstandig de distributieriem uit voorzorg te vervangen wanneer de auto langer dan een jaar heeft stilgestaan. Of wanneer niet bekend is, wanneer de distributieriem voor het laatst is vervangen.

Het is wijs dit vooral goed te onderzoeken wanneer je een auto zonder garantie koopt. Omdat het vervangen van een distributieriem, afhankelijk van de auto, kan oplopen tot zo'n 900 Euro of meer.

Toe zijn aan vervanging van de distributieriem kan voor veel eigenaren van oudere auto's dan ook een reden zijn om een auto te verkopen of in te ruilen. Dus wees hier alert op.

Auto goedkoper zonder garantie

Wanneer je een auto koopt zonder garantie, dan kan een auto aanzienlijk goedkoper zijn dan een vergelijkbare auto met garantie. Wees alleen heel alert wanneer een autobedrijf zelf aanbiedt de auto aan jou te willen verkopen zonder garantie.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar het kan uiteraard wel, dat er iets met de auto is, waardoor het bedrijf je de auto graag wil verkopen zonder garantie.

Bij een auto kopen zul je altijd heel alert moeten zijn. Want in de autohandel gaat er echt wel eens wat mis en wordt er nog wel eens een kat in de zak gekocht. Er is overigens heus niet altijd opzet in het spel. Want autohandelaren die veel handelen en auto's in partijen kopen, bekijken echt niet elke auto uitgebreid en maken er een proefrit mee. Dus het kan voorkomen dat de handelaar zijn eigen handel ook niet eens echt heel goed kent.

Maar uiteraard kan het heel goed zijn dat een potentiële koper wel wat heeft opgemerkt aan de auto en dat de handelaar gemeld heeft. En wanneer het een kostbaar iets zou kunnen zijn, zal hij snel van die auto afwillen. Nogmaals, het hoeft niet, maar het zou kunnen.

Koop dan ook alleen maar een auto zonder garantie op eigen voorstel. En noem direct een prijs waarvoor jij die auto zonder garantie wilt hebben. En probeer de auto dan altijd voor zo'n prijs mee te krijgen, dat wanneer er toch wat aan mocht mankeren, dat je die auto inclusief reparatiekosten nog steeds hebt voor een goede prijs.

Want tenslotte koop je een stukje service af, die het autobedrijf anders zou hebben moeten verlenen. Daar mag best wat tegenover staan.

Een auto kopen zonder garantie betekent overigens niet dat je helemaal geen garantie meer hebt. Als je een auto koopt bij een autobedrijf, dan valt zijn verkoop aan jou onder verkoop aan consumenten. Dit betekent dat jij mag aannemen dat de auto daadwerkelijk in de staat verkeert waarin het autobedrijf zegt dat de auto verkeert.

Dit betekent dat je, wanneer bijvoorbeeld binnen een week de distributie riem knapt, wel zeker garantie hebt. Omdat de auto in dat geval absoluut niet in de staat verkeert die je redelijkerwijs mag verwachten.

Kortom, een auto kopen zonder garantie kan best een slimme zet zijn. Mist je zelf in staat bent de auto goed te bekijken en zelf een beetje verstand hebt van auto's. Want ook al zit je nooit helemaal zonder garantie als je zonder garantie een auto koopt, het zal wel meer gedoe zijn om aanspraak te maken op garantie als je het nodig hebt.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen