Wat heb je nodig om een auto over te schrijven?

Als je een auto koopt, dan moet de auto op jouw naam komen te staan. Zodat bekend is dat de auto jouw eigendom is. Daarom heeft iedere auto een kenteken dat bestaat uit een kentekenbewijs in de vorm van een pasje, een stuk papier met daarop een tenaamstellingscode en twee kentekenplaten die op de auto bevestigd zijn.

Iedere keer dat een auto verkocht wordt en van eigenaar verandert, moet er een nieuw pasje komen met daarop de naam van de nieuwe eigenaar. Dat is wat genoemd wordt het overschrijven van een auto, ofwel het overschrijven van het kenteken.

Wat nodig is voor het overschrijven van een kenteken

Voor het overschrijven van een kenteken heb je het kentekenbewijs nodig en de tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode is in het bezit van de huidige eigenaar van de auto, evenals het kentekenbewijs.

Een tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de tenaamstellingscode staat vermeld op een brief die als naam draagt: Tenaamstellingsverslag. Deze brief krijgt de nieuwe eigenaar van een auto direct overhandigd op het moment dat het kenteken op zijn of haar naam is gezet.

In deze brief staat tevens de meldcode vermeldt. Deze code is nodig om de auto te kunnen verzekeren.

De volgende dag krijgt de nieuwe eigenaar per post een brief met daarop het tweede deel van de tenaamstellingscode. Ook zit het nieuwe kentekenbewijs met daarop zijn of haar naam op de brief geplakt.

De twee delen van de tenaamstellingscode moeten worden samengevoegd op deze brief en vervolgens goed worden bewaard. Vandaar dat elke tenaamstellingscode bestaat uit een handgeschreven deel en een gedrukt deel.

Alleen wanneer je het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van de huidige eigenaar van de auto hebt gekregen kun je een kenteken over laten schrijven op jouw naam.

Waarom is het kenteken overschrijven nodig?

Alles wat met jouw auto te maken heeft is gekoppeld aan het kenteken van de auto. Dat betekent dat na het overschrijven van het kenteken op jouw naam, je automatisch alles ontvangt wat met je auto te maken heeft en voor jouw auto van belang is.

Als eerste is het kenteken noodzakelijk om je auto te kunnen verzekeren. En zodra je een auto op je naam hebt staan zal binnen afzienbare tijd de rekening van de belastingdienst voor de verschuldigde motorrijtuigenbelasting op de mat vallen.

Tevens zul je een keer per jaar van de RDW automatisch een brief ontvangen waarin je verteld wordt dat je auto APK-gekeurd moet worden.

En ook als je te hard gereden hebt en geflitst bent dan zul je binnen enkele weken een schrijven ontvangen van het geconstateerde feit en een verzoek om een vastgesteld boetebedrag voor een bepaalde datum te voldoen aan het CJIB.

Waar kun je een auto laten overschrijven?

Als je een auto koopt bij een autobedrijf, dan kan de auto vaak ter plekke op naam gezet worden voor je. Je krijgt dan in ieder geval een tenaamstellingsverslag mee. Hiermee kun je zoals gezegd de auto verzekeren, omdat op deze brief ook de meldcode vermeld staat. Maar ook als je aangehouden zou worden met de auto, dan kan je door middel van het tenaamstellingsverslag aantonen dat de auto van jou is.

Als het autobedrijf niet over de mogelijkheid beschikt om de auto voor je op naam te zetten of je koopt de auto van een particulier, dan moet je het overschrijven van de auto zelf regelen.

Gelukkig kan een auto overschrijven bijna altijd in de buurt. Want een auto overschrijven kan bijna overal waar een PostNL balie is.

Waar in de buurt je een kenteken over kan schrijven vind je in de PostNL locatiewijzer

Winkels waar je tevens vaak een kenteken over kunt laten schrijven zijn: Bruna, Primera en Jumbo supermarkten. Dat je bij de supermarkt ook een kenteken kan overschrijven kan met name op zondag nog wel eens goed van pas komen.

Maar dat zijn niet de enige locaties waar je een auto kunt overschrijven op jouw naam. Want door het hele land zijn namelijk ook diverse kentekenloketten. Ook hier kun je een kenteken over laten schrijven. Waar de kentekenloketten zich bevinden vind je hier

Een auto overschrijven online

Ook bestaat de mogelijkheid om via de website van de RDW online een auto over te schrijven.

Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • Het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode.
  • De DigiD app op je smartphone zodat je een controle van je identiteitsbewijs kunt uitvoeren.
  • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs.
  • De mogelijkheid om via IDEAL op je smartphone te betalen.
  • De mogelijkheid om e-mails te ontvangen op je smartphone.
  • Als je dit alles bij de hand hebt en op de smartphone geïnstalleerd hebt, dan is dit uiteraard de handigste optie om een auto overschrijven te regelen.

    Het papieren kenteken

    In een steeds uitzonderlijker wordend geval tref je bij een auto een volledig papieren kenteken aan. Bestaand uit:

    • Een deel 1A ofwel het Voertuigbewijs – Hierop staan alle gegevens van de auto.
    • Een deel 2 ofwel het Overschrijvingsbewijs – Het overschrijvingsbewijs is nodig om de auto te laten overschrijven
    • Een deel 1B ofwel het Tenaamstellingsbewijs – Hierop staan de persoonlijke gegevens van de eigenaar.

    Voor het overschrijven van een papieren kentekenbewijs zijn het Overschrijvingsbewijs (deel 2) en het Tenaamstellingsbewijs ( deel 1B) nodig.

    Zodra de auto op je naam is gezet krijg je overigens tevens een vrijwaringsbewijs overhandigd. Dit document is voor de oude eigenaar van de auto. Met het vrijwaringsbewijs kan de oude eigenaar aantonen dat hij vanaf de vermelde datum niet langer eigenaar is van de auto.

    Dit vrijwaringsbewijs dien je dan ook zo snel mogelijk te overhandigen aan de oude eigenaar van de auto.

    Nu je weet hoe een auto overschrijven gaat, weet je ook direct wat er nodig is om jouw huidige auto over te kunnen schrijven op naam van iemand anders als je hem verkoopt.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen