Ruitensproeiervloeistof controleren bijvullen en zelf maken

ruitensproeiervloeistof bijvullen

Ruitensproeiervloeistof is een goedje opgeslagen in een kunststof tankje dat zich in de motorruimte van de auto bevindt, bedoeld om tijdens het rijden de autoruit te kunnen schoonmaken. Wanneer we in de auto het handeltje bedienen om de ruitersproeier te activeren, dan zal de ruitensproeiervloeistof op de ruit worden gesproeid, waarna de ruitenwissers zowel vloeistof als vuil van de autoruiten zullen verwijderen.

Althans, dat is de bedoeling. Want als de ruitensproeiervloeistof op is, dan zullen de ruitenwissers wel aan het werk gaan, maar wordt de autoruit allerminst schoon van deze actie.

Ruitensproeiervloeistof controleren en bijvullen

Om dit te voorkomen moeten we eigenlijk regelmatig even controleren of er nog voldoende ruitensproeiervloeistof in het ruitensproeierreservoir zit en eventueel bijvullen. Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien, bevindt het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof zich onder de motorkap.

Voor de ruitensproeier van de achterruit kan ook nog wel eens een reservoir zijn ondergebracht in de bagageruimte van de auto, doorgaans in de buurt van één van de wielkasten van de achterwielen. Ruitensproeierreservoirs zijn over het algemeen forse kunststof reservoirs die witachtig van kleur en half doorzichtig zijn. Zodat we vanaf de buitenkant kunnen zien hoeveel vloeistof zich in het reservoir bevindt.

Let echter goed op. In de motorruimte bevinden zich doorgaans meer half doorzichtige vloeistofreservoirs. Waaronder het reservoir voor de remvloeistof, dat zich op de hoofdremcilinder in de motorruimte bevindt, en het reservoir voor de koelvloeistof.

Het reservoir voor de remvloeistof is de kleinste. En op het reservoir van de koelvloeistof bevindt zich doorgaans een metalen dop met kleine vleugeltjes aan weerskanten.

Het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof is meestal het grootste halfdoorzichtige kunststof reservoir dat zich in de motorruimte bevindt en is doorgaans voorzien van een kunststof dop. Tevens staat er op het reservoir geregeld een logo gedrukt dat lijkt op het onderstaande logo.

logo ruitensproeier reservoir

Na het verwijderen van deze dop kan er ruitensproeiervloeistof bijgevuld worden in het reservoir. Aan de buitenkant van het reservoir is doorgaans een markering aanwezig welke aangeeft tot waar maximaal bijgevuld moet worden.

Moet ik altijd speciale ruitensproeiervloeistof gebruiken?

Ruitensproeiervloeistof is te koop bij tankstations, autoshops, zoals Halfords en de automaterialenhandel zoals Brezan, maar ook bij de bouwmarkt. En soms zelfs bij winkels als de Action.

Er zijn dus nogal wat plekken waar je ruitensproeiervloeistof kunt kopen. Meestal wordt ruitensproeiervloeistof verkocht in een jerrycan van een liter of 3 tot 5.

Maar moet je nu altijd speciaal ruitensproeiervloeistof gebruiken, of kun je het ook zelf maken of gewoon water gebruiken?

Ruitensproeiervloeistof bestaat voor het grootste deel uit water, waaraan een schoonmaakmiddel is toegevoegd en tevens een goedje dat voorkomt dat de ruitensproeiervloeistof in de winter bevriest.

In de zomer hoef je je daar geen zorgen over te maken en zou je eventueel gewoon kraanwater kunnen gebruiken als ruitensproeiervloeistof. En wanneer je wilt zou je er wat afwasmiddel aan toe kunnen voegen om je ruiten beter schoon te maken. Voeg hiertoe 1 eetlepel afwasmiddel en een klein scheutje spiritus toe aan 3 tot 4 liter water.

In de winter is het echter verstandig wel gewoon ruitensproeiervloeistof te kopen. Want niets is zo vervelend als zonder werkende ruitensproeier te zitten op een drukke vochtige snelweg, waardoor iedere auto in je buurt voortdurend een fijne spray van water en pekel op je ruit strooit.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen