10 uitstekende redenen om een auto tweedehands te kopen

Photo by Jose Carbajal on Unsplash

Een auto is de slechtste investering die je kan doen. Want een nieuwe auto kan zomaar de helft van zijn waarde verliezen in slechts een paar jaar tijd. Enkele duizenden Euro's waardeverlies per jaar in dan ook geen uitzondering.

Dat is dan alvast één reden waarom je zou kunnen overwegen om een tweedehands auto te gaan rijden in plaats van een nieuwe. Door een tweedehands auto te gaan rijden, bespaar je een hoop geld waarmee je heel veel andere leuke dingen kunt doen.

Wat andere goede redenen zijn om een auto tweedehands te kopen? We geven je er nog 9.

1) Je kunt je auto laten onderhouden waar je wilt

Als je een nieuwe auto koopt, dan krijg je daar uiteraard uitgebreide fabrieksgarantie op. Maar dat betekent wel dat je verplicht bent de auto te laten onderhouden door de dealer. En dat precies volgens het door de fabrikant opgestelde onderhoudsschema.

Houd je je daar niet nauwkeurig aan, dan zou dat wel eens gevolgen kunnen hebben voor de garantie.

2) Een tweedehands auto is aanzienlijk goedkoper te verzekeren

Wanneer je een auto nieuw koopt, dan verzeker je 'm all-risk. Dat is verstandig om te doen. Maar wanneer je de auto gefinancierd koopt, dan wordt het vaak zelfs verplicht gesteld om je auto all-risk te verzekeren.

Zodra een auto ouder wordt, dan is het niet zo zinvol meer om een auto all-risk te verzekeren. Iets wat al aan de hand kan zijn wanneer een auto slechts 6 jaar oud is.

Dat betekent dat goedkoper verzekeren dan niet alleen slimmer is, maar ook nog eens vele malen goedkoper.

3) Een tweedehands auto is contact te betalen

Geld lenen kost geld. Veel geld. Zeker wanneer je jouw nieuwe auto gefinancierd koopt. Veel meer vrijheid in je doen en laten met je auto heb je, wanneer je een auto gewoon contant uit eigen zak betaalt.

Dan is een auto echt van jou, en ben je niet maandelijks een zak met geld kwijt voor een hele lange tijd.

Bovendien voorkom je, door een auto contant te betalen, dat je de kans loopt nog heel lang te moeten betalen voor iets wat je allang niet meer bezit.

Nog een voordeel van een auto direct contant betalen is, dat je jezelf een veel betere onderhandelingspositie geeft, waardoor je een auto nog eens een stuk goedkoper zou kunnen krijgen.

4) Een andere auto kopen die je graag zou willen hebben gaat makkelijker

Wanneer een auto echt jouw eigendom is, dan kun je ermee doen wat je wilt en wanneer je dat wilt. Dat betekent dat je vandaag kan besluiten een andere auto te kopen die je helemaal te gek vindt. En je huidige auto inruilen of verkopen zonder dat je daarvoor aan wie dan ook verantwoording hoeft af te leggen.

5) De eerste gebruikssporen irriteren je niet

Het fijnste van een nieuwe auto is wel dat alles er prachtig uitziet en glimt. Totdat je op een dag na het doen van de boodschappen ziet dat iemand de eerste schade aan je auto heeft toegebracht.

Bijvoorbeeld door een zijdeur wat onachtzaam open te gooien of zijn of haar boodschappenkar tegen je auto aan te laten stuiteren.

Weg nieuwigheid. Ineens is jouw nieuwe auto een gebruikte auto net als iedere andere auto.

6) Je kan onderhoud goedkoper houden

Zoals gezegd, met je nieuwe auto moet je naar de dealer. Met je tweedehands auto hoeft dat niet perse. Zeker als de auto al wat jaartjes oud is, dan kan ook de lokale garage, die doorgaans niet beschikt over allerlei elektronische diagnose apparaten, prima het onderhoud aan je auto uitvoeren. En dat doorgaans nog een stuk voordeliger ook.

En wanneer je een tweedehands auto rijdt, dan zullen veel onderdelen tweedehands te krijgen zijn. Iets wat je tevens een lieve duit kan schelen. Zeker wanneer je een beetje handig bent en het niet erg vindt om zelf je handen zo nu en dan vies te maken.

7) Slim tweedehands kopen, betekent minder bijtelling betalen

Als je ondernemer bent en je rijdt je auto zakelijk, dan krijg je te maken met bijtelling. Weer zoiets dat flink in de papieren kan lopen wanneer je een beetje een luxe auto rijden wilt.

Tenzij je een tweedehands auto koopt die minstens net zo luxe is, maar die inmiddels wel 15 jaar oud is. Dan hoef je ineens slechts bijtelling te betalen over de waarde van de auto in het economische verkeer.

En aangezien grote auto's tweedehands doorgaans nog maar weinig waard zijn, maar er nog zeker wel bijzonder representatief uit kunnen zien, kun je op deze manier heel slim besparen op de bijtelling op je auto van de zaak.

8) Je hoeft niet in een auto te rijden waar iedereen in rijdt

Moderne auto's lijken allemaal erg op elkaar. Wat jezelf onderscheiden met de auto waarin je rijdt geen eenvoudige opgave maakt. Tenzij je ervoor kiest om tweedehands te gaan rijden, of misschien zelfs youngtimer, of een klassieker.

Autorijden kan dan zomaar weer eens dagelijks een feestje worden. Want van een authentieke oude auto met karakter rijden, daar kun je een heel blij mens van worden.

Een klassieke auto dagelijks rijden duur? Je moet het wel heel bond maken wanneer je met een klassieker duurder uit bent dan met een volledig gefinancierde middenklasser die in 4 jaar tijd de helft van zijn waarde al verloren is.

9) Oudere auto's kennen vaak een groep liefhebbers die samen dingen doen

Het leuke van een youngtimer of een klassieker of een andere auto rijden die een grote schare liefhebbers kent, is dat de eigenaren ervan elkaar vaak opzoeken. Ook op het internet. Waardoor je via je auto op een leuke en ongedwongen manier nieuwe mensen kunt leren kennen en ervaring op kunt doen die je wellicht nog nooit eerder hebt opgedaan. Bijvoorbeeld: het zelf sleutelen aan je auto.

Na het lezen van de 10 redenen waarom je een tweedehands auto zou moeten kopen, zal je in ieder geval opgevallen zijn, dat rijden een tweedehands auto vooral veel leuker kan zijn dan rijden in een dertien in een dozijn eenheidsworst.

Nieuw rijden is zonder meer de meest betrouwbare en zekere vorm van autorijden, maar daarmee tevens de meest saaie.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen