3 nadelen van een auto tweedehands kopen

Een auto tweedehands kopen is aanzienlijk goedkoper dan een vergelijkbare auto nieuw kopen. Waarmee we direct het grootste voordeel te pakken hebben van het tweedehand kopen van een auto.

Echter, het kopen van een tweedehands auto kent niet alleen maar voordelen. Maar zeker ook nadelen. De drie grootste nadelen van het kopen van een tweedehands auto zetten we in dit artikel dan ook eens voor je op een rij.

1) Beperkte keuze in kleur en uitvoering

Als je een nieuwe auto gaat kopen, dan heb je keuze uit alle kleuren en uitvoeringen die het merk van je keuze je maar te bieden heeft. Bij een tweedehands auto is die keuze maar zeer beperkt.

Je zult dan bij wijze van spreken een keuze moeten maken uit de meest populaire kleurstellingen en uitvoeringen. Doorgaans is dat niet zo'n heel groot probleem. Tenzij je iets bijzonders wilt wat bij het grote publiek niet zo in trek is geweest.

Bijvoorbeeld, omdat de uitvoering van jouw voorkeur in verhouding vele malen duurder was dan een meer standaard uitvoering.

Wil je dan ook perse zo'n uitvoering hebben, dan zul je niet alleen veel langer op zoek zijn, maar zul je tevens vaak genoegen moeten nemen met wat er op dat moment toevallig aangeboden wordt.

Echter, wanneer je geen uitgesproken voorkeur hebt voor een bepaalde kleur of uitvoering, dan zal er doorgaans altijd wel iets van je gading aangeboden worden op de markt van tweedehands auto's.

2) Minder betrouwbaar en minder garantie

Een belangrijke beweegreden voor het kopen van een nieuwe auto is vaak dat een nieuwe auto betrouwbaarder is dan een tweedehands auto en dat er tevens fabrieksgarantie op de auto zit, mocht er onverhoopt toch iets misgaan.

Met andere woorden: wanneer je een nieuwe auto koopt dan is de kans klein dat je plots voor onaangename verrassingen en onkosten komt te staan.

En dat kan met kopen van een tweedehand auto echt wel eens anders zijn. Een tweedehands auto kan verborgen gebreken hebben die zich altijd ineens lijken te openbaren zodra de auto een andere eigenaar krijgt.

Hoe het ook zij. Het is vervelend en vaak ook nog eens kostbaar. Iets dat overigens wel voor een groot deel te voorkomen is, door ook een tweedehands auto met garantie te kopen en er tevens voor te zorgen dat je een auto koopt met een volledige onderhoudshistorie.

3) Duurder in onderhoud en verplichte APK

Wanneer je een nieuwe auto koopt, dan behoeft deze auto zeker de eerste paar jaar maar weinig onderhoud. Eens in de zoveel tienduizend kilometer een oliewissel en wat klein onderhoud, is vaak alles wat een nieuwe auto de eerste paar jaar nodig heeft.

Dat kan wel eens een heel ander verhaal zijn bij een tweedehands auto. Vooral wanneer de auto wat ouder is en al behoorlijk wat kilometers onder de wielen heeft, dan dienen zich ook de duurdere reparaties vaak aan. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem. Een reparatie die bij sommige auto's op kan lopen tot duizend Euro en soms zelfs meer.

Iets wat je overigens deels voor kan zijn door het onderhoud van de auto van je keuze te bestuderen, voordat je een tweedehands exemplaar gaat kopen. Op deze manier kom je erachter bij welke kilometerstanden dure reparaties uitgevoerd zouden moeten zijn.

Op deze manier kun je auto's selecteren die: of deze reparatie al achter de rug moeten hebben of die nog lang niet toe zijn aan deze reparatie.

Maar mogelijk dure reparaties in nog niet alles wat je kan treffen bij een tweedehands auto. Want de oudere auto moet ook ieder jaar APK-gekeurd worden. En ook de APK kan nare verrassingen en onverwachte onkosten tot gevolg hebben.

De nadelen van het kopen van een tweedehands auto zijn voor een groot deel te ondervangen door niet iedere cent die je als budget hebt voor een tweedehands auto, uit te geven aan de auto zelf. Maar 1000 tot 1500 Euro achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven tot na de eerst volgende APK-keuring.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen