3 tips voor bij het kopen van een tweedehands auto

Wat tips voor bij het kopen van een tweedehands auto, kan goed van pas komen. Want het tweedehands wonder der techniek dat auto heet, is voor velen één groot mysterie.

We hebben ooit geleerd hoe we dit voertuig moeten besturen. Tevens weten we vaak in grote lijnen uit welke onderdelen een auto bestaat. En ook weten we dat er aan een auto wel eens wat kan mankeren. Vooral aan een tweedehands auto. In dit artikel worden dan ook de 3 belangrijkste tips gegeven voor het kopen van een zo goed mogelijke tweedehands auto.

1) APK goedgekeurd betekent niet dat een auto goed is

De belangrijkste tip voor wanneer je een tweedehands auto gaat kopen is wel, je goed te realiseren dat een nieuwe APK niet betekent dat een auto in goede staat van onderhoud verkeert. Niets is minder waar. APK goedgekeurd betekent alleen dat op het moment van keuren, de auto door een deskundige veilig genoeg bevonden is om aan het verkeer deel te mogen nemen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat op het moment van keuren de remmen voor voldoende vertraging zorgden en dat de auto rechtuit bleef rijden tijdens het remmen. Want ook dat is belangrijk voor de verkeerveiligheid.

Maar dat betekent absoluut niet dat de remmen daarmee ook in een goede conditie verkeren. Het kan zijn dat de onderdelen van de remmen al behoorlijk ver versleten zijn, maar nog niet versleten genoeg dat er sprake is van onvoldoende remvertraging.

Een ander voorbeeld: De uitlaat moet op het moment van keuren gasdicht zijn. Dat betekent geenszins dat de uitlaat ook roestvrij moet zijn. Met andere woorden: Binnen 2 maanden kan er een gat in vallen, waardoor de uitlaat vervangen moet gaan worden, terwijl de uitlaat op het moment van APK keuren voldoende goed was.

Bekijk, wanneer je een tweedehands auto gaat kopen, dan ook altijd het APK-keuringsbewijs even goed. Want als er iets is wat binnenkort vervangen moet gaan worden, dat staat dit vaak op het keuringrapport als advies bijgeschreven.

2) Koop een auto die aantoonbaar goed onderhouden is

Iedere auto heeft op gezette tijden onderhoud nodig. Een auto bestaat uit een heel groot aantal mechanische delen die allemaal aan slijtage onderhevig zijn. En een aantal van deze delen heeft geregeld verse smeermiddelen nodig om betrouwbaar te kunnen blijven werken. Een voorbeeld daarvan is de motor.

Wanneer een auto zijn onderhoud niet op tijd krijgt dan ontstaat na verloop van tijd achterstallig onderhoud. Achterstallig onderhoud verhelpen valt doorgaans vele malen duurder uit dan regulier onderhoud. Wat echter vaak gebeurt, is dat mensen die niet zo heel zuinig zijn op hun auto of die toch al van plan zijn om de auto te verkopen, de auto niet tijdig laten onderhouden.

Dan kun je wellicht al raden wat er gebeurt als jij toevallig die auto koopt. Juist, dan komen de kosten van onderhoud en reparaties voor jouw rekening. En zoals reeds gezegd, reparaties en achterstallig onderhoud, kunnen soms behoorlijk duur uitvallen.

Je kunt dan ook altijd beter wat meer geld uitgeven aan de koop van een auto die altijd goed onderhouden is, dan aan een auto met een, op z'n minst, dubieuze onderhoudshistorie.

Vraag de huidige eigenaar dan ook altijd om inzage in het onderhoudsboekje van de auto. Wanneer een auto juist onderhouden is, staat bij elke kilometerstand waar onderhoud vereist is, een datum, een stempel van de garage en een paraaf van de monteur die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Uiteraard raken onderhoudsboekjes wel eens kwijt. Gelukkig is er dan nog weinig aan de hand. Vraag de huidige eigenaar waar de auto in onderhoud is geweest in de tijd dat hij of zij hem gehad heeft en bel zelf deze garage op. De garage kan in hun computersysteem vervolgens precies zien of de auto die jij wilt kopen op tijd zijn onderhoud heeft gehad.

Bellen naar de garage die de auto in onderhoud heeft gehad is altijd een goed idee, omdat zij je tevens vaak precies kunnen vertellen hoe de werkelijke staat van de auto is.

3) Koop niet de eerste de beste auto waarin je geïnteresseerd bent

Zelfs een goed onderhouden auto kan slecht bereden zijn. Bijvoorbeeld door een oudere man die de koppeling jarenlang verkeerd gebruikt heeft, waardoor nu de koppelingsplaten bijna versleten zijn.

Of een auto die vele duizenden kilometers bereden is door iemand die als een beest met die auto reed. Of een auto die van iemand geweest is die zeer geregeld zware aanhangers achter de auto hing, zodat de auto vaak hard heeft moeten werken.

In al die gevallen heeft de auto een zwaar leven gehad. En dat heeft uiteraard zijn weerslag op de algehele conditie van de auto. Ook al is ie goed onderhouden.

Door verschillende auto's van het merk en type waarin je geïnteresseerd te gaan bekijken en er een proefrit mee te maken , leer je die auto een beetje kennen. En leer je hoe een goed exemplaar van dat merk en type eruit ziet en behoort te rijden. Op deze manier kom je er precies achter welke auto de juiste koop is, zodra je 'm gaat bekijken en ermee gaat rijden.

Met deze tips voor bij het kopen van een tweedehands auto moet het voor iedereen mogelijk zijn, zelfs wanneer je minder verstand van auto's hebt, een goede tweedehands auto te kopen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen