5 tips om een betere tweedehands auto te kopen voor minder geld

Ook voor een tweedehands auto moet je vaak diep in de buidel tasten. En omdat je je zuur verdiende centen maar één keer uit kunt geven, wil je uiteraard zo veel mogelijk waar voor je geld. Kortom: je wilt gewoon de beste auto die je voor je geld kunt krijgen.

Maar hoe ga je dat voor elkaar krijgen, de beste tweedehands auto kopen voor je geld? De volgende 5 tips helpen je op weg.

1) Neem de tijd voor het uitzoeken van een auto

Vaak gaan we pas naar een andere auto op zoek als het eigenlijk te laat is. Bijvoorbeeld omdat onze huidige auto APK is afgekeurd.

En daarmee breng je jezelf direct in een minder goede onderhandelingspositie. Want je bent zo gewend aan een auto voor de deur, dat je eigenlijk niet zonder kunt. En ook zeker niet wilt. Bovendien heeft een vriend, je vader, een kennis of een collega alleen morgen tijd om met je mee te gaan om naar een auto te kijken. Dus haast is geboden.

Dit is een scenario wat voor veel mensen opgaat die snel een vervangende tweedehands auto zoeken voor hun huidige auto.

Iets dat er niet per definitie toe hoeft te leiden dat je met een slechte auto thuiskomt. Maar waarschijnlijk wel dat je meer voor de die auto hebt betaald dan nodig.

Probeer dan ook de tijd te nemen voor het uitzoeken van een andere auto. Zodat je ook nog eens ergens weg kunt lopen, als de prijs die je voor die auto moet betalen je niet tevreden stemt.

Met name in de tweedehands automarkt is onderhandelen over de prijs altijd een spel, dat gewonnen wordt door degene die het minst te verliezen heeft.

Dit houdt in dat als jij een auto nodig hebt, jij onbewust naar de verkoper uitstraalt dat je die auto nodig hebt en hem dus erg graag wilt hebben. Dit zal er bij de verkoper onbewust voor zorgen, dat hij minder bereid zal zijn veel van de prijs af te doen. Want hij weet toch wel dat je 'm koopt.

Andersom kan ook. Als een verkoper vindt dat er minder belangstelling voor de auto is dan hij gehoopt had, en jij meldt je als belangstellende, dan zal hij bereidt zijn meer toe te geven om zo in ieder geval die auto toch aan jou te kunnen verkopen. Zeker wanneer jij maar matige belangstelling voor de auto toont en de kans bestaat dat jij die auto helemaal niet hebben wilt.

Kortom: Neem de tijd om een auto te kopen en onderhandel over de prijs. Het kan je veel geld besparen.

2) Koop een auto van een particulier

Een auto van een particulier kopen is altijd de goedkoopste optie wanneer je op zoek bent naar een tweedehands auto.

Een particulier is er doorgaans namelijk niet op uit om winst te maken op die auto die hij te koop heeft staan. Meestal wil een particulier een auto verkopen omdat hij of zij een andere auto heeft gekocht. En dus wil deze particulier het liefst zo snel mogelijk van deze auto af.

Bovendien krijg je bij een particulier geen garantie op je aankoop, hoeft er geen personeel betaald te worden en hoeft er geen pand gehuurd te worden om de auto ten toon te stellen.

En op deze manier kan een tweedehands auto bij een particulier zomaar honderden, zo niet duizenden Euro's, goedkoper zijn dan bij een dealer, een garage of zelfs een auto handelaar.

Bovendien betaal je bij een particulier niet alleen minder geld. Je ontmoet ook nog eens zelf de eigenaar van de auto. Waardoor je een goede inschatting kan maken van hoe deze eigenaar met zijn of haar auto is omgesprongen. Tevens kan de eigenaar je alles zelf vertellen over wat je van de auto weten wilt, voordat je 'm besluit te kopen.

Maar nogmaals, bij een particulier krijg je geen enkele garantie op je aankoop. Je dient dan ook echt zelf goed te onderzoeken wat je koopt. Weet je niet zo heel goed waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt? Neem dan iemand mee die wel verstand heeft van auto's.

Of laat de auto controleren bij een onafhankelijke garage in de buurt. Vaak is dat geen probleem en kost je misschien slechts enkele tientjes. Het kan je behoeden voor een ernstige miskoop.

3) Kijk eens naar minder populaire auto's

Opel, Volkwagen, Audi en ook BMW zijn al jaar en dag de automerken die onverminderd populair zijn bij mensen die een auto willen kopen. En dus zijn de auto's van deze merken waardevast en dus ook tweedehands aanzienlijk duurder dan een minder populaire auto.

Terwijl een minder populaire auto niet per definitie een minder goede auto hoeft te betekenen. Want het zou bijvoorbeeld gewoon kunnen zijn, dat een bepaald model nu eenmaal minder bij het grote publiek in de smaak valt. Of dat een merk niet zo goed bekend is bij het grote publiek. Of gewoon (nog) niet de reputatie heeft die het merk zou verdienen.

Uiteraard kan er ook gewoon iets met het merk aan de hand zijn. Merken als Rover en Saab bestaan bijvoorbeeld niet meer. Maar er rijden toch nog best wel wat Rovers en Saab's rond. Auto's die je nu kunt kopen voor een appel en een ei. Omdat men denkt dat als het merk niet meer bestaat, de auto dan wellicht ook niet meer gerepareerd kan worden. Of dat het in ieder geval een probleem zal zijn.

Maar sommige types van een bepaald merk, kunnen zomaar opeens een slechte reputatie krijgen door een gevoelige fout in het verleden. Bijvoorbeeld de Renault Laguna. Dit type Renault kreeg ineens een hele slechte reputatie door een startsysteem dat gedurende enkele jaren in de Laguna geleverd werd . Inmiddels zou dat allang vergeten moeten zijn, maar het lijkt de Renault Laguna nog steeds onterecht te achtervolgen.

Weet je zo'n pareltje te vinden in de huidige markt van tweedehands auto's, dan ben je zogezegd spekkoper. Want dan kun je voor heel weinig geld aan hele leuke auto komen, waar je nog jaren plezier van kan hebben.

4) Kijk eens naar een grotere auto

Kleine auto's zijn populair in ons land. Want ze zijn zo lekker zuinig en goedkoop in onderhoud, wegenbelasting en verzekering.

Maar tweedehands bieden ze tevens een stuk minder waar voor hun geld. Want wat populair is, is duur. Echter, om de auto's nieuw zo goedkoop mogelijk te laten zijn, is de bouwkwaliteit nogal eens een stuk minder dan die van grotere auto's. En dat ga je zien en merken wanneer een kleine auto goed gebruikt is en al wat jaren oud is.

Het kan dan ook de moeite lonen om zelf eens te berekenen hoeveel duurder een iets grotere auto nu werkelijk is in de omstandigheden waarin jij de auto gebruikt. Zo kun je dan bijvoorbeeld tot de ontdekking komen dat:

  • Een klasse grotere auto slechts enkele tientjes per maand meer aan wegenbelasting kost.
  • En misschien slechts 2 kilometer minder ver kan rijden op een liter benzine.
  • En dat de prijs voor een grote beurt bij nader inzien ook best mee blijkt te vallen.

Maar wanneer die auto vele honderden tot soms enkele duizenden Euro's goedkoper is dan dit populaire type van datzelfde merk, dan zou je over de periode dat je de auto in je bezit hebt, nog steeds wel eens goedkoper uit kunnen zijn met deze iets grotere auto. En dan eigenlijk zelfs ook nog een betere auto hebben.

5) Door onderhandelen meer waar voor je geld

We hebben het al aangestipt: onderhandelen is een spel. Dat betekent dat de prijs van een tweedehands auto altijd een vraagprijs is. Want iedere verkoper, of het nu een particulier of een autobedrijf is, verwacht dat kopers minimaal vragen of er wat van de prijs afkan.

Het meeste succes met onderhandelen over de prijs zul je hebben, wanneer je van tevoren al wat tijd besteedt aan het onderzoeken wat de prijzen zijn waar de auto die jij op het oog hebt, gemiddeld voor te koop staan.

En neem dan tevens de tijd om er een paar te bekijken en ermee te gaan proefrijden. Waarbij je minimaal een goedkoop exemplaar, een gemiddeld geprijsd exemplaar en een duur exemplaar gaat bekijken. Zo krijg je namelijk een goed gevoel voor wat je kan verwachten voor je geld. En weet je tevens wanneer je teveel gaat betalen voor een auto.

Wanneer je kennis van het type auto wat je zoekt op peil is, dan bied je altijd een bedrag dat redelijk is. En zolang geboden bedragen binnen het redelijke blijven, dan zijn verkopers eigenlijk altijd wel bereid tot onderhandelen.

Goed onderhandelen is overigens niet alleen een kwestie van op de hoogte zijn van de waarde van een bepaalde tweedehands auto. Maar is tevens een kwestie van aanvoelen hoe graag de verkoper de auto aan jou wil verkopen.

Wil een verkoper graag van een auto af, dan zal hij uiteraard een lager bod accepteren dan wanneer hij meer gegadigden heeft voor de auto waar jij je oog op hebt laten vallen. Onderhandelen over de prijs van een auto is altijd de moeite waard. Omdat een beetje onderhandelen je soms al enkele honderden Euro's kan schelen. Maar meer dan duizend Euro is ook geen uitzondering.

Wanneer je de tips in dit artikel in je achterhoofd houdt wanneer je van plan bent om een tweedehands auto te kopen, dan is het met een kleine extra investering aan tijd relatief eenvoudig om als snel een betere auto te kopen voor minder geld.

Bonus tip

Ga ook eens op zoek naar de auto waar jij je oog op hebt laten vallen bij dealers van andere merken. Die zouden een auto die jij graag hebben wilt, wel eens ingeruild kunnen hebben. En auto's van andere merken dan het eigenlijke merk van de dealer, zijn in ieder geval vaak goedkoper dan eenzelfde auto die bij de dealer van het merk in de showroom staat.

Hetgeen concreet betekent dat: een Volkswagen Golf die bij een Peugeot dealer te koop staat wel eens aanzienlijk goedkoper zou kunnen zijn dan eenzelfde Golf die bij een Volkwagen dealer te koop staat.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen