Kun je een tweedehands auto kopen voor slechts 500 Euro?

Een goedkope auto kopen tot 500 euro

Met slechts 500 Euro op pad gaan om een tweedehands auto te kopen is best een uitdaging. Vooral omdat je in dit segment veel auto’s tegenkomt die ternauwernood APK-goedgekeurd zijn. En waarbij de onderhoudshistorie zogezegd in nevelen gehuld is.

Dat vergroot de kans aanzienlijk dat je kort na de aankoop geconfronteerd gaat worden met reparatierekeningen. Ook die het aankoopbedrag overschrijden.

Maar met een beetje slim zoeken kun je ook zomaar een leuk autootje op de kop tikken waar je nog best even mee voort kunt.

Hoeveel auto kan je kopen voor 500 Euro?

Een auto kopen voor 500 Euro kan absoluut. Zolang je je ogen en oren tijdens het zoek -en aankoopproces goed openhoudt en op de juiste plekken op zoek gaat naar een auto.

Met een budget dat slechts tot 500 Euro reikt, kun je garantie namelijk wel vergeten. Zelfs aan de wettelijke garantie die je als consument sowieso altijd hebt als je bij een bedrijf koopt, heb je niet veel. Want van een auto die 500 Euro heeft gekost mag je eigenlijk niet veel meer verwachten dan dat hij rijdt en remt en dat je er veilig mee aan het verkeer deelnemen kunt.

Dat betekent dan ook absoluut niet dat er niets aan mag mankeren.

Het houdt tevens in dat je er rekening mee moet houden dat een auto van 500 Euro een hele berg mankementen kan hebben, maar dat hij toch veilig genoeg is om de weg mee op te mogen. Want dat is het enige waar bij een apk-keuring naar gekeken wordt.

Van een auto van slechts 500 Euro mag je redelijkerwijs zelfs verwachten dat er mogelijk op korte termijn iets stuk aan gaat.

Ik snap dat dit allemaal niet heel bemoedigend klinkt. Maar eigen ervaring leert dat het helaas vaak het geval is.

En mijn advies is zelfs om, als je zelf niets van auto’s weet, het jezelf niet aan te doen om te proberen om voor zo weinig geld een auto te kopen. Tenzij je bereid bent om je best te doen om wat te gaan leren over de auto zodra je hem hebt. Anders kan het zomaar zijn dat de auto een grote bron van ergernis wordt.

Wat je vanzelfsprekend moet proberen is onverwachte problemen zo veel mogelijk voor te zijn.

Dat betekent in het kort dat je:

 • Ver weg moet blijven van auto’s met veel elektronica en gecompliceerde motoren en motormanagementsystemen.
 • Bij voorkeur een handgeschakelde auto koopt.
 • De voorkeur moet geven aan de basisuitvoering van een auto.
 • Een auto bij voorkeur koopt van een particulier.
 • Op zoek moet naar een auto die zo min mogelijk eigenaren heeft gehad.
 • Een auto moet proberen te vinden waarvan de onderhoudshistorie bekend is.
 • Een auto moet vinden aantoonbaar netjes bereden is.

Hier moet je op letten bij een goedkope auto tot 500 Euro

Haast hebben is meestal je grootste vijand als je een goedkope auto kopen wilt. Want wanneer iemand doorheeft dat je de auto nodig hebt, of dat je ‘m om een andere reden graag wilt hebben, dan gaat dat zonder meer ten koste van je onderhandelingspositie. Daarmee wordt onderhandelen over de prijs een stuk lastiger.

Wat tevens je onderhandelingspositie benadeelt, is onvoldoende kennis hebben van de markt. Dat betekent dat zelfs wanneer je op zoek bent naar een goedkope auto, je goed moet onderzoeken wat vergelijkbare auto’s kosten. Een onderzoek dat je overigens prima doen kunt terwijl je op zoek bent naar een auto.

Een laatste punt dat je zeer zeker niet over moet slaan is: of de motor van de auto die je op het oog hebt een distributieriem heeft of niet en wanneer de distributieriem vervangen moet worden. Een distributieriem vervangen is veelal duur en bij een oude auto vaak reden om hem te verkopen.

Die tijd en moeite die je erin stopt zal zich dubbel en dwars terugbetalen. Want scherp kunnen onderhandelen zorgt dat je veel auto voor je 500 Euro krijgt.

Zo krijg je het meeste waar voor je geld

Iedereen die iets te koop aanbiedt wil er zo snel mogelijk vanaf voor een zo hoog mogelijke prijs. Een zo hoog mogelijke prijs krijgen is het hoofddoel wanneer iemand iets nog maar net te koop heeft gezet. Maar een zo hoog mogelijke prijs wordt steeds minder belangrijk naarmate iets langer te koop staat.

Wanneer je bij het kopen van een auto goed gebruik maakt van dit gegeven, dan resulteert dat zonder meer in veel auto voor weinig geld.

Dat betekent op Marktplaats bijvoorbeeld dat je altijd even een dag of wat moet wachten voordat je interesse toont in een auto.

Koop je auto van een particulier

Een autobedrijf wil graag op iedere auto die ze te koop hebben winst maken. Logisch, want de eigenaar van het autobedrijf moet ervan leven. Dus ook op een auto die maar 500 Euro hoeft te kosten hopen ze in ieder geval wat winst te maken.

Dezelfde auto zou dan ook zomaar 100 Euro goedkoper kunnen zijn wanneer je ‘m, via bijvoorbeeld Markplaats, van een particulier koopt. En 100 Euro is op een budget van 500 Euro aardig wat.

Bovendien is onderhandelen over de prijs bij de gemiddelde particulier een stuk makkelijker dan bij een autohandelaar. Een particulier hoeft tevens geen winst te maken op zijn of haar auto. En ook dat zou zomaar weer eens 100 Euro kunnen schelen.

Kort door de bocht zou je bij een particulier dan ook zomaar eens 200 Euro goedkoper uit kunnen zijn dan bij een autohandelaar.

Koop je auto dan ook bij voorkeur van een particulier wanneer je maar 500 Euro te besteden hebt.

Maak een uitgebreide proefrit

Een proefrit maken met een auto is altijd belangrijk. Maar misschien nog wel belangrijker wanneer je een goedkope auto gaat kopen. Want een auto uit dit segment is een zogenaamde ‘laatste eigenaar’ auto. Meestal mist dan het onderhoudsboekje. Ook wordt er veelal niet langer regelmatig onderhoud gepleegd, maar ziet de auto alleen de garage voor de apk en wanneer er daadwerkelijk wat stuk is.

Een proefrit leert je dan niet alleen of je de auto lekker vindt rijden of niet, maar zal ook een hoop mankementen aan het ligt brengen. En wel in de vorm van rammelende, piepende, krakende, bonkende en schurende geluiden. Geluiden die een goed onderhouden de auto niet maakt.

Kijk voordat je gaat rijden eerst even onder de motorkap. Kijk of ergens vloeistoffen lekken en:

 1. Controleer het oliepeil
 2. Contoleer de koelvloeistof
 3. Kijk naar de kleur en het niveau van de remvloeistof.

Wanneer de olie niet op peil is dan kan dat duiden op een motor die olie verbruikt of ergens olie lekt. Van een te hoog olie verbruik gaat de katalysator uiteindelijk stuk. En een auto van 500 Euro is geen nieuwe katalysator waard.

Ernstige olielekkage is een afkeurpunt bij de APK omdat dit het milieu teveel belast.

De remvloeistof moet de kleur van appelsap hebben. Is het donker of zeer donker van kleur, dan duidt dit erop dat de remvloeistof lang niet is vervangen.

Remvloeistof heeft de nare eigenschap om vocht aan te trekken. Dit betekent dat onderdelen van het remsysteem kunnen gaan roesten als de remvloeistof niet op tijd ververst wordt. Meestal met hoge reparatiekosten als gevolg.

Een proefrit kan veel vertellen over de werkelijke staat van een auto. Wanneer je bijvoorbeeld veel gerammel, gepiep, gebonk en gekraakt hoort gedurende de proefrit, dan mag je ervan uitgaan dat het onderstel van de auto flink versleten is.

En meestal zijn dan de veren en dempers onder de auto ook niet al te best meer.

Daarmee heb je mogelijk niet alleen hoge reparatiekosten in het vooruitzicht, maar tevens een mogelijke apk-afkeur bij de volgende keer dat de auto apk-gekeurd moet worden.

Dit betekent dat hoe minder een auto rammelt, kraakt, piept en bonkt, hoe groter de kans dat je een nog redelijk goede auto hebt gevonden.

Kijk tijdens de proefrit tevens of het stuur recht staat als je rechtuit rijdt en of de auto rechtuit blijft rijden als je het stuur los laat. Staat het stuur scheef, of wijkt de auto af naar links of naar rechts, dan betekent dit dat de wielen niet zijn uitgelijnd. iets wat niet alleen ten koste gaat van het rijcomfort, maar ook verhoogde bandenslijtage tot gevolg heeft.

Naast een slechte uitlijning wil een oude auto ook nogal eens trillen in het stuur. Dit kan naast een slechte uitlijning en onbalans in de banden nog vele andere oorzaken hebben.

Dus laat een auto die erg trilt in het stuur bij voorkeur staan. Zeker als hij ook slecht rechtuit rijdt. Want de kosten voor het verhelpen ervan zouden het aanschafbedrag van de auto wel eens ruimschoots kunnen overstijgen.

Maar als de auto lekker rijdt, en weinig bijgeluiden produceert, dan zou je wel eens een goede auto gevonden kunnen hebben.

Gebruik de ruitenwissers en kijk of ze de voorruit echt goed droog vegen. Goede frisse ruitenwissers zijn een indicatie dat er goed voor de auto gezorgd zou kunnen zijn. Hetzelfde geldt wanneer rondom hetzelfde A-merk banden zijn gemonteerd. Bijvoorbeeld: Michelin, Continental, Pirelli, Goodyear, Bridgestone, Vredestein of Dunlop.

Dan ben je er echter nog steeds niet helemaal. Want na de proefrit is het tijd om nog een keer onder de motorkap te kijken en vooral ook te ruiken. Sterke geuren van onder de motorkap kunnen duiden op lekkages van onder andere olie en koelvloeistof en kunnen dus reparatiekosten betekenen.

Wat kan je kopen voor 500 Euro?

Als je een even een blik werpt op Marktplaats, dan kunnen er zomaar 500 auto’s te koop staan waarvan de vraagprijs 500 Euro of minder is. Dat betekent dat een goede tweedehands auto kopen tot een bedrag van 500 Euro absoluut tot de mogelijkheden behoort.

Soms moet je echter wel bereid zijn om er een stukje voor te reizen. Wanneer ver reizen voor een auto voor jou onmogelijk is, dan is een goede tip om gewoon garages en autobedrijven in de buurt te bezoeken en te vragen of ze toevallig een goedkope inruiler hebben staan.

Veelal zijn autobedrijven best bereid om een goedkope inruiler aan je te verkopen als je bereid bent hem zo mee te nemen zoals hij er staat.

Let overigens altijd op dat je geen auto koopt die al lang stil staat. Want ook dat kan leiden tot onderdelen die spontaan kapot gaan zodra je een poosje met de auto rijdt. Een auto die lang stil staat kun je herkennen aan onder andere veel roest op de remschijven.

Ook dat is een reden om bij voorkeur een auto bij een particulier te kopen. Omdat er met een auto van een particulier meestal gereden wordt totdat hij te koop wordt gezet.

Auto’s die doorgaans te koop staan voor rond de 500 Euro zijn auto’s met een bouwjaar van rond de eeuwwisseling. Inmiddels zijn dergelijke auto’s rond de 20 jaar oud. Dat klinkt wellicht ontzettend oud, maar dat valt vaak ontzettend mee.

Auto’s van rond de eeuwwisseling roesten doorgaans niet. Bovendien zijn de meeste van deze auto’s heel betrouwbaar omdat ze nog stammen uit een periode net voordat auto’s van steeds meer elektronica werden voorzien.

Dat betekent dat deze auto’s aanzienlijk minder te kampen hebben met storing dan bijvoorbeeld auto’s die een paar jaar later, zo tussen 2002 en 2005, zijn gebouwd.

Auto’s die jouw aandacht waard zijn wanneer je een auto tot 500 Euro kopen wil zijn:

 • Honda Civic
 • Opel Astra
 • Volkswagen Golf
 • Fiat Punto
 • Fiat Stilo
 • Renault Twingo (mijn persoonlijke favoriet)

Een eerste generatie Renault Twingo kun je ook voor 500 Euro vinden. De keurmeester van het apk-keuringsstation waar ik mijn auto’s geregeld heb laten keuren zei altijd: “Een Renault Twingo komt zelden zomaar de apk door”. Ondanks dat is de Renault Twingo mijn persoonlijke favoriet.

Ik heb er zelf 2 gehad. Ze deden het altijd en als er iets stuk ging, dan was reparatie nooit heel duur. Zelfs een distributieriem vervangen kost slecht een paar honderd Euro. Dat is bij menig auto het dubbele of zelfs een veelvoud van dat bedrag.

Bovendien zijn ze erg praktisch. Je kan er veel in meenemen en als je de achterbank in de achterste stand zet, dan zit je ook achterin heel comfortabel. De Twingo is sowieso een hele comfortabele auto voor zo’n kleine auto.

Tevens is hij goedkoop in het rijden. Hij kost weinig in wegenbelasting, gaat zuinig om met brandstof en is goedkoop te verzekeren. Dat maakt hem tevens zeer geschikt als eerste auto wanneer je net je rijbewijs hebt.

Wanneer je naar een Opel Astra gaat kijken, dan is het verstandig om wel even goed op roest te letten. Met name bij de wielloopranden aan de achterzijde van de auto.

Het zal je duidelijk geworden zijn dat het je mogelijk wat tijd en moeite zal kosten om een auto te vinden waar je voorlopig weer even mee voort kunt. Want als je die tijd en moeite er niet in steekt, dan is de kans op een miskoop behoorlijk groot.

Kortom een hele redelijke tweedehands auto kopen tot een bedrag van 500 Euro kan. Als je er de tijd voor neemt, een auto aandacht bekijkt en scherp durft te onderhandelen over de prijs. Alleen zo verklein je de kans op een miskoop en krijg je veel auto voor je 500 Euro.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen