Een auto kopen zonder rijbewijs, kan dat?

Een auto kopen zonder rijbewijs kan. Maar uiteraard mag je er niet zelf mee rijden. Dat maakt onder andere het maken van een proefrit erg lastig. En dat is iets om goed over na te denken omdat het maken van een proefrit je veel over de staat van een auto kan vertellen.

Echter, je kunt natuurlijk altijd iemand anders die wel een rijbewijs heeft en die verstand heeft van auto's de proefrit voor je laten maken. Maar er zitten meer nadelen aan alvast een auto kopen zonder dat je een rijbewijs hebt.

Geen rijbewijs en toch een auto vaak geen goed idee

Het zou zo kunnen zijn dat je nog druk bezig bent met rijlessen nemen als zich daar ineens een kans voordoet die je gewoon niet kunt laten lopen. Dit is de auto die je altijd al wilde hebben. En hij heeft precies de juiste kleur. En ook prijstechnisch is het een aanbod dat je niet kunt weerstaan. Dit zouden natuurlijk perfecte redenen kunnen zijn om een auto te kopen nog voor je een rijbewijs hebt.

Maar helaas kleven er wat nadelen aan alvast een auto kopen zonder dat je een rijbewijs hebt. Eén is er al genoemd. En dat is dat je zelf geen proefrit kunt maken met de auto.

Een ander nadeel is dat zodra je de auto in je bezit hebt, je al wel verzekeringspremie en wegenbelasting moet gaan betalen. En bovendien moet je ervoor zorgen dat je auto apk gekeurd blijft.

Dat zou best wel eens een hoop gedoe kunnen betekenen en een hoop geld kunnen gaan kosten. En dat voor iets waar je vooralsnog niets aan hebt. Want zolang je geen rijbewijs hebt, kun je de auto niet gebruiken.

Daarbij moet je altijd in het achterhoofd houden dat een rijexamen een momentopname is, die maar door één persoon beoordeeld wordt. Namelijk: de rijexaminator. En als die vindt dat jij nog niet goed genoeg rijdt naar zijn of haar zin, dan zul je nog een keer rijexamen moeten doen. En wellicht nog een keer.

Voor je het weet staat jouw prachtige auto zomaar een behoorlijke tijd stil. En wanneer je auto in weer en wind buiten moet bivakkeren zonder dat hij gebruikt wordt, dan wil de staat van je auto wel eens heel hard achteruit gaan. Met andere woorden: de auto wordt er niet beter op.

Hetgeen zomaar eens zou kunnen betekenen dat je eerst wederom geld uit moet gaan geven aan dingen die stuk gaan zodra je de auto in gebruik neemt.

Kortom, je kan naast het aankoopbedrag van de auto nog een hele hoop geld meer kwijt zijn aan een auto, waarvan je eigenlijk nog niet eens weet of de auto je wel echt zal gaan bevallen. Want tenslotte heb je er zelf nog niet in kunnen rijden.

Hoe toch verstandig een auto kopen

Je ziet, er zijn argumenten genoeg te verzinnen waarom het niet verstandig is een auto te kopen terwijl je nog geen rijbewijs hebt. Maar ook bij autogeschiedenis.nl is het uiteraard bekend dat als de liefde voor een auto eenmaal toeslaat, geen argument goed genoeg zal zijn om je van gedachten te laten veranderen.

Om deze reden kunnen we dan ook alleen maar een aantal tips geven om dan in ieder geval zo verstandig mogelijk een auto te kopen, terwijl je nog bezig bent met het behalen van je rijbewijs.

We hadden het in dit artikel al even over het verzekeren van een auto. In Nederland is het in theorie mogelijk een auto te verzekeren zonder dat je een rijbewijs hebt. Maar ondanks dat zijn er maar weinig verzekeringsmaatschappijen die je auto verzekeren zonder dat je een rijbewijs hebt.

Een argument dat verzekeringsmaatschappijen daarbij geven is dat ze dan niet weten wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Iets wat voor veel verzekeringsmaatschappijen voor autoverzekeringen van groot belang is.

Alleen het verzekeren van de auto kan dus al op problemen stuiten. Het kenteken van de auto op jouw naam zetten, kan overigens wel. Maar daarvoor moet je dan wel met het kenteken en een geldige legitimatie naar het postkantoor.

Ook hebben we al genoemd dat de staat van de auto behoorlijk snel achteruit kan gaan wanneer een auto ongebruikt in regen en wind buiten moet bivakkeren.

De slimste manier om een auto te kopen zonder rijbewijs is dan ook: zorgen dat je onderdak voor die auto regelt bij iemand thuis.

Want zodra een auto niet langer op de openbare weg staat, dan kun je het kenteken schorsen. Hetgeen betekent dat de auto niet langer verzekerd hoeft te zijn, dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen en dat de auto ook niet langer apk-gekeurd hoeft te zijn.

En daarmee bespaar je niet alleen een hoop geld, maar haalt het ook de druk een beetje af van moeten slagen voor je rijbewijs. Waardoor de kans juist toeneemt dat je wel gaat slagen voor je rijbewijs.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen