De beste auto tot 5000 Euro voor jou bemachtig je zo

Een auto kopen en daar tot 5000 Euro aan besteden, is voor menigeen best spannend. Want veelal heb je daar best even voor moeten sparen. Of misschien heb je er zelfs geld voor moeten lenen.

Vijfduizend Euro is voldoende om een goede en betrouwbare auto van te kunnen kopen. Maar hoe krijg je nou precies de voor jou beste auto te pakken?

Waar ga je shoppen voor een tweedehands auto tot 5000 Euro?

Als je een tweedehands auto gaat kopen en daar tot 5000 Euro aan gaat besteden dan verwacht je daarvoor een goeie waar je voorlopig geen problemen mee krijgt. Dat moet zoals gezegd mogelijk zijn.

Maar hoewel echt onbetrouwbare auto’s niet meer worden gemaakt, blijft een auto toch nog steeds een grote bak met mechanische onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. En iets wat uit mechanische onderdelen bestaat, heeft onderhoud nodig. En dus moet een auto ook vandaag de dag nog steeds op gezette tijden naar de garage voor een onderhoudsbeurt.

Dat betekent dat wanneer vorige eigenaren van de auto slordig zijn geweest met het onderhoud van de auto, dit zomaar tot gevolg kan hebben dat jij degene bent die de gepeperde garagerekeningen krijgt voor het verhelpen van het achterstallig onderhoud.

Meestal geldt dat hoe ouder de auto is en hoe meer eigenaren hij heeft gehad, hoe groter de kans op achterstallig onderhoud zal zijn.

Waar je dan ook naar op zoek zou moeten is een tweedehands auto die:

 • Zo jong mogelijk is.
 • Zo min mogelijk eigenaren heeft gehad.
 • Een complete onderhoudshistorie heeft.

Auto’s die aan deze eisen voldoen kun je kopen van een particulier, bij een onafhankelijke garage of een autohandelaar.

Wanneer je van plan bent een auto te kopen die rond de 5000 Euro gaat kosten, dan zou een auto kopen bij een autobedrijf die bij de BOVAG is aangesloten eigenlijk je voorkeur moeten hebben.

Op auto’s die duurder zijn dan 5000 Euro krijg je namelijk een half jaar BOVAG-garantie. Maar ook op auto’s die goedkoper zijn dan 5000 Euro maar die wel meer kosten dan 35% van de cataloguswaarde krijg je 6 maanden BOVAG-garantie.

BOVAG-garantie betekent dat je garantie krijgt op gebreken die bij normaal gebruik ontstaan, maar die de auto volgens de fabrikant (nog) niet zou mogen hebben. Ook gebreken die tijdens de aankoop nog niet waarneembaar waren vallen onder de BOVAG-garantie.

Dus als er onverhoopt toch iets ernstigs aan de auto gaat mankeren, dan hoef je tenminste niet voor de kosten op te draaien.

Als je een auto tweedehands koopt van een particulier, dan kun je daarentegen op geen enkele manier aanspraak maken op garantie. Hooguit kun je een particulier ervan betichten dat hij of zij je niet alles heeft verteld over de auto.

Daar staat echter wel tegenover dat een auto die je tweedehands van een particulier koopt een stuk goedkoper zal zijn dan dezelfde auto die je bij een autobedrijf koopt. Bovendien kan bij een particulier het onderhandelen over de prijs eenvoudiger zijn.

Dat klikt uiteraard aantrekkelijk, maar hoe voorkom je nou dat je een kat in de zak koopt bij een particulier?

Een kat in de zak voorkom je door vooral goed naar de auto te kijken. Om goed naar een auto te kunnen kijken hoef je overigens niet perse veel verstand van auto’s te hebben. Een auto die netjes behandeld is door zijn eigenaar en die hoogstwaarschijnlijk goed onderhouden is, heeft namelijk altijd de volgende kenmerken:

 • De auto is aan de buitenkant mooi schoon. Krassen en andere gebruikssporen zijn minimaal en er zijn ook geen deuken zichtbaar.
 • De koplampen en achterlichten zijn schoon en glanzen.
 • Het interieur ziet er keurig uit. Er zitten geen krassen en doffe plekken in het kunststof en de stof of het leer op de stoelen ziet er schoon en verzorgt uit. Alle onderdelen in het interieur zitten vast en op hun plek.
 • Alle verlichting en accessoires in het interieur werken.
 • De auto heeft rondom goede banden van hetzelfde A-merk. Zoals: Michelin, Goodyear, Bridgestone, Continental, Pirelli, enzovoort.
 • Onder de motorkap is de aanblik schoon, maar niet zichtbaar schoongemaakt. Remvloeistof en de koelvloeistof zien er helder uit.
 • Het onderhoudsboekje zit bij de auto en alle onderhoudsbeurten zijn tot aan de huidige kilometerstand netjes afgestempeld en zijn voorzien paraaf en datum. Ook de kilometerstand waarop de beurt is uitgevoerd staat netjes genoteerd.

Wanneer je jouw eigen oordeel toch niet helemaal vertrouwt, dan kun je uiteraard altijd een aankoopkeuring laten doen. Een ervaren autotechnicus zal in dat geval de auto van top tot teen voor je gaan bekijken en je vertellen wat eraan mankeert. Dit kun je uiteraard laten doen bij de garage waar je reeds vaste klant bent. Maar je kunt voor een aankoopkeuring ook terecht bij onder andere:

 • De vakgarage.
 • De autocoach.
 • Het kentekenloket.nl
 • Carhost.nl

En wanneer je gaat googlen op ‘aankoopkeuring auto’ dan zul je ongetwijfeld nog meer adressen gaan vinden waar je een aankoopkeuring kunt laten doen.

Wat kun je kopen voor 5000 Euro?

Hoe jonger een auto is, hoe minder kilometers de auto heeft gereden en hoe minder het aantal eigenaren dat een auto heeft gehad, hoe groter de kans dat de auto die je koopt goed is.

Wanneer je met deze gegevens in het achterhoofd gaat zoeken op Marktplaats naar een auto tot 5000 Euro, dan zul je vooral vaak de Peugeot 108 gaan tegenkomen. En zul je wellicht aangenaam verrast zijn dat je voor rond de 5000 Euro een exemplaar kan kopen die soms nog maar 3 jaar oud is.

Tevens zul je kunnen ontdekken dat een Mini Cooper die 10 jaar of ouder is hetzelfde kost.

Dat heeft enerzijds te maken met de aanzienlijk hogere nieuwprijs van de Mini en anderzijds met zijn populariteit die van de Mini een zeer waardevaste auto maakt.

Aan 5000 Euro heb je ook voldoende als een dikke limousine je voorkeur heeft die ooit rond de 75.000 Euro heeft gekost.

Het loont dan ook zeer zeker de moeite om de tijd te nemen en eens op je gemak te gaan bekijken wat er allemaal te koop is en wat qua auto het beste bij je past. En neem dan tevens eens de tijd om echte gebruikerservaringen van verschillende auto's met elkaar te vergelijken.

Door hier de tijd voor te nemen, vind je precies die auto die perfect past bij wat jij verlangt van een auto en waar jij een auto voor nodig hebt. Waarbij het je zomaar gebeuren kan dat je verrassenderwijs uitkomt bij een auto waar je nooit eerder aan hebt gedacht.

Veelal is dat een auto waar relatief weinig autokopers aan denken wanneer ze op zoek zijn naar een auto. Wat meer dan eens zal betekenen dat jij veel waar voor je geld kan gaan krijgen.

Je mag gerust stellen dat voor een tweedehands auto kopen geldt wat voor heel veel dingen geldt: de meute volgen leidt vaak tot eigenlijk teveel betalen. Dat terwijl van de gebaande paden afwijken kan zorgen voor aangename verrassingen en voordelige koopjes.

Zo is bijvoorbeeld de FIAT 500 een populaire auto die bovendien als betrouwbaar te boek staat. Maar dat staat de FIAT Punto ook. Hij is echter groter en voor hetzelfde geld koop je er zomaar één die een stuk jonger is en minder kilometers gereden heeft.

Met andere woorden: een beetje tijd investeren in het kopen van een auto en jezelf goed informeren, kan je bijvoorbeeld zomaar een 5 jaar jongere auto opleveren die ook nog eens veel minder kilometers gereden heeft. Waardoor je ook nog eens veel langer plezier kan hebben van je 5000 Euro.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen