Welke auto biedt beginners een goede en goedkope start?

Photo by Jan Baborák on Unsplash

Eindelijk heb je dan dat felbegeerde roze pasje in je handen. Bij voorkeur hoort daar een eigen auto bij. Een leuke beginnersauto waarin je met plezier rijervaring op kunt doen.

Met een rijbewijs op zak ben je dan wel officieel bevoegd om zelfstandig een auto te besturen, maar een ervaren bestuurder ben je dan nog lang niet. Daar ga je ongetwijfeld achter komen zodra je alleen de eerste kilometers gaat rijden in je eigen auto.

Wat is de beste auto voor beginners?

Doorgaans is de auto waarin je les hebt gehad een auto uit de compacte middenklasse of de middenklasse, ofwel het C-segment of het D-segment. Dergelijke auto rijden makkelijk en comfortabel. Bovendien zijn ze niet heel groot, waardoor ze ook voor een beginnende bestuurder handelbaar zijn. Tevens zijn lesauto’s doorgaans niet heel oud.

Dat heeft voor jou als beginner een nadeel. En wel dat elke auto die aanzienlijk ouder is dan je lesauto, en waarin je voor het eerst gaat rijden, bij lange na niet zo makkelijk rijdt als dat je gewend was van je lesauto.

Het is dan ook zeker niet raar wanneer dit je het gevoel gaat geven dat je echt nog helemaal niets bakt van het autorijden. Maar wees gerust. Ook jij zult net als iedere beginnende automobilist snel wennen aan een auto die slechter rijdt dan je lesauto.

Dat maakt de ervaring van het rijden in een minder makkelijk rijdende auto er niet minder belangrijk op. Want de meesten van ons zullen niet over de financiële middelen beschikken om direct een compacte middenklasser of een middenklasser te kopen die nog maar een paar jaar oud is.

De meeste beginnende automobilisten mogen hun handen dichtknijpen wanneer ze zich direct een auto kunnen veroorloven die jonger is dan 10 jaar.

Want laat je niet verleiden tot het financieren van je eerste auto. Omdat de kans op brokken maken groot is als je net je rijbewijs hebt. En wanneer je een fiks bedrag geleend hebt voor je eerste auto en je rijdt hem total-loss, dan betaal je nog jarenlang aan iets wat je niet langer bezit.

Een slimme beginnende automobilist geeft voor zijn eerste auto dan ook niet meer uit dan dat er in het spaarvarken zit.

Wat is een goede prijs voor een eerste auto?

Een goede prijs voor een eerste auto is zo’n 2000 à 3000 Euro. Voor dat geld koop je een auto van 10 jaar of ouder uit de miniklasse of compacte klasse. Maar een middenklasser van 15 jaar of ouder is ook een optie.

Auto’s van die leeftijd zijn vaak nog prima auto’s, mits ze goed onderhouden en netjes bereden zijn. En een niet al te hoge kilometerstand hebben. Voor een auto uit de miniklasse of compacte klasse is 175.000 kilometer nog acceptabel. Voor een middenklasse auto 250.000 kilometer.

Roest is namelijk bij de meeste auto’s allang geen issue meer. Als een auto ergens ernstig roest, dan is de auto meestal ergens in zijn leven betrokken geweest bij een serieuze aanrijding. Zo’n auto wil je uiteraard niet hebben.

Wanneer we op Marktplaats gaan kijken voor een auto in de prijscategorie tussen de 2000 en de 3000 Euro, dan hebben we de keuze uit ruim 9000 auto’s. Daar zit ongetwijfeld een prima beginnersauto tussen.

Nu is het ook zeer wel mogelijk om voor minder dan 2000 Euro een auto te kopen. Zelfs een die nog prima rijdt. Echter, hoe lager de prijs voor een auto, hoe groter de kans op een miskoop.

Die kans is zeker groot wanneer je net je rijbewijs hebt. Omdat je met je nog beperkte rijervaring druk genoeg zult zijn met het besturen van de auto als je een proefrit gaat maken. Daardoor zul je dingen die aan de auto mankeren minder snel opmerken.

Bij het kopen van je eerste auto is het daarom zeker raadzaam om iemand mee te nemen die een ruime rijervaring heeft en die het liefst ook nog verstand heeft van auto’s. Diegene zal namelijk wel direct een goed rijdende auto van een slecht rijdende auto onderscheiden. Dat is belangrijk. Want een auto die goed rijdt, zal meestal ook goed onderhouden zijn.

Iedere auto is alleen betrouwbaar wanneer hij altijd op tijd onderhouden is en reparaties die nodig waren niet zijn uitgesteld.

Als je meer geld te besteden hebt voor een auto, dan kun je overwegen om in een hogere prijscategorie te gaan zoeken. Tot 5000 Euro bijvoorbeeld. Want dan koop je in een prijscategorie waarin je bij een erkend autobedrijf een aantal maanden garantie krijgt op je tweedehands auto.

Wat een goede prijs is voor een eerste auto hangt dus ook samen met wat je te besteden hebt. Maar zoals gezegd: leen bij voorkeur niet voor je eerste auto.

Waarom een beginnersauto een lage nieuwprijs moet hebben gehad

Zodra je de eigenaar bent van een auto, ben je wettelijk verplicht om hem direct te verzekeren. Met een onverzekerde auto mag je geen meter rijden. Sterker nog, een auto mag zelfs niet onverzekerd op de openbare weg staan.

Nu denken veel beginners slim te zijn door de auto te laten verzekeren door pappa of mamma. Om op die manier onder de mogelijk torenhoge verzekeringskosten uit te komen. Als je vader of moeder de auto verzekert, dan kan dat inderdaad een hoop geld schelen als ze veel schadevrije jaren hebben.

Slim is het alleen niet. Want naast dat het officieel niet mag, bouw jij zelf als automobilist geen schadevrij jaren op. Schadevrije jaren bouw je namelijk alleen maar op wanneer je zelf op jouw eigen naam een auto verzekerd hebt. En alleen met schadevrije jaren die je zelf verzameld hebt, bouw je korting op de verzekeringspremie op.

Als beginnende automobilist is er één manier om zonder schadevrije jaren toch relatief goedkoop een auto te verzekeren.

In Nederland is de hoogte van de verzekeringspremie namelijk afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto en het aantal kilometers dat je er per jaar mee rijdt.

Photo by Robin van Geenen on Unsplash

Als voorbeeld gaan we op zoek naar een autoverzekering voor een 10 jaar oude Toyota Aygo waar we 3000 Euro voor hebben betaald. Een 20 jarige zonder schadevrije jaren, die niet meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt, kan dit autootje verzekeren voor 100 Euro per maand. Een nieuwe Toyota Aygo kostte 10 jaar geleden rond de 10.000 Euro.

Koop je voor dezelfde 3000 Euro echter een 22 jaar oude BMW 3-serie, dan ben je gemiddeld anderhalf keer zoveel per maand kwijt aan verzekeringspremie. Wat onder andere komt omdat een BMW 3-serie 22 jaar geleden nieuw zo’n 35.000 Euro kostte.

En waarschijnlijk zul je niet alleen aan verzekeringspremie aanzienlijk meer kwijt zijn, maar ook aan onderhoud en reparatiekosten. Ten eerste omdat de onderdelen van een duurdere auto veelal ook duurder zullen zijn. En ten tweede omdat een duurdere auto technisch ingewikkelder in elkaar zit, waardoor een monteur langer bezig zal zijn met onderhoud en reparatie van de auto.

Kortom, doe jezelf als beginner een plezier en koop een auto die niet alleen nu goedkoop is, maar die ook nieuw al goedkoop was.

Zoek naar een goede auto die tevens gewild is

Een voordeel van een al wat oudere auto kopen is, dat het niet zo erg is als je er per ongeluk een deuk in rijdt of een dikke kras. Want waarschijnlijk heeft een oudere auto al reeds zo zijn beschadigingen opgelopen.

En wanneer de schade wat groter is, dan is een oudere auto vaker weer goedkoop op te lappen met tweedehands onderdelen.

Een nadeel kan echter zijn dat de auto lang niet meer zo goed rijdt als toen hij nieuw was. Kan zijn. Want als hij zoals zogezegd door zijn vorige eigenaren goed bereden is en tijdig onderhouden heeft gehad, dan kan ook een oudere auto na vele jaren nog steeds heel fijn rijden.

Je tweede opdracht als beginnende automobilist is om bij voorkeur een auto te zoeken die gewild is en die een kleur heeft die bij iedereen wel in de smaak valt.

En zilvergrijze Toyota Aygo is een goed voorbeeld van zo’n auto. Maar ook een Volkswagen Up! kopen mensen graag. En niet te vergeten een Fiat 500.

Het voordeel van een auto kopen die onder autokopers populair is, is dat hij zijn waarde behoudt en dat je ‘m snel kwijt zult zijn wanneer je een andere auto wilt.

Een populaire kleine auto kopen is zeker het overwegen waard wanneer je nu al zeker weet dat je niet in een kleine goedkope auto wilt blijven rijden. En graag wilt overstappen op een grotere en luxere auto zodra je wat schadevrije jaren bij elkaar hebt gereden.

De perfecte auto voor beginners is kortom een auto die onder autokopers populair is en die een lage nieuwprijs heeft. Op deze manier koop je voor relatief weinig geld een niet al te oude auto. Eén die in de verzekering niet al te veel kost en die je bovendien ook weer makkelijk verkopen kan wanneer je aan een andere auto toe bent.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen