Een kapotte auto gekocht: Wat nu?

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Je zult de pech maar hebben dat blijkt dat je een kapotte auto gekocht hebt. Wat ga je dan nu doen? Uiteraard ben je teleurgesteld. En mogelijk wil je de verkoper het liefst vertellen wat je van hem en de rommel die hij verkoopt vindt.

Toch is het zelden slim om de situatie op die manier te benaderen. Want er is altijd een kans dat een verkoper echt niets wist van het probleem en het graag op wil lossen. Mits hem in goed overleg daar een kans toe geboden wordt.

Kalmte en goede communicatie brengen je het verst

Goed, je hebt een kapotte auto gekocht en voor je deur staan. En er je laatste centen aan uitgegeven. Daar ga je niet vrolijk van worden uiteraard. Er zou dan ook makkelijk een situatie kunnen ontstaan waarin de gemoederen snel hoog oplopen.

Bedenk echter dat een auto een grote verzameling is van mechanische en elektronische onderdelen waar zelfs door normaal gebruik wel eens gebreken aan kunnen ontstaan. Zelfs van het ene op het andere moment.

Een auto kan gisteren nog perfect gereden hebben en vandaag niet meer willen starten. Een verkoper kan dan ook wel eens in de veronderstelling zijn dat hij jou echt een goede auto verkocht heeft.

Maan jezelf dan ook tot kalmte en probeer eerst uit te vinden wat er met de auto mis is voordat je gaat bellen. Bel vervolgens de verkoper en leg hem rustig uit wat er mis is met de auto. Waarbij je ervan uit gaat dat hij van goede wil is om je te helpen.

Wanneer je met iemand een lastig gesprek ingaat met in je achterhoofd het idee: "we hebben samen een probleem, laten we het dan ook samen oplossen", dan kom je meestal het verst en krijg je vaak ook het meest gedaan van andere partij.

Rechten en plichten bij het kopen van een auto

Wanneer je een auto koopt heeft de verkoper de plicht je te vertellen wat hij weet over de staat van de auto. Echter, daar kan al het één en het ander misgaan. Want wanneer je de auto koopt van een handelaar, dan kan het heel goed zijn dat deze ook niet precies weet in wat voor een staat de auto verkeert. Auto's worden geregeld in partijen aangekocht, zonder iedere auto afzonderlijk goed te bekijken.

Dat betekent dat er vaak echt geen moedwil in het spel is, wanneer er iets aan de auto blijkt te mankeren wat niet door de autohandelaar aan jou gemeld is. Want geen enkele ondernemer is erbij gebaad een slechte naam te krijgen door ontevreden klanten.

Ook een particulier kan in de veronderstelling zijn dat zijn auto goed was op het moment dat hij de auto aan je verkocht.

Echter, wanneer je een tweedehands auto koopt bij een dealer en de auto is daar altijd in onderhoud geweest, dan mag je redelijkerwijs verwachten dat een auto in prima staat van onderhoud verkeert en vrij is van storingen.

Daar is de prijs van een auto die bij een autodealer te koop staat dan ook vaak naar. Want bij een dealer betaal je doorgaans stukken meer voor een auto dan ergens anders.

Maar jij als koper hebt bij de aankoop van een tweedehands auto altijd controleplicht. Dit betekent dat je goed moet luisteren naar wat de eigenaar vertelt over de auto die jij wilt kopen. En het ook moet controleren. Dit geldt zeker wanneer je van een particulier een auto koopt.

Koop je echter bij een autodealer of een autohandelaar, dan is er sprake van consumentenkoop. Bij het kopen van een auto wordt dan niet van jou verwacht dat je verstand hebt van auto's.

Gaat er iets kapot aan de auto wat je redelijkerwijs zonder verstand van auto's niet had kunnen controleren, dan kun je aanspraak maken op de garantie die je als consument sowieso altijd hebt. Namelijk dat jij als consument mag verwachten dat een bedrijf jou een deugdelijk product verkoopt.

Wanneer er dan toch iets aan de auto mankeert, dan zal het bedrijf waar je de auto gekocht hebt, dit mankement kosteloos moeten verhelpen. Of daar in ieder geval de kans toe moeten worden geboden.

Zoals gezegd moet je extra goed controleren wat je koopt, wanneer je van een particulier koopt. Want bij een particulier kun je in de praktijk eigenlijk nergens aanspraak op maken.

Dit betekent dat, als blijkt dat je een kapotte auto hebt gekocht, je je kansen van tevoren goed moet inschatten, in hoeverre je reparatie gedaan gaat krijgen van degene van wie je de auto gekocht hebt.

Zeker wanneer je van een particulier hebt gekocht, is het vaak het best voor de gemoedsrust om je verlies maar te pakken en de auto gewoon te laten repareren. Tenzij het uiteraard een heel ernstig gebrek is dat zeer kostbaar is om te laten repareren en waarvan de vorige eigenaar geweten moet hebben.

Echter, dan is er nog steeds een groot verschil tussen gelijk hebben en juridisch je gelijk krijgen. De grootste kans om iets gedaan te krijgen van een vorige eigenaar is dan ook rustig en kalm overleg over hoe op zo'n manier de situatie op te lossen zodat beide partijen er vrede mee kunnen hebben.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen