Een tweedehands auto kopen bij een garage of dealer

Mensen die zelf niet zoveel verstand van auto's hebben, of gewoon zeker willen weten dat ze een goede auto kopen, gaan vaak naar een garage of een merk dealer als het tijd wordt voor een andere auto. De oude auto wordt ingeruild, de nieuwe wordt betaald en er kan weer jaren met plezier gereden worden.

Uiteraard is bij een garage of dealer een auto kopen de meest veilige manier van een auto kopen en de kans is groot dat je een goede tweedehands auto koopt waar je nog jaren plezier van hebt. En wanneer de auto nog niet al te oud is krijg je er ook nog garantie op.

De merk dealer het beste adres voor een auto?

Wanneer je op zoek bent naar een jonge gebruikte auto is de merk dealer een uitstekend adres voor het kopen van een dergelijke auto. Bij iedere jonge gebruikte auto van de dealer mag je ervan uitgaan dat de auto in goede staat van onderhoud verkeert en recent is nagekeken. Het zal zelden voorkomen dat er ernstige gebreken zijn aan een jonge occasion die aangeboden wordt bij de dealer.

Maar je gaat een hoop geld uitgeven. Dus is het altijd verstandig een aankoopkeuring te laten uitvoeren door de ANWB. Zeker wanneer je de dealer waar je de auto gaat kopen niet kent.

Tijdens zo'n aankoopkeuring van de ANWB wordt onder andere gekeken naar de staat van onderhoud van de auto. En wordt gekeken of er onderdelen aan de auto zitten die binnenkort voor vervanging in aanmerking komen. Bovendien kijkt de ANWB of de auto bij een zwaar ongeval betrokken is geweest.

En dat is erg fijn om te weten. Wanneer eens een spatbord of een knipperlicht beschadigd is geweest, is dat niet zo'n groot probleem. Maar wanneer de auto ernstige schade heeft gehad, waarbij het onderstel ook een flinke klap heeft opgelopen, zou dat in de toekomst wel eens een bron kunnen worden van allerlei ellende aan de auto. Tevens is een auto die een keer flink schade heeft gehad minder waard. En zo'n auto heb je waarschijnlijk liever niet.

Na de aankoopkeuring krijg je een rapport over de staat van de auto, welke gebreken er aan zijn en wat een redelijk aankoopbedrag zou zijn. Met dit rapport kun je vervolgens in onderhandeling bij de dealer.

Wanneer de ANWB iets vindt aan de auto hoeft dat niet per definitie te betekenen dat je met een slechte dealer te maken hebt. Auto's komen vaak via verschillende kanalen binnen en worden vaak pas goed nagekeken zodra de auto verkocht is. Maar met een aankoopkeuring weet je in ieder geval zeker dat je een goede auto in handen krijgt.

Op een jonge gebruikte auto krijg je garantie. Voordat de garantie afloopt kan de ANWB een garantieafloopkeuring doen op jouw auto. Bekeken wordt dan weer hoe de staat van onderhoud van de auto is en welke onderdelen om wat voor een reden dan ook in aanmerking komen voor vervanging onder garantie.

Ook in autodealerland lopen boefjes rond die heus wel hebben gezien dat een bepaald, doorgaans duur, onderdeel aan vervanging toe is. Maar stiekem hopen ze dat het onderdeel het tot na de garantie volhoudt. Zodat ze vervanging ervan bij jouw in rekening kunnen brengen, in plaats van zelf voor de kosten op te moeten draaien. Een garantieafloopkeuring behoed je voor dergelijke praktijken.

Op zoek naar het pareltje bij de garage

Ze zijn gelukkig nog te vinden in Nederland. De kleine onafhankelijke garage of dealer in een dorp die alle auto's en de eigenaren ervan kent. Een garage die in het dorp bekend staat als prima adres voor onderhoud aan de auto en de aanschaf van een nieuwe. Een dergelijk bedrijf kan je veel vertellen over de auto's die ze te koop hebben staan. Bovendien zijn dergelijke dorpsgarages vaak veel klant -en service gerichter waardoor het gemoedelijk zaken doen is en je een eerlijke auto krijgt voor je geld.

Maar uiteraard is ook de dealer waar je al jaren komt voor onderhoud aan je huidige auto een prima adres om een jonge gebruikte auto te kopen. Een nadeel van kopen bij de dealer echter is: dat je veelal meer betaald voor een tweedehands auto dan ergens anders. En dat er veelal weinig onderhandelingsruimte is over de prijs. Daar staat echter wel tegenover dat een dealer je veruit de meeste zekerheid kan geven waar het een betrouwbare tweedehands auto aangaat.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen