Wat is een goede tweedehands auto?

Je hoeft absoluut geen expert op het gebied van auto’s te zijn om een goede tweedehands auto voor jezelf te kunnen bemachtigen. Weten waar je de juiste informatie vinden kan en weten waar je het best een auto kan kopen is voldoende.

Voor een goede tweedehands auto zul je overigens wel bereid moeten zijn meer te betalen. Want voor weinig geld een goede tweedehands auto op de kop tikken is serieus mazzel hebben.

Wat is de beste auto om tweedehands te kopen?

De beste auto om tweedehands te kopen is een auto die door zijn vorige eigenaar:

  • Netjes bereden werd.
  • Meer kilometers op de snelweg gebruikt is dan in de stad.
  • Regelmatig netjes gewassen en schoongemaakt werd.
  • Binnen werd gestald als hij niet gebruikt werd.
  • Altijd op tijd bij de garage gebracht werd voor onderhoud.
  • Niet gebruikt werd als trekvoertuig.

Dat is mooi gesteld. Maar een dergelijke auto vinden is niet eenvoudig. Want naast dat er in verhouding weinig mensen zijn die hun auto zo vertroetelen, wil iedereen graag een zo’n auto. Een auto als dit staat dan ook nooit lang te koop.

En wanneer een autobedrijf weet dat iemand altijd zuinig op zijn of haar auto is geweest, dan zal uiteraard de hoofdprijs gevraagd worden voor zo’n auto.

Niet iedereen ontdekt een dergelijke auto op tijd of heeft het geld om een tweedehands auto te kopen die zo goed is, dat een autobedrijf er zonder blikken of blozen soms tot wel 2 jaar volledige garantie op geeft.

Dus zul je andere manieren moeten verzinnen om aan een goede tweedehands auto te komen.

Wat daarbij zeker helpt zijn informatiebronnen waar mensen hun ervaring met een bepaalde auto met anderen delen. Door er zelf een recensie over te schrijven of deel te nemen aan een onderzoek.

Op deze manier kun je zelf onderzoeken of de auto die jij graag zou willen kopen ook een goede auto is. Informatiebronnen die je hierbij uitstekende diensten kunnen bewijzen zijn:

Het Engelse ‘What Car?’

What Car? helpt Engelse automobilisten al 45 jaar bij het kopen van een auto, ook tweedehands auto’s. En ieder jaar weer doen ze de verkiezing ‘ Beste tweedehands auto van het jaar’. Welke auto de beste tweedehands auto van dit jaar is geworden kun je hier lezen.

Op dezelfde pagina kun je tevens zien welke auto winnaar is geworden in welke categorie.

Dit soort verkiezingen geven je een goede indicatie welke auto’s goede tweedehands auto’s zouden kunnen zijn.

Een andere bron die je zou kunnen bekijken is tevens afkomstig van What Car? Deze pagina vertelt je welke tweedehands auto het beste is nadat ze 100.000 kilometer hebben afgelegd.

De pagina’s zijn samengesteld uit onderzoeken gedaan onder mensen die zelf zo’n auto hebben.

Autoweek Reviews

Ook ons eigen Nederlandse Autoweek heeft online een prachtige informatiebron te beschikking in de vorm van Autoweek Reviews. Hierin kun je voor iedere auto die enige populariteit geniet een recensie vinden van eigenaren die zo’n auto bezitten.

De besproken auto’s die het predicaat ‘Keuze van de redactie’ hebben ontvangen, zijn doorgaans de beste tweedehands auto’s.

ANWB tests van gebruikte auto’s

Een laatste bron waar je waardevolle informatie kunt verkrijgen is op de website van de ANWB. De ANWB publiceert naast tests van nieuwe auto’s ook tests van gebruikte auto’s. Wat de test van gebruikte auto’s op de ANWB-website bijzonder maakt, is dat in de tests de Wegenwacht vertelt welke problemen ze vaak tegenkomen bij een de geteste auto.

Waarom in lijstjes met de beste auto’s bouwjaren staan vermeld

Je vraagt je misschien af waarom ik niet een simpel lijstje maak van de beste tweedehands auto’s die er te koop zijn, zoals veel websites doen. Ik zal het je proberen uit te leggen aan de hand van de BMW 3-serie. Een auto waar ik zelf goed bekend mee ben.

Niet iedere generatie BMW 3-serie is even goed. Zo staat de tweede generatie 3-serie (E30) na 40 jaar nog steeds bekend als bomproef. Zijn opvolger was minder goed. De vierde (E46) -en vijfde generatie (E90) zijn daarentegen weer prima -en betrouwbare auto’s. Maar op de zesde generatie (F30) is dan wel weer het één en het ander aan te merken. En dan met name op motorengebied.

Dat betekent niet dat BMW’s van mindere generaties helemaal niet goed zijn, maar wel minder goed dan men van een BMW verwacht.

BMW is uiteraard niet de enige autofabrikant die wel eens een minder goede auto aflevert. Dit is dan ook de reden waarom in een goed lijstje met de beste tweedehands auto’s ook de bouwjaren vermeld staan. Zo kun je precies zien uit welke bouwjaren de auto die goed bevonden wordt afkomstig is.

Dat maakt het selecteren van de beste auto om tweedehands te kopen eenvoudiger en worden vergissingen voorkomen.

Een auto is zo goed als het onderhoud dat er aan gedaan is

Maar zelfs de beste auto kan niet zonder het onderhoud dat volgens de fabrikant van de auto op gezette tijden uitgevoerd moeten worden. De meeste eigenaren zullen hun auto de eerste jaren van zijn leven nog wel op tijd naar de garage brengen. Dat wordt veelal minder naarmate de auto ouder wordt.

Vaak worden met name oudere auto’s juist verkocht omdat er een dure reparatie of grote onderhoudsbeurt aan zit te komen. Dat betekent inderdaad dat de tweedehands automarkt vol zit met auto’s die dringend aan onderhoud toe zijn.

Zelfs de beste auto gaat stuk en rare kuren vertonen wanneer het onderhoud te lang wordt uitgesteld.

Daarom is het raadzaam om altijd een auto te kopen waarvan de onderhoudshistorie bekend is.

Waar koop ik een goede tweedehands auto?

Er zijn zonder meer goede en minder goede adressen waar je een tweedehands auto kunt kopen. Minder goede adressen zijn vaak de autohandelaren met een bedenkelijk aanbod aan ‘laatste eigenaar’ auto’s. Waarbij nog niet eens de moeite genomen is om ze te wassen en schoon te maken.

Zeker wanneer je niet zo heel veel verstand hebt van auto’s kun je daar het best maar zo ver mogelijk vandaan blijven.

De dealer

Een gegarandeerd goede tweedehands auto koop je bij een dealer van het merk. Want een dealer verkoopt alleen tweedehands auto’s waarvan bekend is dat ze goed zijn. Bijvoorbeeld omdat de auto van een vaste klant is geweest die zijn auto daar altijd heeft laten onderhouden.

Er zijn nog steeds genoeg mensen die om de zoveel tijd een nieuwe auto kopen, waarbij de ‘oude’ auto ingeruild wordt bij de dealer. Veel van deze mensen kopen hun nieuwe auto al jaren bij dezelfde dealer en zijn daar dus al jaren klant.

De dealer kent die klant meestal voldoende om te weten hoe hij of zij omgaat met zijn of haar auto. Auto’s die ingeruild worden door dergelijke klanten, komen dan ook zonder meer in de eigen voorraad tweedehands auto’s van de dealer terecht.

Tweedehands auto’s die bijna niet van nieuw te onderscheiden zijn, worden door dealers veelal opgenomen in een speciale selectie.

BMW-dealers hebben bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Premium Selection’ auto’s. Dit zijn auto’s die maximaal 5 jaar oud zijn en die niet meer dan 120.000 kilometer gereden hebben als ze een benzinemotor hebben en 150.000 als ze een dieselmotor hebben.

Van alle auto’s die opgenomen worden in een dergelijke speciale selectie weet de dealer voldoende om een volgende eigenaar te kunnen garanderen dat de auto goed is. Dergelijke auto’s worden dan ook geleverd met volledige garantie, met een periode tot wel twee jaar.

Daarmee weet je zeker dat je een goede tweedehands auto koopt.

De onafhankelijke garage

Maar dat kan uiteraard niet iedereen die zich in de tweedehandsautomarkt beweegt zich veroorloven.

Gelukkig is de dealer niet de enige plek waar je een goede tweedehands auto kunt kopen. Want een andere prima adres is de lokale onafhankelijke garage. Bij voorkeur een onafhankelijke garage in een klein dorpje die daar al heel lang zit.

Slecht nieuws verspreidt zich snel in een klein dorpje. Dus als de dorpsgarage zijn werk niet goed doet, en zijn klanten bedonderd met slechte tweedehands auto’s, dan brengt dat het voortbestaan van de garage al snel in gevaar.

Plan dan ook zeker eens een bezoek aan een dorpsgarage die ook tweedehands auto’s verkoopt. Want de kans is groot dat je daar een goede auto gaat vinden. En een stuk goedkoper dan bij de dealer.

Op een niet al te oude auto die je tweedehands koopt bij de onafhankelijke garage krijg je ook zonder meer garantie. En doordat je de auto bij een garage koopt, kunnen ook eventuele problemen direct voor je opgelost worden.

De particulier

Als je wat meer verstand hebt van auto’s, of iemand kent met verstand van auto’s, dan kun je ook uitstekend terecht bij een particulier die zelf zijn tweedehands auto te koop aanbiedt.

Bij een particuliere verkoper zul je niet alleen het goedkoopst uit zijn, maar krijg je ook direct een indruk van degene van wie je de auto koopt. Want tenslotte doe je direct met de vorige eigenaar van de auto zaken.

Zelf verstand hebben van auto’s is dan echter van belang, omdat je bij een particulier geen enkele garantie hebt op de auto. Wanneer een auto een flinke rib uit je lijf betekent, dan is het altijd verstandig om een aankoopkeuring te laten doen. Onder andere de Autocoach verzorgt aankoopkeuringen.

Maar je kunt uiteraard ook je eigen garage vragen om de auto, waar je in geïnteresseerd bent, voor je te bekijken.

Een aankoopkeuring kost vaak enkele honderden Euro’s. Maar die kunnen snel terugverdiend zijn. Want echte autotechneuten weten doorgaans precies waar ze bij welke auto naar moeten kijken. En dus ontdekken ze altijd wel iets wat er aan de auto mankeert.

Dit kun je zonder meer uitstekend gebruiken tijdens het onderhandelen over de prijs van de auto. En in het ergste geval word je een kat in de zak kopen en bijbehorende hoge garagerekeningen bespaard.

Wat kost een goede tweedehands auto?

Als je een goede tweedehands auto wilt hebben dan gaat je dat geld kosten. Want vanzelfsprekend bevinden de meeste goede exemplaren van elk merk en type auto zich aan de bovenkant van de markt.

Wanneer we bijvoorbeeld op Markplaats gaan zoeken naar een VW Golf uit 2017 met een 1 liter benzinemotor, dan krijgen we meer dan 100 resultaten. Hierbij is de goedkoopste 11.000 Euro en het duurste exemplaar 18.000 Euro. Dat is een prijsverschil van maar liefst 7000 Euro.

De grootste factoren die een rol spelen bij de prijs zijn kilometerstand en uitvoering. Ook de populariteit van een bepaalde kleur of uitvoering kan een rol spelen.

Waar de auto te koop staat is tevens een belangrijke factor. Want zoals gezegd zul je bij een particulier een stuk goedkoper uit zijn dan bij de dealer. Tevens zullen auto’s in de buurt van een grote stad vaak goedkoper zijn dan op het platte land.

Maar je mag er zonder meer vanuit gaan dat de betere exemplaren eerder richting de 18.000 Euro kosten dan richting de 11.000 Euro.

Dit laat je hoe dan ook zien dat met aandacht op zoek gaan naar een auto zeker de moeite waard is. Aandacht besteden aan de aankoop van je auto vergroot de kans op een goede tweedehands auto aanzienlijk en kan de tevens een fikse besparing op het aankoopbedrag van de auto opleveren.

Samengevat denk ik dat ik de vraag: “Wat is een goede tweedehands auto?” het best kan beantwoorden met: “Een goede tweedehands auto is die auto waar door zijn vorige eigenaar goed voor gezorgd is.”

Want zelfs de beste en meest betrouwbare auto gaat stuk wanneer het noodzakelijke onderhoud niet goed uitgevoerd wordt en de eigenaar slecht omgaat met de auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen