Een goedkope tweedehands auto kan best een prima keuze zijn

Een goedkope tweedehands auto hoeft absoluut geen slechte keuze te zijn. In sommige gevallen is het zelfs de beste keuze die je maar had kunnen maken. Want een goedkope tweedehands auto is vaak een net zo betrouwbaar vervoermiddel als een veel duurdere tweedehands auto.

Echter, automobilisten denken vaak dat een goedkope tweedehands auto kopen garant staat voor het kopen van een bak ellende. Tevens wordt een auto nogal eens gezien als statussymbool. Een statussymbool dat er soms helaas voor zorgt dat er maar weinig geld over blijft voor andere leuke dingen in het leven.

Kijk een anders naar een tweedehands auto

Wanneer je objectief naar een auto kijkt, dan is een auto eigenlijk niets anders dan een vervoermiddel waar de meeste mensen slechts hooguit enkele uren per dag in doorbrengen. En waarin je vaak ook nog eens het grootste deel van de tijd stilstaat voor een stoplicht of in de file. Iets waar maar weinig mensen plezier aan beleven.

Ondanks dat wordt er door de gemiddelde mens per maand een enorm bedrag uitgegeven aan dit vervoermiddel. Bedragen van vele honderden Euro's per maand zijn geen uitzondering. Zeker wanneer het gaat om een jonge tweedehands auto, die ook nog eens gefinancierd is.

Wanneer je erover nadenkt is het toch eigenlijk volslagen idioot dat we zoveel geld uitgeven aan iets wat we het merendeel van onze tijd niet gebruiken. En waarbij, wanneer we het gebruiken, we er niet eens echt veel plezier aan kunnen beleven omdat het tegenwoordig vaak zo waanzinnig druk is op onze Nederlandse wegen.

Bovendien vermindert de waarde van ons vervoermiddel met rasse schreden bij elke kilometer die we er mee rijden en met elke dag dat we het vervoermiddel in ons bezit hebben. Zeker wanneer de auto nog relatief nieuw is.

Zo rijd je goedkoop en toch representatief

Wanneer je bedenkt dat je ook voor 500 Euro al een auto kunt kopen, waarmee je ook overal kunt komen waar je wilt, dan is het toch in feite een idiote gedachte om voor een iets wat precies hetzelfde doet, een veelvoud van dat bedrag uit te geven.

We hebben het al even gehad over de auto als statussymbool. Iets waarmee we aan de buitenwereld kunnen laten zien dat het goed met ons gaat. En dat we ons een duur vervoermiddel best kunnen veroorloven.

Met een mooie auto straal je succes in het leven uit. Tevens kom je goed voor de dag in een mooie en schone auto. Iets wat met een auto van 500 Euro doorgaans lastig te bereiken is.

Maar wanneer je goed kijkt naar moderne auto's, dan zal je ontdekken dat zelfs auto's van 10 jaar en ouder, mits redelijk onderhouden, er nog als nieuw uit kunnen zien. Veelal is het model inmiddels wat bejaard geworden, maar op zich is de auto nog steeds keurig om te zien.

Overigens zal er bejaard uitzien zeker niet voor iedere auto gaan gelden. Wanneer we bijvoorbeeld naar de Mini kijken, dan is zelfs een Mini die nu 10 jaar of ouder is, nog steeds een auto die bijzonder goed oogt en waarmee je zeker nog goed voor de dag kunt komen. Een auto die je nu kunt kopen voor 'slechts' 6000 Euro.

De Mini is slechts één voorbeeld van een model auto dat als tijdloos kan worden beschouwd. Een ander, wellicht wat extremer, voorbeeld is de BMW 3-serie Touring van de bouwjaren 1988 tot 1992.

Een auto die nu langzaamaan zeldzamer wordt, maar waarbij je met een goed onderhouden exemplaar nog steeds prima voor de dag kunt komen. Een auto die, door de sublieme bouwkwaliteit van BMW, na ruim 20 jaar nog steeds uitstekend rijdt en zeer betrouwbaar is. En waarvoor je voor een goed onderhouden exemplaar niet veel meer kwijt hoeft te zijn dan rond de 2500 Euro. Uiteraard geldt hetzelfde voor de sedan versie van deze 3-serie BMW.

Met een goedkope tweedehands auto kun je, zoals je ziet, met een beetje slimmigheid nog steeds prima voor de dag komen. En waarmee je vaker bewonderende blikken zult gaan oogsten dan met een dertien in en dozijn auto die al snel het 10-voudige kost.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen