Hoe weet ik of de kilometerstand van een auto klopt?

Een tweedehands auto kan er nog perfect uitzien. Maar hoe weet je of de kilometerstandstand van een auto klopt? Want tenslotte zijn er verhalen genoeg bekend van teruggedraaide kilometerstanden bij auto's.

De kilometerstand van een auto kan nog steeds teruggedraaid worden. Al is het wel lastiger geworden en is de kans aanzienlijk toegenomen dat het terugdraaien van de kilometerstand vroegtijdig ontdekt wordt.

Waarom kilometerstanden teruggedraaid worden

De meest aannemelijke reden waarom de kilometerstand van een auto wordt teruggedraaid is, dat een auto met een lage kilometerstand meer waard is dan een auto met een hoge kilometerstand.

Want zo is de algemene gedachte: een auto die minder gereden heeft, is minder versleten en dus zullen er ook minder snel dure reparaties aan komen. Iets wat overigens niet altijd zo hoeft te zijn, maar meestal wel klopt.

Een andere reden waarom het werkelijke aantal gereden kilometers niet overeenkomt met de kilometerstand op de kilometerteller is, wanneer de kilometerteller vervangen is door een andere. Bijvoorbeeld omdat de originele is stukgegaan.

Ook het stukgaan van de motor, werd nogal eens als reden gezien om de kilometerstand van de auto ettelijke tienduizenden kilometers terug te draaien. Maar zelfs al is de motor vernieuwd, dan nog klopt het uiteraard niet dat de kilometerstand wordt teruggedraaid.

Het terugdraaien van kilometerstanden is fraude. En vanaf 1 januari 2014 in Nederland zelfs strafbaar.

Daarmee zijn overigens auto's met een teruggedraaide kilometerteller de wereld nog niet uit.

Geschat wordt dat van 5% van de auto's die in Nederland rondrijd de kilometerstand niet klopt. Daarmee doen we het overigens een stuk beter dan Duitsland, waar bij 30% procent van de auto's de kilometerstand niet klopt.

Een weetje om te onthouden wellicht. Omdat wij nogal eens een auto kopen bij onze oosterburen.

Hoe zie je of de kilometerstand teruggedraaid zou kunnen zijn

Je kunt er dan ook zeker niet zomaar vanuit gaan dat de kilometerstand die op de kilometerteller van de auto staat ook daadwerkelijk klopt. Een hele logische vraag zou dan ook kunnen zijn: "Hoe weet ik of de kilometerstand van een auto klopt?"

De meest betrouwbare manier om te bekijken of een kilometerstand klopt, is door het onderhoudsboekje dat bij de auto hoort in te zien. Vraag de verkoper dan ook altijd om het onderhoudsboekje. En bekijk of de auto alle onderhoudsbeurten heeft gehad die de auto volgens het onderhoudsboekje zou moeten hebben.

Bij iedere uitgevoerde onderhoudsbeurt moet de kilometerstand, de datum van uitvoering van de beurt, een stempel van de garage en een paraaf van de monteur vermeld staan.

Vergelijk vervolgens de kilometerstand van de laatste beurt in het boekje, met de kilometerstand die nu op de kilometerteller weergegeven staat. De kilometerstand en de staat van onderhoud van de auto kloppen perfect wanneer alle beurten netjes in het onderhoudsboekje genoteerd staan, en de kilometerstand die op de kilometerteller weergegeven staat lager is dan de kilometerstand waarop de volgende onderhoudsbeurt uitgevoerd zou moeten worden.

Heb je twijfels of dit allemaal wel klopt, of mist het onderhoudsboekje volledig, dan kun je via de website van de RDW de kilometerstand van een auto controleren. De RDW beheert namelijk de centrale database waarin alle kilometerstanden van de auto's die in Nederland rijden worden opgeslagen.

De kilometerstanden van auto's worden door autobedrijven in de database ingevoerd bij iedere APK en bij iedere reparatie of beurt. Of een verkoopbedrag van boven de 150 Euro.

Overigens zijn er ook voldoende indicaties aan de auto zelf voorhanden, waarmee je kunt bekijken of de kilometerstand van een auto zou kunnen kloppen.

Bijvoorbeeld wanneer bekend is dat de kilometerteller van een auto is vervangen, dan kan er meestal wel vanuit gegaan worden dat de auto al aardig wat kilometers gelopen heeft. Want tenzij het kapot gaan van de kilometerteller een euvel is van de betreffende auto, gaan kilometertellers alleen stuk bij behoorlijk hoge kilometerstanden of bij een hoge leeftijd van een auto.

Maar dat een auto al aardig wat kilometers achter de kiezen heeft, kun je ook zien door:

  • Grote aantallen witte puntjes, ofwel steenslag, op de neus en motorkap van de auto. Maar ook wanneer juist deze delen van de auto van een nieuwe laklaag lijken te zijn voorzien, zou dat een indicatie kunnen zijn dat de auto er al aardig wat kilometers op heeft zitten.
  • Het zichtbaar minder helder zijn van de koplampen, door steenslag op de koplampglazen.
  • Veel steenslag en pitjes over de hele voorruit. Waarbij ook hier juist een hele nette voorruit in verhouding met de leeftijd en kilometerstand van de auto juist een indicatie kan zijn van een hoge kilometerstand.
  • Versleten pedaalrubbers. Normaal zit er redelijk wat profiel op het rubber van een pedaal. Wanneer dit profiel geheel of gedeeltelijk is weggesleten, dan is dat een duidelijke indicatie dat een auto al aardig wat kilometers gereden heeft.
  • De bekleding van met name de bestuurdersstoel ziet er versleten uit.
  • De bestuurdersstoel lijkt veel zachter of doorgezakt te zijn in vergelijking met de bijrijderstoel.

De zojuist genoemde indicatoren die een hoge kilometerstand van een auto kunnen aanduiden, zijn de indicatoren die het makkelijkst te herkennen zijn.

Uiteraard zijn er best nog een aantal dingen te noemen die zouden kunnen duiden op een hogere kilometerstand dan op de teller staat aangegeven. Echter, deze verlangen dat je meer verstand hebt van auto's in het algemeen, en van kennis van dit merk en type auto in het bijzonder. Vandaar dat we deze indicatoren in dit artikel dan ook achterwege laten.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen