Slim kiezen en kopen van een gebruikte auto

Je hoeft maar even te kijken op internet en je kunt al een hele behoorlijke inschatting maken over het aantal auto's die er te koop zijn. Je zou zowat door de bomen het bos niet meer zien. Zeker wanneer je niet precies weet naar wat voor een auto je zoekt.

Echter, aan de andere kant biedt het je de uitgelezen mogelijkheid een gebruikte auto slim te kiezen en te kopen. Met het slim kiezen en kopen van een gebruikte auto kun je jezelf nu en in de toekomst veel geld besparen. Want niet alleen het kopen van een auto kost geld. Ook het bezitten van een auto kost geld. Iedere maand weer.

Wat voor een auto ga je kiezen?

Wat je nooit moet vergeten is, dat een auto de slechtste investering is die je kunt doen. De waarde van een auto vermindert namelijk elke maand en elke kilometer die je ermee rijdt. En hoe nieuwer de auto is, hoe sneller de auto in waarde daalt.

Slim is dan ook te kiezen voor een gebruikte auto die minimaal vier jaar oud is. Omdat de waarde van een auto het meest daalt in de eerste vier jaar. De meest waardevaste auto's zijn na vier jaar nog hooguit de helft van hun oorspronkelijke waarde waard. Bij een minder waardevaste auto gaat het dus nog sneller.

Naarmate de grote en de luxe van een auto toeneemt, kan de waardedaling zelfs oplopen tot 75%. Met andere woorden: een auto die nieuw €40.000 kost verliest in vier jaar tijd minimaal €20.000 aan waarde. Kiezen voor een wat oudere auto, kan je dus alvast een hoop geld besparen.

Als je een auto dagelijks nodig hebt voor woon-werkverkeer en je brengt daarbij dagelijks behoorlijk wat tijd door in de auto, dan zijn betrouwbaarheid en comfort ongetwijfeld zaken die je meeneemt in je keuze voor een auto.

Heel anders kun je naar een auto kijken wanneer het een tweede auto betreft die hoofdzakelijk gebruikt wordt om de boodschappen mee te doen en de kinderen mee naar school en naar de sportvereniging te brengen. Een auto dus waar hoofdzakelijk korte afstanden mee worden gereden.

In dat geval is het verstandig te kiezen voor een auto die zowel voldoende zitruimte als laadruimte biedt, maar waarvan de motor niet al te groot is. Een auto met een grote cilinderinhoud wordt nauwelijks warm wanneer er kleine afstanden mee gereden worden. Dat is niet alleen slecht voor de motor, maar een motor met een grotere cilinderinhoud verbruikt ook nog eens aanzienlijk wat brandstof op korte afstanden.

Wanneer je net in het bezit bent van je rijbewijs, dan is het vanwege de hoogte van de verzekeringpremie niet slim een grote luxe auto of een snelle auto te kopen. Want hoe oud die auto nu ook mag zijn, oorspronkelijk was die auto duur en daar betaal je verzekeringspremie naar. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen als je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Het is, als je net je rijbewijs hebt, dan ook slim een auto te kiezen die oorspronkelijk een lage cataloguswaarde had.

Je ziet, het hangt naast persoonlijke voorkeur voor een groot deel van persoonlijke omstandigheden af, voor wat voor een auto je het best kunt kiezen.

Welke auto ga je kopen?

Zodra je eruit bent wat voor een auto je het best kan kiezen, wordt het eens tijd te gaan bekijken welk merk en type auto daar het best bij past. Nu kun je direct gaan denken aan de aanschaf van een populair model Volkwagen, Peugeot of Toyota. En naar de dealer gaan om er eens een paar te gaan bekijken. Maar daarmee ben je veruit het duurst uit.

Wanneer je slim een auto wilt kopen doe je er goed aan eens te bekijken welk minder populair merk en type auto bij je wensen past. Een goed voorbeeld daarvan is de populaire Volkswagen Golf ten opzichte van zijn iets grotere maar mindere populaire broer, de Volkswagen Passat.

Wanneer je die twee auto's naast elkaar zet, zul je zien dat de gebruikskosten van de Passat niet veel hoger zijn dan die van de Golf. Wanneer je daarbij bedenkt dat een gebruikte Volkswagen Passat veel voordeliger is in aanschaf dan de Volkswagen Golf, dan kun je in veel gevallen veel beter af zijn met de Passat.

En zo zijn er nog veel meer merken en typen auto's waarmee je dezelfde vergelijking zou kunnen maken en zult ontdekken dat je veel beter af bent met dat net iets minder populaire merk of type. Bijvoorbeeld: Wanneer je gedachten uitgaan naar een Volkswagen, kijk dan ook eens naar Seat of Skoda. Beide automerken opereren onder de vlag van Volkswagen en zijn dan ook vergelijkbaar in kwaliteit, maar veel goedkoper in aanschaf.

Wie zich een beetje verdiept in de automarkt en zich goed bedenkt welke auto te kiezen en welke auto het verstandigst is om te kopen, kan in relatief korte tijd een hoop geld besparen zonder aan rijplezier te hoeven inboeten.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen