Onderhandelen over de prijs van een auto met en zonder inruil
Onderhandelen over de prijs van een auto vindt niet iedereen even makkelijk. Toch is onderhandelen bij het kopen van een auto heel normaal. En minder moeilijk dan je wellicht zou denken.
Kennis over wat je koopt, over wat je eventueel inruilt, durf en je eigen standvastigheid zijn dingen die je absoluut zullen helpen tijdens het onderhandelen. Tevens zal vooral geen haast hebben in je voordeel werken. Want juist haast en moeten verzwakken je onderhandelingspositie doorgaans behoorlijk.
Wat is de auto waard die je op het oog hebt?
Zeker wanneer je een tweedehands auto gaat kopen, is het raadzaam om je eerst goed te verdiepen in het merk en type auto dat je op het oog hebt. Waarbij je als eerste moet zien te achterhalen wat de auto van jouw keuze waard is.
De ideale plekken om daar snel een goede indicatie van te krijgen zijn de volgende websites:
Je zult er dan tevens snel achterkomen dat geen enkele auto uniek is. Er is altijd een tweede te vinden. Maar vele tientallen is ook geen uitzondering.
Deze wetenschap helpt wellicht je enthousiasme wat te temperen als je naar een auto gaat kijken. Want te enthousiast zijn over een auto in het bijzijn van de verkoper, betekent meestal dat je teveel voor je auto gaat betalen.
Ook zul je ontdekken dat er aanmerkelijke verschillen in prijs bestaan tussen auto's die op het oog hetzelfde zijn. Tevens zal het je op gaan vallen dat een auto die je bij een merkdealer koopt vaak aanzienlijk duurder is dan dezelfde auto die te koop staat bij een particulier.
Een auto die aangeboden wordt door een autohandelaar of onafhankelijke garage zit er meestal ergens tussenin.
Dit heeft veelal voornamelijk te maken met de garantie en service die bij de aankoop van een auto gegeven wordt.
Wanneer je een jongere tweedehands auto bij een merkdealer koopt dan mag je een behoorlijke garantie en service verwachten. Terwijl je het bij een autohandelaar of onafhankelijke garage veelal met een BOVAG-garantie moet doen.
Echter, wanneer je van een particulier koopt, heb je uiteraard geen enkele garantie. Maar daar staat dan wel tegenover dat je heel wat minder voor je tweedehands auto betaalt.
Voor de meerprijs die je met name bij een merkdealer betaalt, koop je dus eigenlijk vooral een stuk zekerheid.
De eigenlijke waarde van een tweedehands auto wordt voornamelijk bepaald door het bouwjaar en kilometerstand. Maar ook de uitvoering en de staat van onderhoud spelen een rol.
Auto's die bij een merkendealer worden aangeboden verkeren doorgaans in goede tot uitstekende staat van onderhoud en hebben geen schadeverleden. Tevens kan een merkendealer je vaak vertellen wie de vorige eigenaar van de auto is geweest.
Wellicht zul je verder ontdekken dat auto's in het westen van het land veelal aanzienlijk goedkoper zijn dan elders. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het aanbod aan gebruikte auto's in het westen van het land groter is.
Dus stel je voor dat je op zoek bent naar: een tweedehands Volkswagen Golf met een 1.2 liter benzinemotor van 5 jaar oud, dan kun je er via Gaspedaal.nl al vlug achterkomen dat de prijzen variëren tussen de 8.000 en de 18.000 Euro. Iets wat gerust een fors verschil genoemd kan worden.
Pakken we echter de kilometerstand er ook nog bij en gaan we zoeken naar een Volkswagen Golf die tussen de 60.000 en de 100.000 kilometer gereden heeft, dan zitten we nog steeds tussen de 10.000 en 15.000 Euro.
Je ziet dat, zelfs wanneer we specifieker gaan zoeken, er nog steeds hele behoorlijke prijsverschillen te bespeuren zijn. En dat er dus ook zeker behoorlijk wat onderhandelingsruimte is.
Tenminste, als jij als koper de moeite neemt om je te verdiepen in wat de auto die je op het oog hebt mag kosten.
Voorts is het belangrijk om eens wat auto's in de verschillende prijsklassen te gaan bekijken en proef te rijden. Want namelijk alleen op deze manier kun je een goed idee ontwikkelen over wat je mag verwachten voor je geld.
Want doorgaans ziet de auto waarvan de vraagprijs hoog is, en die bij een merkdealer te koop staat, er doorgaans onberispelijk uit en zal zowat als een nieuwe auto rijden. Tevens zal de onderhoudshistorie bekend zijn, heeft de auto vaak slechts één eigenaar gehad en is deze eigenaar bij de dealer bekend.
De auto die qua prijs aan de onderkant zit, zal doorgaans niet bij een dealer te koop staan, en ook aan de onderhoudhistorie zou wel eens wat kunnen ontbreken. Verder zal doorgaans tevens niet bekend zijn waar de auto precies vandaan komt. En ook zou de auto wel eens wat gebruikssporen kunnen hebben.
Zoals gezegd: wat je extra betaalt voor een auto bij de merkdealer, is vooral het kopen van een beetje extra zekerheid.
De inruilwaarde van je huidige auto bepalen
Als je jouw huidige auto graag in wilt ruilen op je nieuwe auto dan is het raadzaam om zelf goed te berekenen, te bekijken en te bepalen wat de inruilwaarde van jouw huidige auto is.
De inruilwaarde van je huidige auto bepaal je om 2 redenen:
- Om te bekijken of het interessant is om je huidige auto in te ruilen.
- Om ervoor te zorgen dat je een goede prijs krijgt voor je huidige auto.
De inruilwaarde van een auto berekenen gaat heel eenvoudig via de website van de ANWB.
Je moet er echter wel rekening mee houden dat de waarde die berekend wordt eigenlijk meer de waarde is in het economisch verkeer. Ofwel, de door de programma's weergegeven waarde zal dichter bij de verkoopwaarde van de auto liggen dan bij de inruilwaarde.
Vanzelfsprekend zal de werkelijke inruilwaarde van een auto dan ook lager liggen dan de verkoopwaarde van je auto. Want uiteindelijk moet een autobedrijf ook aan jouw inruiler straks weer wat kunnen verdienen.
Maar op deze manier de waarde van je auto berekenen op dit moment, geeft je in ieder geval een goede indicatie van de waarde van de auto.
Wanneer je auto ouder is dan 10 of 12 jaar, dan kun je voor het bepalen van de inruilwaarde op dezelfde manier te werk gaan als bij het bepalen van de waarde van de auto die je op het oog hebt.
Overweeg tevens om je huidige auto een goede was -en poetsbeurt te geven en ga vervolgens eens een aantal autobedrijven langs om te zien welke inruilprijs je geboden krijgt voor je auto.
Mogelijk zul je dan ontdekken dat je de hoogste inruilprijs voor je auto krijgt bij de merkdealer van jouw huidige auto wanneer je 'm in zou ruilen op een nieuwere auto van hetzelfde merk.
Soms zul je echter moeten concluderen dat, wanneer je jouw auto in zou ruilen, je er serieus op toe moet leggen. Een uitstekende reden om eerst te proberen je auto zelf particulier te verkopen voordat je aan inruilen gaat denken.
Bepaal je budget voor een auto
Op een verstandige manier een auto kopen doe je ook door van te voren duidelijk het budget te bepalen. Dit zal je helpen om een auto uit te zoeken die je kunt betalen.
Een andere bijkomend voordeel is, dat je hiermee voor jezelf een sterkere onderhandelingspositie creëert. Omdat je dan al precies een bedrag in je hoofd hebt waarvoor je een andere tweedehands auto wilt hebben.
Zodra je het budget voor een auto hebt bepaald ga je eens rustig een aantal auto's bekijken die binnen dit budget vallen. En ga je er een proefrit mee maken.
Rijd zogezegd eens in een auto die bij de dealer te koop staat. Maar ga ook eens rijden in eenzelfde soort auto die bij een handelaar te koop staat. En dan het liefst één die er minder goed uitziet en waarvan de onderhoudshistorie onbekend is.
Je zult dan al heel snel ontdekken dat een slecht onderhouden auto er heel anders uitziet en heel anders rijdt dan een goed onderhouden auto. En daarom ook minder kost.
Daar staat tegenover dat een slecht onderhouden auto je in de loop der tijd wel eens heel veel geld aan reparaties kan gaan kosten. Zeker als het om een al wat oudere tweedehands auto gaat.
Realiseer je dan ook goed, dat je met een duurdere maar goed onderhouden auto uiteindelijk altijd goedkoper uit bent.
Onderhandelen over een prijs zonder inruil
Inmiddels weet je wat meer over de auto waarin je geïnteresseerd bent. En tevens heb je jouw budget voor een auto bepaald. Bovendien ben je erachter of het slimmer is om je jouw huidige auto in te ruilen of zelf te verkopen.
Bovendien heb je de auto waar je je oog op hebt laten vallen goed bekeken en je hebt een uitgebreide proefrit met de auto gemaakt. Tevens heb je ontdekt op welke punten de auto wat minder is.
Dingen die je absoluut gebruiken kunt bij het onderhandelen over de prijs en over de wijze waarop de auto aan jou geleverd gaat worden. En uiteraard heb je ook al een prijs in je hoofd die je uiteindelijk bereid bent te betalen voor de auto.
Dat betekent dat je nu serieus kunt gaan kijken naar welke auto het precies gaat worden.
Want nu zul je in staat zijn te bepalen wat de aangeboden auto waard is en vooral ook wat die auto jou waard is. Je kunt nu zogezegd een weloverwogen bod uitbrengen op de auto. Met als einddoel een prijs overeenkomen voor de auto waar beide partijen tevreden mee zijn.
Bij het onderhandelen over de prijs van een auto zonder inruil is de belangrijkste wetenschap: dat er altijd meer van de prijs af kan wanneer je niets in te ruilen hebt.
Daarnaast moet je altijd proberen om de verkoper als eerste een prijs te laten noemen. Dit kun je doen door te vragen: "Voor welke prijs mag de auto vandaag weg?"
Vaak best een vraag die je een goede prijs kan opleveren. Want als de verkoper vandaag en de dagen daarvoor slecht verkocht heeft, dan zal hij vandaag graag wat willen verkopen. Maar als hij vandaag al goed verkocht heeft, dan kan het ook zomaar zijn dat hij in een joviale bui een lagere prijs noemt dan hij normaal genoemd zal hebben.
Door de verkoper een eerste prijs te laten noemen die lager is dan de vraagprijs, kan hij in ieder geval niet meer met zijn prijs omhoog.
Vervolgens is het jouw beurt om een prijs te noemen. Begin altijd met een bod dat serieus laag is, maar niet zo laag dat je de verkoper ermee voor het hoofd stoot. Want dat zal het lastig maken om alsnog met elkaar tot een goede prijs te komen. Dus wees vriendelijk en redelijk, maar laat wel duidelijk merken dat je die auto wel wilt, maar alleen voor een goede prijs.
Na een paar keer over en weer prijzen noemen, waarbij jij vooral goed beargumenteert waarom jij de auto juist voor die prijs wilt hebben, zul je uiteindelijk vanzelf in de buurt van de prijs uitkomen die jij voor het onderhandelen al in je hoofd had.
Onderhandelen over een tweedehands auto met inruil
Een tweedehands auto kopen met inruil, kan het onderhandelen over de prijs gecompliceerder maken. Onder andere omdat je twee prijzen in je hoofd zult moeten hebben. De prijs die jij voor jouw huidige auto terug wilt hebben, en de prijs die jij voor je nieuwe auto wilt gaan betalen.
Zoals je weet, ruilen autobedrijven veelal het liefst niets in. Zeker niet wanneer het een merk is dat ze niet graag in hun voorraad hebben. Daarbij betekent inruilen, minder geld direct in de portemonnee.
Je moet er bij inruilen dan ook altijd vanuit gaan dat je voor je huidige auto minder terugkrijgt dan zou kunnen en dat je voor je nieuwe auto meer gaat betalen.
Met andere woorden: inruilen is eigenlijk betalen voor je eigen gemakzucht.
Want zelf je auto verkopen kost tenslotte tijd en energie. Maar zelf je auto verkopen levert je doorgaans wel het meeste geld op. En zogezegd, koop je een andere auto meestal goedkoper wanneer je niet inruilt.
Schat, als je gaat onderhandelen over een tweedehands auto met inruil, dan ook altijd eerst de interesse in voor jouw huidige auto. En als er maar weinig interesse voor jouw huidige auto blijkt te zijn, overweeg dan alsnog om je huidige auto niet in te ruilen, maar zelf te verkopen.
Maar wanneer er wel interesse is in jouw auto, dan is het raadzaam eerst te onderhandelen over de inruilprijs van jouw auto. Waarbij je zo duidelijk mogelijk moet zien te laten blijken dat een auto kunnen verkopen aan jou, volledig afhangt van wat je voor jouw oude auto terugkrijgt.
Pas wanneer je tevreden bent over de inruilprijs van jouw huidige auto, is het moment daar om te gaan onderhandelen over de prijs van de nieuwe auto.
Bij het kopen van een tweedehands auto, is het onderhandelen vooral een spel. Een spel waarvan zowel koper als verkoper weet dat het zal gaan plaatsvinden, zodra er serieuze interesse bestaat voor een auto.
Beschouw het onderhandelen over een tweedehands auto dan ook als een spel. En heb vooral ook plezier in het onderhandelen. Waarbij je wat neemt, maar ook wat geeft en de ander wat gunt. Dit alles met de bedoeling om zogezegd een prijs overeen te komen waar zowel jij als de verkoper tevreden mee is. Een deal is pas een goede deal als deze aan beide kanten een beetje pijn doet.