Is privé een auto leasen verstandig en goedkoper dan kopen?

Photo by Sarah Brown on Unsplash

Het grootste bezwaar dat menigeen heeft tegen het kopen van een tweedehands auto is: mogelijk onvoorzien hoge reparatiekosten. Iets wat niet geheel onterecht is. Want als je iets gebruikt koopt, dan is de kans dat er iets mis mee is over het algemeen groter dan wanneer je iets nieuw koopt.

Echter, geld voor een spiksplinternieuwe auto is er meestal niet. Dus dan zit je toch gewoon vast aan een tweedehands auto? Niet helemaal. Je kunt ook kiezen voor privé een auto leasen, en zelfs voor particulier een occasion leasen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Ook jij bent wellicht bekend met deze wijze woorden van Johan Cruijff: "Elk voordeel heb z'n nadeel". En ook bij het privé een auto leasen is dat een waarheid als een koe.

Leasemaatschappijen die private lease aanbieden schermen allemaal met: zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.

Waar overigens geen woord aan gelogen is. Want je weet inderdaad precies welk bedrag je per maand kwijt zal gaan zijn aan een auto.

En bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van de auto. Want ook dat wordt perfect door de leasemaatschappij geregeld. Waarbij de auto zelfs voor onderhoud bij je wordt opgehaald en na onderhoud weer bij je wordt teruggebracht.

En rijd je per ongeluk schade? Ook dan wordt de auto bij je opgehaald, gerepareerd en na reparatie weer netjes bij je teruggebracht. Waarbij je tussentijds de beschikking krijgt over een vervangende auto.

Je kan dus gerust stellen dat je door de leasemaatschappij behoorlijk in de watten wordt gelegd als je privé een auto gaat leasen.

Hoewel, wanneer je een beetje beter gaat kijken naar dit aanbod, dan valt het eigenlijk allemaal reuze mee. Want:

  1. Als je nooit schade hebt gereden, waarom zou je dat nu dan ineens wel doen?
  2. De meeste moderne auto's die privé gereden worden gaan maximaal één keer per jaar naar de garage voor onderhoud. En dan eigenlijk nog niet eens zozeer omdat het echt nodig is. Maar meer omdat het in de voorwaarden van de fabrieksgarantie van de auto staat.
  3. Bovendien hoef je bij een nieuwe auto niet bang te zijn voor onverwacht hoge kosten, en zelfs niet bij een nieuwere tweedehands auto.

Dus eigenlijk wordt er hier en daar door de diverse leasemaatschappijen gewoon slim misbruik gemaakt van jouw behoefte aan zekerheid.

Zekerheid die je zonder meer geboden wordt. Maar waar je wel iedere maand weer fors voor moet betalen. En dat eigenlijk wel een beetje voor de 'Katzijnviool'.

Want pakken we er een nieuwe Volkwagen Golf Trendline 1.0 TSI bij als voorbeeld, dan kun je in de onderstaande berekening zien, dat je minimaal 70 Euro in de maand meer kwijt zal gaan zijn als je deze Volkwagen Golf gaat leasen in plaats van kopen.

prive een auto leasen is niet per definitie goedkoper dan kopen

Tenminste, wanneer je 22500 Euro en een beetje direct op tafel kan leggen.

En wellicht ben je dan zelfs nog goedkoper uit, omdat er meestal wel wat te onderhandelen valt over de prijs wanneer je direct het hele aankoopbedrag betaalt. Zeker wanneer je ook nog eens niets in te ruilen hebt.

Maar zelfs wanneer je deze Volkwagen Golf voor het volledige bedrag zou financieren, dan nog zou je niet meer kwijt zijn dan wanneer je de auto zou leasen.

En ook wanneer je een auto nieuw koopt, rijd je zorgeloos. Want kans op onverwacht hoge kosten zijn bij een nieuwe auto nihil. En bovendien heb je altijd nog de zekerheid van fabrieksgarantie in de eerste jaren dat je de auto bezit.

Tevens hebben vele autofabrikanten een gratis internationale pechservice voor hun klanten.

Dus eigenlijk krijg je niet eens zoveel meer zekerheid wanneer je een auto gaat leasen.

Temeer omdat de looptijd van een lease contract bij private lease doorgaans slechts 4 jaar is.

Maar je krijgt wel te maken met allerlei beperkingen als je een auto gaat leasen in plaats van kopen.

Want bij het afsluiten van een leasecontract kom je met de leasemaatschappij niet alleen de auto overeen en de leasetermijn, maar tevens het maximaal aantal kilometers wat je per jaar met de auto mag gaan rijden.

Bovendien mag je doorgaans niet zomaar iets aan de auto aanpassen. Een paar mooie lichtmetalen wielen of een puike muziekinstallatie in de auto zou al wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen.

Een ander niet te onderschatten nadeel is, dat je voor de afgesproken looptijd van een leasecontract ook echt aan dat contract vastzit. Want de auto die je wilt leasen, wordt speciaal voor jou gekocht.

Je kunt dan ook niet bijvoorbeeld na een jaar zeggen dat het leasen je bij nader inzien toch niet zo goed bevalt en dat je afziet van verder leasen. Wil je dat toch perse, dan zul je daar een aanzienlijk bedrag voor moeten betalen als compensatie.

Een ander punt van overweging is, dat je dan wel elke maand een vast bedrag betaalt, maar wel in staat moet zijn om dat bedrag elke maand weer op te hoesten.

Wat betekent dat als je onverhoopt je baan verliest, je niet gewoon je auto kunt verkopen om wat meer financiële ruimte te hebben. Maar in plaats daarvan vastzit aan een contract dat je iedere maand een bepaald bedrag kost, ongeacht je financiële situatie.

En hoe zit het dan met particulier een occasion leasen?

Particulier een occasion leasen, ofwel een tweedehands auto, behoort bij menig leasemaatschappij tevens tot de mogelijkheden.

De occasions die je kunt leasen via leasemaatschappijen zijn doorgaans auto's die eerder door iemand geleaset zijn, maar die de auto niet geleaset heeft voor de volledige duur van het contract.

Dergelijke auto's komen dan ook terug bij een leasemaatschappij en worden vervolgens als lease occasion aangeboden.

Wanneer je een occasion wil leasen, dan kun je alleen leasen wat er op dat moment bij de leasemaatschappij op voorraad is en dat voor de duur dat het leasecontract anders nog zou hebben moeten lopen.

Dat betekent dat wanneer de auto al eerder voor 2 jaar geleaset is, dat de auto dan nog maximaal voor 2 jaar door jou geleaset zou kunnen gaan worden.

Overigens, de wijzen van leasen die hier besproken zijn, is zogenaamde operational lease. Een vorm van leasen waarbij ook de verzekering en het onderhoud van de auto in het leasebedrag zijn opgenomen.

Een vorm van leasen die vooral vaak door autobedrijven wordt aangeboden is de zogenaamde Financial lease. Een vorm van particulier een auto leasen, waarbij je maandelijks een bedrag betaalt voor alleen de auto.

Hierbij ben je dan zogenaamd economisch eigenaar van de auto. Waardoor je bepaalde kosten kunt aftrekken van de belasting wanneer je de auto zakelijk gebruikt.

Echter, wanneer je financieel een auto leasen overweegt, moet je jezelf wel beseffen dat de kosten voor onderhoud en verzekering en ook de wegenbelasting nog bovenop het leasebedrag komen, dat je per maand moet betalen.

Zeker omdat de kosten voor onderhoud ook voor jou zijn, zou je toch nog wel eens tegen onverwacht hoge kosten aan kunnen lopen. Waarbij je waarschijnlijk weinig keuze zal hebben of je de reparatie wel of niet uit wilt laten voeren en door wie. Want tenslotte is het autobedrijf juridisch eigenaar van de auto.

Met andere woorden: het autobedrijf bij wie je de auto hebt geleaset bepaalt en jij betaalt.

Iets dat mogelijk tot hele vervelende situaties zou kunnen gaan leiden wanneer je daar geen duidelijke afspraken over gemaakt hebt.

Aan privé een auto leasen zitten zogezegd een aantal voordelen en zekerheden. Maar ook een aantal niet te onderschatten nadelen. Zeker bij het financieel leasen van een tweedehands auto.

Misschien is gewoon goedkoop een tweedehands auto kopen die je wel gewoon contant kunt betalen dan toch nog niet eens zo'n heel slecht idee.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen