Een tweedehands auto kopen bij een autohandelaar

Er zijn vele spookverhalen bekend over een tweedehands auto kopen bij een handelaar. En inderdaad kan het wel eens voorkomen dat je bij een dergelijk autobedrijf een behoorlijke kat in de zak kunt kopen.

Toch hoeft een tweedehands auto kopen bij een handelaar niet altijd te betekenen dat je in het bezit komt van een auto waar gebreken aan zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je via een autohandelaar aan een goede auto komt voor relatief weinig geld. Een bezoek aan een autohandelaar kan je tijd en moeite dan ook zeker waard zijn.

Waaraan herken je een goed autobedrijf?

Een betrouwbaar autobedrijf herken je ten eerste aan een schone, opgeruimde uitstraling en auto's die stuk voor stuk netjes gepoetst zijn en waar je op je gemak omheen kunt lopen om ze te bekijken.

Wanneer een dergelijk autobedrijf dan ook nog eens aangesloten is bij de BOVAG, dan kun je er doorgaans vanuit gaan dat je bij een betrouwbaar bedrijf bent terechtgekomen die goede tweedehands auto's aanbiedt.

De BOVAG is brancheorganisatie voor bedrijven die zich met mobiliteit bezig houden. Uiteraard valt het autobedrijf daar ook onder. Bedrijven die lid willen worden van de BOVAG dienen aan een groot aantal kwaliteitseisen te voldoen. Alleen betrouwbare bedrijven die deskundig hun werk doen kunnen lid worden van de BOVAG.

Bedrijven die aangesloten zijn bij de BOVAG kunnen op hun tweedehands auto's zogenaamde BOVAG-garantie geven. Wanneer op een auto BOVAG-garantie wordt gegeven betekent dit voor jou dat het autobedrijf dat je de auto verkoopt garandeert dat de auto goed is. Mocht er echter onverhoopt iets mis zijn met de auto, dan wordt de auto onder garantie gerepareerd en hoef je voor de reparatie uiteraard niet te betalen.

De autohandel waar je alert moet zijn

Naast autobedrijven die hun zaken keurig op orde hebben, heb je ook autohandelaren die het wat minder nauw nemen met de presentatie van hun bedrijf en de auto's die ze verkopen. Bij dergelijke autohandels worden auto's vaak ongezien of nauwelijks gezien gekocht.

Vaak zijn het auto's die ingeruild zijn bij autodealers die geen dealer zijn van de ingeruilde auto's. Ook kunnen het auto's zijn die afkomstig zijn van leasemaatschappijen. En zo zijn er nog wel wat kanalen te noemen waar auto's vandaan komen die door de autohandelaar te koop worden aangeboden.

Een dergelijke autohandelaar koopt auto's in met de bedoeling om er met een beetje winst zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Een auto die je via een autohandelaar koopt, kan prijstechnisch heel interessant zijn. Echter, je moet zelf wel erg alert zijn op gebreken en onvolkomenheden aan de aangeboden auto's.

Het enige dat de autohandelaar doorgaans gedaan heeft aan de auto is 'm wassen en dat is het. Vaak kun je ervan uitgaan dat de autohandelaar net zoveel weet van de betreffende auto als jij. De rest moet je zelf maar uitzoeken.

Een goede autohandelaar is er echt niet op uit om je moedwillig rotzooi te verkopen. Maar het kan best zijn, omdat hij zijn handelswaar geregeld niet echt goed controleert, dat er een slechte auto tussen zit.

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope tweedehands auto zou je nog wel eens een gokje kunnen wagen nadat je zelf de auto goed hebt gecontroleerd en er een stukje mee hebt gereden. Echter, wanneer je een jonge tweedehands auto via de autohandel betrekt, kan het verstandig zijn een ANWB aankoopkeuring te laten doen op de auto.

Want ook al wordt er geschermd met verse APK bij aflevering, dan betekent dat nog niet dat de auto vrij is van hoge onkosten in de nabije toekomst. APK is een momentopname en is alleen gericht op de vraag of het voertuig op het moment van keuren goed genoeg is om nog veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Dit betekent kort gezegd dat een auto met jaren achterstallig onderhoud nog best APK goedgekeurd zou kunnen worden.

Een autohandelaar die zijn vak verstaat zal absoluut geen bezwaar hebben tegen een aankoopkeuring. Wanneer er moeilijk gedaan wordt over een ANWB aankoopkeuring, of een keuring bij een garage die je vertrouwt, dan kunt ervan uit gaan dat er iets aan de auto mankeert en kunt je beter van de koop afzien.

Nogmaals, bij een autohandelaar een tweedehands auto kopen kan prijstechnisch heel interessant zijn. Ook is er vaak nog wel ruimte voor onderhandeling over de prijs. Zeker wanneer je niets in te ruilen hebt. Wel dien je veel alerter te zijn en kan het verstandig zijn minimaal iemand mee te nemen met verstand van auto's wanneer je dat zelf niet hebt.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen