Wanneer wordt het tijd om een andere auto te kopen?

Photo by Steve Harvey on Unsplash

Een andere auto kopen of toch nog maar even niet. Het is een lastig dilemma soms. Want ook al heb je een auto al een tijd en is hij eigenlijk aan vervanging toe, je weet wel wat je hebt. En dat is ook een prettig gevoel.

Maar te lang met een auto doorrijden kan betekenen dat je ineens voor hoge kosten voor reparatie kan komen te staan. Want naarmate een auto meer kilometers gereden heeft en ouder wordt, neemt ook de kans op grote reparaties navenant toe.

Op tijd met het kopen van een andere auto

Wanneer een auto prettig rijdt en de onderhoudskosten en de kosten van het rijden zijn niet al te hoog, dan blijven veel mensen gewoon lekker met hun huidige tweedehands auto doorrijden.

Meestal totdat er wat aan de situatie veranderd. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Er komt gezinsuitbreiding waardoor een grotere auto nodig kan zijn.
  • Je krijgt een baan verder van huis, waardoor het kopen van een Diesel auto het overwegen waard wordt.
  • Je komt dichterbij te werken, waardoor een Diesel auto hebben overbodig wordt.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gewoon wel weer eens tijd vindt voor wat anders.

In dergelijke omstandigheden een auto kopen is gunstig. Want je hoeft niet echt haast te maken. Tenslotte heb je nog een auto ter beschikking die je overal brengt waar je heen wilt.

In een dergelijke situatie een auto kopen en de tijd te nemen voor het kopen van een andere auto zorgt ervoor dat je jezelf in staat stelt de beste auto te kopen voor zo min mogelijk geld.

Te laat met een nieuwe auto te kopen

Anders wordt het wanneer je met je huidige auto door blijft rijden totdat je ineens voor een voldongen feit komt te staan. De auto komt bijvoorbeeld de APK-keuring niet meer door. Of er dient zich een reparatie aan de auto aan die de auto eigenlijk niet meer waard is.

Dan moet je ineens wat anders. Zeker wanneer de auto APK-afgekeurd is. Want met een APK-afgekeurde auto kun je niet te lang door blijven rijden.

En wanneer je plots een andere auto moet kopen, dan betaal je meestal teveel en krijg je vaak niet de auto die je het liefst gehad had willen hebben.

Toch is het zaak ook in een dergelijke situatie het hoofd koel te houden. Want als je een auto nodig hebt, bijvoorbeeld om iedere dag naar je werk te kunnen komen, dan is de hoogste prioriteit dat je auto krijgt waarmee dat kan.

En zelfs een auto die slechts een paar honderd Euro kost is in staat je naar je werk te brengen en weer naar huis.

Een bijkomend voordeel van het kopen van een goedkope auto van een paar honderd Euro is, dat je dat geld er altijd wel weer voor terugkrijgt. Zelfs wanneer je hem inruilt op een andere auto.

Een goedkoop tweedehandsje kan in zo'n geval dan ook wel eens een prima oplossing zijn.

Zodra je een goedkope tweedehands auto hebt, waarmee je wel weer even voort kunt, kun je rustig op zoek naar een andere auto, die wel aan al je wensen voldoet en waarvan je zeker weet dat je er weer jaren plezier van zult hebben.

Wanneer je een andere auto moet kopen, daar bestaan geen vaste regels voor. Vaak is het bij het kopen van een andere auto het beste om maar gewoon op je gevoel af te gaan en op het geld dat je ter beschikking hebt voor de koop van een andere auto. En maar gewoon een andere te gaan kopen wanneer jij dat noodzakelijk acht. Zelfs al is het maar gewoon om jezelf een plezier te doen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen