APK te laat, wat nu?

www.canstockphoto.nl

De APK te laat laten uitvoeren op je auto. Het kan iedereen overkomen. Maar hoe erg is het nu eigenlijk werkelijk wanneer je te laat bent met de APK?

Rijden zonder APK is zondermeer listig. En wanneer je de APK veel te laat, laat verrichten dan rolt de boete voor een verlopen APK vanzelf in de bus.

Rijden zonder APK, mag dat?

Officieel mag rijden zonder APK niet. Als je door de politie wordt aangehouden zonder geldige APK, dan kun je rekenen op een boete. Want of er wel of geen geldige APK op je auto zit, valt voor de politie eenvoudig te achterhalen.

Tevens kan je verzekeringsmaatschappij op z'n minst lastig gaan doen als je een ongeluk veroorzaakt en rijdt zonder APK. Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen dat je niet voldoet aan de wettelijke eisen om aan het verkeer te mogen deelnemen met je auto, wanneer je te laat bent met de APK en dus ongekeurd rondrijdt. En zouden dan ook wel eens niet tot uitkering over kunnen gaan bij een ongeval. Tenminste niet zonder slag of stoot.

Wanneer je om wat voor een reden dan ook moet rijden zonder APK, zorg er dan in ieder geval voor dat je een afspraak bij de garage hebt staan, zodat je kunt aantonen dat je van goede wil bent als je wordt aangehouden. Officieel ben je nog steeds in overtreding, maar het kan je wellicht helpen om onder een bekeuring uit te komen.

Automatisch boete voor verlopen APK

Nu kan het je ook gebeuren dat je auto in eerste instantie APK wordt afgekeurd. En dat er eerst serieus aan de auto gerepareerd moet worden, alvorens de auto voorzien kan worden van een verse APK.

Maak in dat geval snel plannen om de auto te laten repareren, het zelf te doen of de auto te verkopen. Hoewel de RDW op hun website vermeld, pas tot het automatisch sturen van een boete voor verlopen APK over te gaan als je twee maanden te laat bent met de APK, moet je proberen het toch niet zover te laten komen.

Want ook nu weer geldt, als je gaat rijden zonder APK, kun je in vervelende situaties terechtkomen. Echter, zorg er ook nu weer voor dat, zolang de auto geen APK heeft, je bewijzen bij je hebt waarmee je kunt aantonen dat je bezig bent om de auto weer APK goedgekeurd te krijgen.

Maak er echter geen gewoonte van om zonder APK te rijden. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. En wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk dan zal je auto, omdat je te laat bent met de APK, eerder onderworpen worden aan een technisch onderzoek. Waarbij wordt onderzocht of een technisch mankement aan de auto oorzaak zou kunnen zijn geweest van het ongeval.

En wanneer blijkt dat het ongeluk mogelijk veroorzaakt is door een technisch mankement, dan zou je wel eens ernstig in de problemen kunnen komen met je verzekeringsmaatschappij.

Je doet er dan ook heel verstandig aan de auto te laten staan wanneer je niet precies weet waar de auto op afgekeurd is. Of afgekeurd is op een serieus mankement, aan bijvoorbeeld de remmen.

Een boete van rond de 110 Euro is nog te overzien wanneer je te laat bent met de APK. Maar als een verzekeringsmaatschappij dreigt niet uit gaan keren bij een mogelijk ongeval, dan wordt de situatie, zeker financieel, een heel stuk vervelender.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen