Autobekleding schoonmaken in een handomdraai

www.canstockphoto.nl

Over autobekleding schoonmaken denk je normaal niet zo na. Totdat je je op enig moment realiseert dat de bekleding van je auto wel eens een schoonmaakbeurt zou kunnen gebruiken. En dat een ouderwets sopje nou niet direct het meest geschikt lijkt om dat klusje mee te klaren.

Water en zeep, of ander schoonmaakmiddel, is tenslotte al snel te nat om de bekleding van je auto mee schoon te maken. Maar wat kun je dan wel gebruiken voor het schoonmaken van autobekleding?

Het reinigen van stoffen autobekleding

Voor het reinigen van stoffen autobekleding zijn er bij automaterialenwinkels zoals de Brezan of autoshops zoals Halfords allerlei bekledingreinigers te koop speciaal voor de auto. Meestal verpakt in een spuitbus, waaruit een soort schoonmaakschuim komt wanneer je het aanbrengt op de autobekleding.

Meestal dien je het schoonmaakmiddel eerst een poosje in te laten werken op de autobekleding, alvorens het er weer af te wrijven. Maar voordat je met het schoonmaakmiddel aan de gang gaat is het belangrijk dat de auto eerst goed stofvrij is gemaakt.

Het schoonmaken van autobekleding begint dan ook met een stofzuigbeurt. Voorzie de stofzuigerslang van de smalste zuigmond die je maar kan vinden. Zodat je ook de zijkanten van stoelen goed kunt schoonmaken.

stoffen autobekleding schoonmaken

Wanneer je een compressor hebt, kun je die gebruiken om stof en vuil weg te blazen van plekken waar je slecht bij kunt met de stofzuiger.

Zodra de autobekleding vrij is van stof en los vuil is het tijd om de bekleding te gaan reinigen met die speciale bekledingreiniger voor de auto. Wanneer je een product koopt van een bekend merk zoals: Valma, Turtle Wax of Sonax, dan koop je in ieder geval een product dat werkt en dat geschikt is voor autobekleding.

Zeker wanneer de stoelen en bank van je auto erg vuil zijn, reinig de bekleding dan in delen. Breng de bekledingreiniger aan en laat het intrekken. Kijk op de verpakking om te zien hoe lang je het schoonmaakmiddel op de bekleding mag laten zitten om het in te laten trekken en het vuil los te maken.

De meeste autobekleding is robuust genoeg om een hard borsteltje op te kunnen gebruiken voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Gebruik als borsteltje bij voorkeur een nagelborstel. Normaal schrob je daar het vuil onder je nagels mee vandaan, maar datzelfde borstelje is ook uitstekend geschikt om voorzichtig schrobwerk mee te doen in je auto.

Het schoonmaakschuim verwijder je, na het voorzichtig schoon schrobben van de bekleding, vervolgens met een zachte doek. Een zachte doek die bij voorkeur wit is, zodat je goed kunt zien wanneer de doek vuil is en je hem moet vervangen voor een nieuwe.

Wanneer je echt hardnekkige vlekken zoals roest, vet en teer in de bekleding van je auto hebt, probeer dan garagezeep als schoonmaakmiddel te gebruiken. Breng een beetje garagezeep aan op de vlek en gebruik wederom de nagelborstel om de vlek voorzichtig uit de bekleding te schrobben.

Het reinigen en onderhouden van leren bekleding

Het reinigen van leren autobekleding moeten we iets anders aanpakken, maar begint uiteraard ook weer met eerst goed stofzuigen. Zodat los vuil en troep eraf is. Tevens moet je ervoor zorgen dat je het schoonmaken van je leren bekleding niet in de brandende zon doet.

leren autobekleding reinigen

Voor het schoonmaken van leren bekleding heb je een speciale leerreiniger nodig. Een product dat het leer niet alleen reinigt, maar tevens voedt en daarmee soepel houdt. Want zodra leer uitgedroogd is, is kans groot dat de verflaag scheurt of het leer zelf. En dat wil je uiteraard niet.

Een leerreiniger en conditioner is doorgaans verpakt eenzelfde soort plastic fles als waarin ook andere autopoetsmiddelen zitten. Ook heeft leerreiniger en conditioner een beetje dezelfde structuur als elk ander poetsmiddel.

Een leerreiniger breng je dan ook aan met een zachte doek, waarmee je het middel vervolgens met draaiende bewegingen in het leer wrijft. Het reinigen van leren bekleding is daarmee dan ook een arbeidsintensief en tijdsintensief klusje.

Werk wederom ook hier deel voor deel. En neem de schoongemaakte delen vervolgens goed af met een droge schone doek.

Wanneer leer nooit eerder schoongemaakt is, kan er behoorlijk wat vuil inzitten dat met leerreiniger niet zomaar te verwijderen is. Dan wordt het tijd om wat zwaarder geschud in te zetten. En wel de wondersponsjes van de Wibra.

Wondersponsjes zijn stevig en toch zacht en er zit een schoonmaakmiddel in. Daarmee zijn ze uitstekend geschikt voor lastig te reinigen bekleding.

Maar wanneer je een waarschijnlijk agressiever reinigingsmiddel gebruikt, zul je tevens iets moeten hebben wat het leer vervolgens weer goed conditioneert.

Prima voor leren autobekleding werkt in dit geval, ledervet wat gebruikt wordt voor paardrijdzadels. Zorg er wel voor dat je het dun aanbrengt en vervolgens goed inwrijft. Want tenslotte wil je straks geen vet in je kleding.

Autobekleding schoonmaken is niet moeilijk als je de juiste middelen te beschikking hebt. En alles wat je naast schoonmaakmiddelen nodig hebt is, een beetje tijd en geduld voor het beste resultaat.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen