De ruitensproeier werkt niet: 3 mogelijke oorzaken

ruitensproeier werkt niet

Je komt er meestal pas achter dat je ruitensproeier niet werkt op het moment dat je 'm nodig hebt. En dat is lastig. Want zodra het zicht door de voorruit verslechtert, wil je uiteraard wel graag dat de ruitensproeier het doet.

In dit artikel zetten we de 3 meest voor de hand liggende oorzaken op een rijtje die ervoor zorgen dat de ruitensproeier niet werkt.

1) Het ruitensproeierreservoir is leeg

Het reservoir waarin de ruitensproeiervloeistof zich bevindt kan uiteraard leeg raken. Dat het ruitensproeierreservoir leeg raakt is te zien aan: dat de waterstralen die uit de ruitensproeier komen ineens minder krachtig worden. Zodra het reservoir echt leeg raakt komt er eigenlijk niet meer uit de ruitensproeier dan alleen iets wat een beetje op sop lijkt.

Hetgeen erop duidt dat het hoog tijd wordt om het ruitensproeierreservoir weer bij de vullen. Ruitensproeiervloeistof is bij ieder tankstation te koop. Echter, daar zal je doorgaans wel het meest betalen per liter ruitensproeiervloeistof.

Een stuk goedkoper ben je uit wanneer je ruitensproeiervloeistof haalt bij een winkel zoals: de Action of een bouwmarkt.

Maar in de zomer kun je ook gewoon water gebruiken om het ruitensproeierreservoir mee te vullen. Je voorruit zal er wel minder schoon mee worden dan met ruitensproeiervloeistof. Maar beter iets dan niets.

Vergeet alleen niet op een later tijdstip alsnog ruitensproeiervloeistof bij te vullen. Want puur water in het ruitensproeierreservoir gaat zondermeer bevriezen in de winter. Lees hier hoe je je ruitensproeierreservoir bijvult.

2) De ruitensproeiermotor is stuk

Wanneer het ruitensproeierreservoir vol zit met ruitensproeiervloeistof, maar de ruitensproeier werkt desondanks niet, dan is er wat anders aan de hand.

Een mogelijke oorzaak dat de ruitensproeier niet werkt zou kunnen zijn dat de ruitensproeiermotor kapot is. De ruitensproeiermotor is een kleine elektromotor die fungeert als pompje. Een pompje dat doorgaans aan het ruitensproeierreservoir gemonteerd zit.

Aan de ruitensproeiermotor zitten een aantal rubberen slangetjes gemonteerd waar de opgepompte ruitensproeiervloeistof doorheen stroomt van het reservoir naar de ruitensproeiers.

De ruitensproeiermotor wordt geactiveerd zodra je de handel van de ruitenwissers in de auto naar je toe beweegt. Wanneer je de motorkap opent en de ruitensproeiers activeert zou je het ruitensproeiermotortje moeten horen zoemen.

Hoor je, wanneer je de ruitensproeiers inschakelt, helemaal niets uit de motorruimte komen dat maar enigszins op een zoemend geluid lijkt, dan is de kans groot dat de ruitensproeiermotor er de oorzaak van is dat de ruitensproeiers het niet doen.

Via de dealer van jouw merk auto kun je doorgaans eenvoudig aan een nieuwe ruitensproeiermotor komen. En hem tevens laten monteren. Maar ook op de autosloperij kun je aan een andere ruitensproeiermotor komen.

Echter, deze is doorgaans gebruikt. En zou het dan ook binnen afzienbare tijd kunnen begeven. Gebruik daarom dan ook alleen tweedehands onderdelen wanneer het onderdeel eenvoudig te monteren is.

3) De ruitensproeier zit verstopt

De gaatjes in de ruitensproeiers waardoor de ruitensproeiervloeistof geperst wordt zijn vrij klein. Dit moet ook. Want hoe hoger de druk is die opgebouwd kan worden in het ruitensproeiersysteem, hoe krachtiger de straal die uit de ruitensproeier komt.

Een nadeel van die kleine gaatjes is echter wel dat ze verstopt kunnen raken. Ruitensproeiers lopen een grote kans om verstopt te raken wanneer de auto zojuist in de was is gezet. Zodra de was op de ruitensproeier droogt, verstopt deze de ruitensproeier en zorgt er daarmee voor dat de ruitensproeier niet langer werkt.

In de winter kan de vorst er overigens ook voor zorgen dat de ruitensproeiers verstopt raken. Vaak is een stuk rijden met de kachel flink aan voldoende om samen met de hitte van de motor de ruitensproeiers weer te ontdooien.

Als laatste kunnen opgedroogde restanten van koelvloeistof ervoor zorgen dat ruitensproeiers verstopt raken. Lees hier alles over het ontstoppen van ruitensproeiers.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen