Snel en simpel het interieur van je auto schoonmaken

www.canstockphoto.nl

Als je je auto een beetje netjes wilt houden, dan zal je ook geregeld het interieur van je auto willen schoonmaken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk zo snel en simpel mogelijk.

Wanneer we de buitenkant van onze auto schoon willen hebben, dan kunnen we even snel langs de wasstraat rijden. Je rekent een bedrag van rond een tientje af en vijf minuten later rolt je auto weer blinkend schoon de wasstraat uit.

Wat heb je nodig voor het reinigen van je auto interieur

Helaas is datzelfde trucje niet mogelijk met het interieur van je auto. Hiermee moet je zelf dan ook even aan de slag. Wat goed van pas komt bij het reinigen van je auto interieur is:

  • Stofzuiger met smalle zuigmond
  • Keukenrol en/of microvezel reinigingsdoeken of flanellen doeken
  • Glasex
  • Een kwast
  • Wattenstaafjes
  • Een nagelborstel en een tandenborstel

Voordat je met schoonmaakmiddelen aan de slag gaat, is het belangrijk dat je eerst alle losse rommel, zand en stof wegzuigt. Zorg dat je je stofzuiger voorziet van een smalle zuigmond, zodat je ook tussen de autostoelen en onder de autostoelen kunt komen.

Als je een compressor hebt, kun je ook je compressor gebruiken om het vuil weg te blazen uit slecht bereikbare plekken en dit vervolgens opzuigen.

Zodra de auto vrij is van stof, zand en los vuil, pak je de Glasex en een stuk keukenrol om het dashboard en alle andere kunststof delen in je auto schoon te maken. In plaats van keukenrol kun je ook microvezel reinigingsdoeken of zelfgemaakte poetsdoeken gebruiken.

Ideale poetsdoeken zijn poetsdoeken gemaakt van oude flanellen bedlakens. Flanel is zacht, maar neemt tevens ook goed vocht op. En dat is prettig wanneer je het interieur van de auto aan het reinigen bent met een vochtig schoonmaakmiddel.

Met Glasex, of soortgelijk schoonmaakmiddel, kun je prima het interieur van je auto reinigen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om het schoonmaakmiddel zelf te maken. Doe een scheut spiritus in een lege Glasex fles, samen met een paar druppels afwasmiddel. Vul de fles vervolgens met water en je hebt een zelfgemaakt schoonmaakmiddel dat uitstekend werkt.

Wanneer je dat wilt, kun je bij de automaterialenwinkel of een autoshop allerlei producten kopen voor het schoonmaken van je auto interieur. Doorgaans is de werking niet echt veel beter, maar ruikt het wel frisser. En dat is prima wanneer je je auto een grondige schoonmaakbeurt aan het geven bent omdat je 'm wilt verkopen.

Een kwast en een tandenborstel kunnen prima van pas komen bij het schoonmaken van roosters, lijstjes, hoekjes en andere plaatsen waar je met een doek maar lastig bij kunt. Ook wattenstaafjes kunnen dan prima van pas komen.

Lastige vlekken en vuil aanpakken

Ook in de auto gaat er wel eens wat mis, waardoor vlekken ontstaan op autostoelen en vloerbedekking van de auto. Het is om te beginnen nooit handig om veel water te gebruiken bij het schoonmaken van een auto interieur.

Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en vuil in de bekleding van stoelen en vloer en ook kunststof delen zijn speciale schuimreinigers in de handel.

De schuimreiniger spuit je op het te behandelen oppervlak. Vervolgens laat je de reiniger even intrekken om het vuil los te maken. Met een stevig borsteltje, bijvoorbeeld een nagelborstel, kun je het vuil vervolgens rustig uit de bekleding of van het kunststof borstelen.

Zodra je de vlek of het vuil heb weggeborsteld, kun je het restant van het schoonmaakmidden en het vuil wegvegen met een schone, droge doek.

Vlekken door vet, olie, roest en antiroestmiddel zijn doorgaans goed te verwijderen met garagezeep. Een speciaal soort zeep dat in garages door automonteurs gebruikt wordt om hun handen mee te wassen.

Het reinigingsmiddel dat daarin verwerkt zit, is agressief genoeg om vlekken mee aan te pakken in je auto interieur. Maar zacht genoeg om je interieur niet te beschadigen.

Met relatief eenvoudige middelen is het schoonmaken van een auto interieur voor iedere auto eigenaar goed te doen. Het enige wat je naast een paar eenvoudige schoonmaakmiddelen nodig hebt, is wat tijd.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen