Hoe weet ik of een autobedrijf betrouwbaar is?

www.canstockphoto.nl

Wanneer je bij een autobedrijf een auto wilt kopen, dan zou je wel graag willen weten of dit autobedrijf wel betrouwbaar is. Maar ook wanneer je jouw auto een beurt wilt laten geven bij een bepaald autobedrijf, zou het fijn zijn wanneer dit bedrijf zijn werk goed uitvoert.

Helaas is dat niet altijd even makkelijk te bepalen van te voren. Omdat de werkelijke betrouwbaarheid van een autobedrijf pas aan het licht komt, zodra er ergens iets misgaat.

Hoe je de betrouwbaarheid van een autobedrijf redelijk inschat

Je kunt de betrouwbaarheid van een autobedrijf al snel heel redelijk inschatten door rond te kijken zodra je er bent. En gewoon af te gaan op het gevoel dat het bedrijf je geeft. Is dat gevoel niet goed, dan is het aan te raden gewoon geen zaken met dit bedrijf te doen.

Maar is de eerste indruk goed, praat dan vervolgens eens met de mensen die er werken. Wat voor een indruk maken de medewerkers op je? Heb je het gevoel dat ze er werken met plezier? En helpen ze je vriendelijk?

Ieder mens wil zich prettig voelen in de omgeving waar hij of zij werkt. En dat zal niet het geval zijn, wanneer er dingen gebeuren die eigenlijk niet door de beugel kunnen.

Of een bedrijf gezond is en de werksfeer goed is, zie je dan ook al snel aan hoe de werkomgeving eruit ziet.

Ziet alles er schoon en verzorgt uit en straalt het geheel een prettige sfeer uit? En zien tevens de auto's die te koop staan er onberispelijk uit? Dan is de kans heel redelijk dat je met een betrouwbaar autobedrijf te maken hebt.

Een bedrijf dat zich heel goed realiseert dat het voortbestaan van het bedrijf afhangt van de tevredenheid van de klant.

Echter, kwaliteit kost geld. En dus mag je van een betrouwbaar bedrijf geen bodemprijzen verwachten. Hetgeen kortweg betekent dat wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dit hoogstwaarschijnlijk ook zo gaat zijn.

Wanneer is de betrouwbaarheid van autobedrijf eigenlijk echt belangrijk?

Wanneer je een garage zoekt waar je jouw auto heen kunt brengen voor onderhoud en APK, dan ben je het beste af wanneer je dat steeds bij dezelfde garage kunt laten doen. De garage kent jou en jouw auto na verloop van tijd. Waardoor een garage in staat wordt gesteld om jou en jouw auto de best mogelijke service te verlenen.

En voor het opbouwen van een prettige relatie met een garage is betrouwbaarheid wel een heel belangrijk onderdeel.

Het adres van een betrouwbare garage kun je in eerste instantie dan ook het best vragen aan familie, vrienden , collega's en bekenden. Of je zou de naam van de garage eens als zoekopdracht kunnen invoeren in Google. In veel gevallen zullen ervaringen getoond worden die anderen met het bedrijf hebben. Zeker wanneer het een groot autobedrijf betreft.

Woon je in een klein dorp of dichtbij een klein dorp en is daar een bepaald autobedrijf of garage al vele jaren gevestigd, dan kun je ervan uitgaan dat het een betrouwbaar bedrijf is. Want zeker in een dorp zijn de overlevingskansen van een autobedrijf zeer gering, wanneer het geen goede service verleent en slecht bekend staat bij de dorpelingen.

Ook de kleine onafhankelijke garage die gerund wordt door slechts enkele mensen en waar de baas zelf monteur is, is doorgaans een betrouwbaar adres om je oudere auto te brengen voor onderhoud en APK.

Wanneer je een auto wilt kopen, maar je weet eigenlijk helemaal niets van auto's, dan is de betrouwbaarheid van een autobedrijf uiteraard ook uitermate belangrijk. Want ook jij wilt op zijn minst een fijne auto voor je zuur verdiende centen.

Het risico van tweedehands rijden

Hierbij moet je echter heel goed bedenken dat een autobedrijf dat alleen auto's verkoopt, slechts zo goed kan zijn als de auto's die er verkocht worden. Iets dat dit uiteraard ook mede afhankelijk is van de autokennis van degene die de auto's inkoopt.

Maar zelfs al heb je veel verstand van auto's als inkoper, dan nog steeds is het onmogelijk ervoor te zorgen dat iedere auto die wordt ingekocht 100 procent goed is.

Dat betekent dat wanneer je een tweedehands auto koopt, je er altijd rekening mee moet houden dat er iets aan kan gaan mankeren zodra je 'm hebt. En dat je niet ieder mankement, zolang het uiteraard niet iets betreft dat een autobedrijf redelijkerwijs niet had kunnen weten, een autobedrijf aan kunt rekenen.

Iets wat uiteraard anders wordt, wanneer je de auto bij een garage koopt en je ervan wordt verzekert dat de auto een grote beurt heeft gehad en helemaal nagekeken is, voordat je 'm krijgt. Maar zelfs dan kan een mankement onopgemerkt zijn gebleven en zich pas openbaren zodra jij ermee gaat rijden.

Dat is uiteraard heel vervelend. Maar ook dat kun je een garage niet echt aanrekenen. En heeft dan ook niet echt iets te maken met wel of niet betrouwbaar zijn. Maar heeft alles te maken met de keuze om een tweedehands auto te gaan rijden.

En zolang je dit in je achterhoofd houdt, wanneer je met een autobedrijf in overleg gaat over een mankement dat zich heeft geopenbaard aan een auto, dan is het bijna altijd mogelijk een oplossing te vinden die beide partijen tot tevredenheid stemt.

Of een autobedrijf betrouwbaar is of niet, is totaal onbelangrijk wanneer je zelf redelijk wat verstand hebt van auto's. Omdat je dan door te kijken en te rijden zelf wel snel kan inschatten in wat voor een staat een auto werkelijk verkeert.

En door vervolgens met de medewerker van het bedrijf te onderhandelen over een prijs zonder garantie, kun je juist bij een autobedrijf wat er op het eerste oog wat onbetrouwbaarder uitziet, vaak een hele goede prijs overeenkomen. Want een auto kopen zonder garantie is juist in dit geval aan te raden, omdat je aan garantie toch weinig gaat hebben wanneer een autobedrijf echt onbetrouwbaar blijkt te zijn.

Kortom: je afvragen hoe je weet of een autobedrijf betrouwbaar is, is vooral van belang wanneer je de betrouwbaarheid van het autobedrijf echt nodig hebt voor het kopen van een auto.

Onderhoud aan je auto zou je overigens altijd moeten laten uitvoeren door een betrouwbaar autobedrijf. Daar blijft niet alleen je auto betrouwbaar door, maar komt tevens je eigen veiligheid ten goede.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen