Hoe je doffe koplampen helder maken makkelijk zelf doet

Doffe koplampen laten een auto er al snel oud uitzien. Bovendien is de lichtopbrengst van doffe koplampen minder, wat je zonder meer gaat merken bij rijden in het donker. En wanneer koplampen erg dof zijn, zal je auto apk-afgekeurd worden.

De foto’s bij dit artikel zijn foto’s van de doffe koplamp van mijn eigen auto. Toen ik ontdekte dat goed schoonmaken niet helpt om doffe koplampen weer helder te krijgen, en ook diverse huis-tuin-en-keuken-middeltjes niet het gewenste resultaat gaven, leek het me een goed idee om eens uit te zoeken hoe je doffe koplampen dan wel weer mooi en blijvend helder maken kunt.

Hoe worden koplampen dof?

De koplampen van een moderne auto zijn doorgaans van plastic. Hierdoor kunnen koplampen mooier vormgegeven worden. Bovendien is het veiliger bij een aanrijding.

Koplampen hebben eigenlijk best een zwaar leven. Want ze zitten vol in de vuurlinie van alles wat vanaf de straat opspat door andere verkeersdeelnemers. En hoe hoger de snelheid waarmee iets de koplamp raakt, hoe groter de “schade” zal zijn. Naarmate de jaren en de gereden kilometers vorderen, zal de schade steeds zichtbaarder worden. Schade die zich zal uiten in het steeds doffer worden van de koplampen.

Opspattend spul vanaf de straat is overigens niet de enige oorzaak van doffe koplampen. Ook door UV-straling worden koplampen dof. Want het draagt bij aan de oxidatie van het plastic waar de koplamp van gemaakt is. Dit verklaart waarom de bovenkant van de koplampen dikwijls doffer zijn dan de onderkant.

De helderheid herstellen van plastic koplampen kan dan ook alleen maar door een dun laagje, het geoxideerde laagje, van de koplamp te verwijderen.

Hoe goed werken WD40 en andere huis-tuin-en-keuken-middeltjes bij doffe koplampen?

Als je in Google op zoek gaat naar informatie over doffe koplampen, dan ontdek je een keur aan mogelijkheden om van doffe koplampen af te komen. Bijvoorbeeld met behulp van Cola, WD40, tandpasta, koperpoets of Cif.

Tandpasta, koperpoets en Cif zouden in theorie kunnen werken. Want deze middelen hebben een schurende of polijstende werking. Precies wat nodig is om het geoxideerde laagje op een doffe koplamp te verwijderen.

Wellicht zouden deze middelen kunnen helpen wanneer er slechts sprake is van een verminderde helderheid. Want de polijstende werking is niet heel hoog. Wanneer koplampen flink verweerd en goed dof zijn, dan ben je vrijwel zeker kansloos met deze middelen.

Voor Cola en WD40 geldt dat in ieder geval WD40 kan zorgen voor een zeer tijdelijke oplossing. Een oplossing die je zou kunnen gebruiken om je auto er net iets beter uit te laten zien voor de verkoop.

En dan is er nog een polijstend goedje dat de naam Commandant draagt. Commandant wordt gebruikt om autolak te polijsten. Dus zou je het kunststof van de koplampen er misschien ook mee kunnen polijsten.

De kans is alleen dat de gepolijste koplampen redelijk snel weer dof zullen worden. Want Commandant en andere polijstmiddelen die niet bedoeld zijn voor het polijsten van koplampen bevatten geen zogenaamde sealant. En middeltje dat het wederom dof worden van de koplampen op zijn minst vertraagt.

Doffe koplampen blijvend helder maken door ze te polijsten

Naast huis-tuin-en-keuken-middeltjes zul je in Google tevens een heel arsenaal een polijstsetjes gaan tegenkomen. Zo heeft bijvoorbeeld Turtle Wax een koplamp polijstset van rond de 20 Euro. Tevens vind je polijstsets die meer dan het dubbele kosten.

Door beiden te proberen ben ik erachter gekomen dat de mate van verwering bepaalt welk polijstsetje je nodig hebt.

Het aantrekkelijk geprijsde setje van Turtle Wax kan voldoende zijn wanneer koplampen plaatselijk een klein beetje minder helder zijn. Een lichte mate van verwering dus.

Maar wanneer je koplampen serieus dof zijn, dan heb je ook serieuzere spullen nodig. Zoals bijvoorbeeld de Nulens headlight renewal kit van Mothers. Deze set bevat onder andere schuurpads en polijstpads die je met een hulpstuk op de accuboormachine kan zetten.

Ik twijfelde eerlijk gezegd even of ik nu echt wel schuurpapier moest gaan gebruiken op een koplamp. Maar het komt echt allemaal goed wanneer je precies doet wat in de beschrijving staat. Een tip van een buurman leerde me echter dat het schuren het best met de hand gaat. Je werkt dan preciezer en alles blijft schoner.

De Nulens headlight renewal kit die ik gebruikt heb voor dit artikel bestaat uit:

  1. Een hulpstuk voor de accuboormachine om de koplamp mee te kunnen schuren.
  2. Schuurpapier in 2 fijnheden.
  3. Een polijstpad.
  4. Een schuimrubber polijstbol voor op de accuboormachine.
  5. Een fles vloeibaar polijstmiddel waarmee je de koplampen weer helder maakt en dat tevens het kunststof van de koplamp beschermt tegen opnieuw verweren.

Wat je daarnaast zelf nog even moet regelen is:

  1. Een spuitfles - bijvoorbeeld een lege Glassex verpakking met een sproeimond. Die heb je nodig om het te schuren oppervlak goed nat de houden.
  2. Schilderstape – Dit heb je nodig om de lak rondom de koplampen mee af te plakken. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk de lak raakt tijdens het schuren.

Op de verpakking wordt geadviseerd om eerst het vloeibare polijstmiddel uit de fles te gebruiken om te kijken hoever je daarmee komt. Maar dat uiteraard nadat je de koplampen eerst goed gewassen hebt en al het eventuele vuil van de koplampen verwijderd hebt.

Als de koplampen slechts licht verweerd zijn, dan kan behandelen met het vloeibare polijstmiddel voldoende zijn om de koplampen weer mooi helder te maken. Maar meestal zal er meer werk verricht moeten worden om doffe koplampen weer helder te krijgen.

Hierbij is het zoals gezegd erg belangrijk dat je de procedure van het polijsten van de koplampen nauwkeurig volgt. Want alleen dan ben je verzekert van een goed resultaat.

Ik heb de doffe koplampen van mijn auto als volgt weer mooi helder gekregen:

1) Lak rondom de koplampen afplakken

Als eerste heb ik de lak rondom de koplampen afgeplakt met brede schilderstape.

Vervolgens heb ik de koplamp nog één keer goed schoongemaakt met een stuk keukenrol en Glassex. Om er zeker van de zijn dat de koplamp echt schoon is. Want een zandkorrel kan zomaar een kras in het plastic van de koplamp trekken als je aan het schuren bent.

2) Koplampen schuren

Zoals de handleiding bij de polijstset aangeeft ben ik vervolgens begonnen met het schuren van de koplamp met de grofste van de twee schuurschijfjes die in de set zitten. Ik heb het schuren alleen zoals gezegd niet met de accuboormachine gedaan maar met de hand. Waarbij ik, voordat ik begon met schuren, eerst zowel de koplamp als het schuurschijfje goed nat gemaakt heb met water. Tussen het schuren door maakte ik de koplamp regelmatig even schoon en droog met een doek om te kijken hoe de koplamp eruit zag. Om vervolgens de koplamp en het schuurschijfje weer goed nat te maken en verder te schuren totdat ik het beoogde resultaat bereikt had. Een mooie egale doffe koplamp die over het hele oppervlak van de koplamp dezelfde witte kleur heeft.

Pas daarna ben ik begonnen met op dezelfde manier schuren met de fijnere van de twee schuurschijfjes. Waarbij ik ook nu weer de koplamp goed nat hield tijdens het schuren en tussendoor de koplamp even schoonmaakte om het resultaat te bekijken. Je zult zien dat na het schuren met het fijnere schijfje het oppervlak van de koplamp nog steeds wit is, maar al wel iets doorzichtiger.

Dan is het de beurt aan het laatste schuurschijfje in de polijstset. Volgens de handleiding bij de polijstkit moet je er nu echter voor zorgen dat de koplamp goed droog is en droog blijft tijdens het schuren met het laatste schuurschijfje. Na het schuren met dit schijfje zal de koplamp weer een klein beetje meer doorzichtig zijn.

3) Polijsten met behulp van de accuboormachine

Na de koplamp wederom goed schoon en drooggemaakt te hebben is het tijd om de schuimrubber polijstbol op de accuboormachine te monteren. De bedoeling is vervolgens om het vloeibare polijstmiddel op het midden van de bol te doen en de polijstbol tegen het koplampglas te drukken en de accuboormachine aan te zetten. Je moet er daarbij alleen goed voor zorgen dat je de boorkop niet te hard laat draaien omdat anders het polijstmiddel alle kanten op spettert. Wel moet je voldoende hard drukken en de boormachine gelijkmatig over het oppervlak van de koplamp bewegen. En dit blijven doen totdat de koplamp weer helemaal helder is. Waarbij je af en toe nog wat polijstmiddel dient toe te voegen op de polijstbol.

Dit is de volledige procedure die ik gebruikt heb om de doffe koplampen weer helder te maken. Het is niet echt heel moeilijk maar een goed resultaat kost wel even tijd. Doffe koplampen helder maken kostte me met deze polijstset 1,5 tot 2 uur per koplamp.

Kortom, zelf koplampen polijsten kost je zomaar een zaterdagmiddag. Maar het resultaat gaat je ongetwijfeld voldoening geven.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen