Snel en simpel je autoruiten schoonmaken

Autoruiten blijven zelden lang schoon. Zeker de buitenkant niet. Met name in de zomer, wanneer de voorruit soms gebombardeerd wordt met insecten. Maar autoruiten moet je sowieso regelmatig schoonmaken. Als was het maar voor de veiligheid.

Want vieze ruiten kunnen er vooral met laagstaande zon voor zorgen dat je echt bijna niets meer ziet. En dat zou zomaar eens tot vervelende situaties kunnen leiden. Dan toch beter maar even een doekje over de ruiten halen.

Keukenrol en glasreiniger, of toch een sopje?

Keukenrol en een beetje glasreiniger uit de supermarkt of de autoshop zijn doorgaans prima middelen om de binnenkant van de autoruiten mee schoon te maken. Waarbij de middelen uit de autoshop doorgaans een stuk duurder zijn dan de glasreiniger van de Aldi of de Lidl. En dat terwijl alle glasreinigers hetzelfde doen, namelijk glas schoonmaken. Maar de glasreiniger uit de autoshop ruikt wel lekkerder.

Met het schoonmaken van de binnenkant van de ruiten kun je dus redelijk snel klaar zijn. Spuit wat glasreiniger op de binnenkant van het raam en reinig de ruit vervolgens met een stuk keukenrol. Dat is alles.

Maar de buitenkant kan wel eens een heel ander verhaal zijn. Want zoals gezegd kan in de zomer onze voorruit letterlijk gebombardeerd worden met insecten. Die, als ze de kans krijgen om op te drogen op de ruit, soms maar lastig te verwijderen zijn.

Ook vogelpoep en boomhars kunnen van het schoonmaken van de autoruiten een lastig karwijtje maken.

De voorgenoemde keukenrol en een beetje glasreiniger gaat dan zeker niet voldoende helpen. Daar heb je dan toch ieder geval wat water voor nodig.

En dan het liefst lauw/warm water met een heel klein scheutje afwasmiddel. Want dat werkt samen met een schone zeem of multidoekje nu eenmaal het best om glazen oppervlakken mee schoon te maken.

Zorg er wel voor dat je de ramen van je auto niet in de brandende zon gaat schoonmaken. Want dan droogt het water namelijk al op tijdens het schoonmaken. En daar krijg je strepen van.

Een natte krant, een panty en een tip van oma

Wanneer je veel insecten op je voorruit hebt zitten, dan kun je deze er doorgaans redelijk eenvoudig af krijgen door een panty kousje van je vrouw, je vriendin of je moeder om een spons heen te doen, voordat je de voorruit gaat schoonmaken.

Nadat je de ruiten gewassen hebt met water, kun je de ruiten met keukenrol en glasreiniger altijd nog even nawrijven.

De tip van oma hierbij is: Reinig de buitenkant van de ramen in horizontale bewegingen en binnenkant van de ramen in verticale bewegingen. Hierdoor kun je snel zien of eventuele strepen zich op de binnenkant of op de buitenkant van de ruit bevinden.

Een oude autohandelaren truc voor prachtig glanzende ruiten is, de autoruiten opwrijven met een natte krant. Tijdens het wrijven van de krant over het raam, trekt de inkt van de krant ingetrokken vuil uit het oppervlak van de ruit. Het eindresultaat mag dan ook met recht schitterend genoemd worden.

Ook voor het schoonmaken van autoruiten geldt dat autoruiten schoonmaken een peulenschil kan zijn. Als je de juiste middelen maar bij de hand hebt en de handigheidjes even weet.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen