Onmisbare tips voor als je je auto gaat poetsen

tips voor bij het auto poetsen

Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen zelfs een al wat oudere auto eruit te laten zien als nieuw. De lak van de auto glanst diep en de auto ziet er mooi schoon uit. Deze mensen zijn er van op de hoogte hoe ze een auto moeten poetsen of hebben het poetsen van de auto uitbesteed aan een bedrijf dat er verstand van heeft.

Maar met wat tips een trucs krijg jij het ook voor elkaar je auto zo te poetsen dat ie er weer keurig netjes bij staat.

Eerst wassen dan pas poetsen

Wanneer je je auto gaat poetsen, breng je doormiddel van wrijvende bewegingen poetsmiddel aan op de lak van je auto. Je zult ongetwijfeld begrijpen dat wanneer je dit doet terwijl de auto niet schoon is, dit krassen in de lak kan gaan veroorzaken.

Voordat je gaat poetsen, moet de auto dan ook eerst zorgvuldig gewassen worden. Dit wassen kun je zelf doen met een flinke hoeveelheid water, een spons en autoshampoo. Hierbij maak je de hele auto eerst goed nat met een ruime hoeveelheid water, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang.

Vervolgens pak je een emmer en vult deze met een dopje autoshampoo en water dat flink warm is. Met behulp van een grote spons was je vervolgens de hele auto grondig, waarbij je begint bij het dak en eindigt bij de wielen.

voor het poetsen eerst de auto wassen

De gedachte hierachter is: dat hoe dichter je bij de wielen komt, hoe meer zand en vuil je tegen gaat komen. Door nu bij het dak te beginnen, houd je water en je spons zo lang mogelijk vrij van grote hoeveelheden zand en vuil.

Na het wassen spoel je de auto af met koud water totdat alle schuim van de auto is verdwenen. Tenslotte droog je de auto met een vochtige zeem die je telkens uitspoelt met koud water en vervolgens goed uitwringt voordat je wederom een deel van de auto droog zeemt.

De auto wassen doe je in de zomerdag bij voorkeur vroeg in de ochtend of later in de avond. Wanneer de lak van de auto namelijk erg warm is, zal het water zeer snel verdampen. Hetgeen lelijke watersporen achter kan laten op de auto.

De auto met de hand wassen is best wel even een klus. Wanneer je tijd wilt besparen en zo snel mogelijk met poetsen wilt beginnen, kun je er uiteraard ook voor kiezen de auto even door de wasstraat te rijden. Kies hierbij voor een simpel wasprogramma waarbij de velgen gereinigd worden en de auto na het wassen wordt gedroogd.

De auto poetsen en in de was zetten

Zodra de auto is gewassen en de lak van de auto volledig schoon en droog is, kan met het poetsen van de auto begonnen worden. Wanneer je de auto nog niet eerder hebt gepoetst, kan het verstandig zijn de poetsbeurt te beginnen met een middel dat de lak van de auto diep reinigt.

Wassen maakt de auto weliswaar schoon, maar vuil dat in de lak getrokken is wordt met alleen wassen niet verwijderd. Ingetrokken vuil uit de lak verwijderen krijg je alleen voor elkaar met een cleaner voor autolakken. Wanneer de lak van je auto erg vuil en licht verweert is herken je dit doordat de lak nauwelijks glanst na het wassen. Tevens voelt de lak vrij ruw aan wanneer je je hand erover heen beweegt.

Gebruik een cleaner echter niet te vaak. Veel van deze middelen hebben een polijstende werking. Hetgeen betekent dat je een heel dun laagje lak verwijdert van de auto.

Je auto poetsen met cleaner gaat als volgt: Pak twee schone doeken en de cleaner. Breng met één van de doeken de cleaner aan op de autolak door de cleaner met lichte druk in de lak te wrijven. Na enkele ogenblikken wrijven zie je een doffe film op de lak verschijnen. Laat nu de cleaner heel eventjes drogen. Pak vervolgens de andere schone doek en wrijf de cleaner uit totdat de lak eronder gaat glanzen.

Werk op deze manier stukje voor stukje de hele auto af. Let erop dat je de oppervlakken die je inwrijft met cleaner niet te groot maakt. Cleaner die lang de kans gehad heeft om te drogen op de lak, laat zich lastig uitwrijven. Gebruik een cleaner tevens nooit op lak die heet is van de zon. Door het snelle drogen van de cleaner op de hete lak, wordt het een hels karwei om de cleaner uit te poetsen

Wanneer de auto al redelijk glanst na het wassen, kunt je de behandeling met cleaner uiteraard overslaan en direct beginnen met het in de was zetten van de lak. Het in de was zetten van de auto heeft twee doelen. Het eerste doel is ingetrokken vuil uit de lak verwijderen. Het tweede doel is de lak afsluiten en daarmee voorkomen dat vuil in de lak trekt.

Beide doelen worden behaald met slechts twee handelingen, namelijk inwrijven en vervolgens uitwrijven van de was. Ook nu weer gebruik je twee schone doeken, of speciale poetsdoeken die je bij autoshops en veel tankstations kunt krijgen. Eén doek gebruik je voor het inwrijven van de was, de andere doek voor het uitwrijven van de was.

Autowax brengt je bij voorkeur aan met kleine ronddraaiende bewegingen totdat er een doffe film op de lak ontstaat. Ook nu weer laat je de was even drogen voordat je het uitwrijft. Het uitwrijven van de was is klaar zodra de lak mooi en diep glanst.

auto poetsen met was van Turtle wax

Een goede wax die zich eenvoudig laat aanbrengen en goede resultaten biedt is het al oude en alom bekende Turtlewax. Een goede tip wanneer je je auto gaat poetsen met Turtlewax is: Wrijf twee delen van je auto in met Turtlewax, bijvoorbeeld een spatbord en een voorportier. Wrijf vervolgens het spatbord uit. Breng vervolgens was aan op het achterportier en wrijf daarna het voorportier uit.

Op deze manier geef je de was voldoende gelegenheid te drogen en kun je tegelijkertijd lekker door blijven werken zonder dat je hoeft te wachten tot de was is gedroogd.

Een laatste tip voor het auto poetsen is: Gebruik autowax, net als de cleaner, niet op hete lak en/of in de zon. De wax zal dan veel snel en veel teveel drogen, wat het uitwrijven van de was er lastig zal maken.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen