Waarom bij nieuwe banden balanceren moet en uitlijnen verstandig is

Photo by Mike from Pexels

Nieuwe banden op je auto laten monteren, kan je zomaar enkele honderden Euro's armer maken. Maar bij de kosten voor montage van de banden zit het balanceren doorgaans inbegrepen.

Iets wat overigens niet geldt voor uitlijnen. Dat terwijl uitlijnen wel heel verstandig is om tevens te laten doen, wanneer je nieuwe banden op je auto laat monteren.

Waarom balanceren belangrijk is?

Balanceren wordt gedaan nadat de nieuwe band op de velg van jouw auto is gemonteerd. Met name een band heeft niet over het gehele oppervlak hetzelfde gewicht. Door nu een gewichtje te plakken precies tegenover een zwaardere plek op de band, wordt het gewicht van band en wiel overal gelijk gemaakt en is het wiel van de auto gebalanceerd.

Het is heel belangrijk dat ieder wiel op de auto goed gebalanceerd wordt. Omdat een wiel anders als het ware aan het slingeren gaat onder de auto.

Iets wat niet alleen trillingen in het stuur zal gaan veroorzaken, maar tevens versnelde slijtage van bijvoorbeeld schokdempers, wiellagers en andere onderdelen van de wielophanging tot gevolg kan hebben.

Tenminste, wanneer er te lang wordt doorgereden met wielen onder de auto die niet goed gebalanceerd zijn.

Kortom, wanneer je nieuwe banden onder je auto laat monteren, dan moet het balanceren van de wielen zonder meer gedaan zijn voordat de wielen weer onder de auto komen.

Maar ondanks dat de wielen gebalanceerd worden voordat ze onder de auto komen, kan het zijn dat tijdens het rijden toch trilling in het stuur ontstaat. Dit betekent bijna altijd dat de wielen niet goed genoeg gebalanceerd zijn.

Ga in dat geval dan ook altijd zo snel mogelijk terug naar het bedrijf waar je de nieuwe banden hebt laten monteren. En laat de banden opnieuw balanceren.

Overigens kan onbalans in wielen altijd opnieuw optreden tijdens de levensduur van de banden. Zo kan je bijvoorbeeld het gewichtje dat voor de balans in het wiel zorgt op een bepaald moment verliezen. Of kunnen door een noodstop, banden op een bepaalde plek net iets meer rubber kwijtgeraakt zijn dan elders op de band.

Maar tevens kan een wat onzachte aanraking met een stoeprand zorgen voor onbalans in de wielen.

Verstandig is dan ook om altijd zo snel mogelijk een bandencentrale te bezoeken zodra je vermoedt dat je onbalans in de wielen van je auto hebt.

Waarom uitlijnen verstandig is

Een aanvaring van de wielen met een stoeprand of ander obstakel, kan niet alleen zorgen voor onbalans in de wielen, maar er tevens voor zorgen dat de wielen niet langer goed uitgelijnd zijn onder de auto.

En omdat we tijdens het rijden allemaal wel eens iets onzacht raken op de weg, is het absoluut verstandig om tijdens het monteren van nieuwe banden, niet alleen de nieuwe banden op de velgen te laten balanceren, maar tevens de auto uit te laten lijnen.

Voor een optimale wegligging van een auto, moeten de wielen op een bepaalde manier onder de auto staan.

Op het oog lijkt het dat wielen precies recht onder de auto staan. Niets blijkt echter minder waar wanneer we een blik werpen op de meetapparatuur waarmee de uitlijning van de wielen onder de auto bekeken kan worden.

Hoe de wielen precies onder de auto moeten staan, wordt bepaald door de fabrikant van de auto. Onder andere bandencentrales hebben de beschikking over deze gegevens. Omdat dit bedrijven zijn die de uitlijning van een auto controleren en indien nodig de auto opnieuw uitlijnen.

Het opnieuw laten uitlijnen van je auto tijdens het monteren van nieuwe banden is altijd verstandig. Omdat fouten in de uitlijning onder andere tot gevolg kan hebben dat banden niet alleen schuin afslijten, maar tevens sneller verslijten.

Bovendien rijdt een slecht uitgelijnde auto minder fijn dan een goed uitgelijnde auto.

Het opnieuw laten uitlijnen van je auto is dan ook om verschillende redenen een goed idee. En omdat je voor het uitlijnen van je auto ook naar een bandencentrale moet, is het slim dit direct te combineren met het laten monteren van nieuwe banden op je auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen