Waarom bij een auto uitlijnen nodig is

een auto uitlijnen

Met het uitlijnen van een auto wordt bereikt dat de banden gelijkmatig afslijten en dat de auto netjes rechtuit rijdt. Dat op zich zijn al twee uitstekende reden om een auto uit te laten lijnen.

Autobanden zullen aanzienlijk minder lang meegaan en vreemd slijten wanneer aan het uitlijnen van de auto nooit gedacht wordt. Dat terwijl banden aanzienlijk langer meegaan als de auto goed is uitgelijnd. En je tevens brandstof bespaart omdat de banden bij de juiste uitlijning minder rolweerstand hebben.

Wat houdt een auto uitlijnen precies in?

Uitlijnen is het afstellen van de wielstanden en wordt gemeten in graden. Het uitlijnen van de auto moet je doorgaans laten uitvoeren bij een autobandencentrale. Want voor uitlijnen is speciale apparatuur nodig. En omdat uitlijnen vaak samen gedaan wordt met het vervangen van de banden, beschikken bandenservicebedrijven eigenlijk altijd over apparatuur om je auto uit te lijnen.

Bij het uitlijnen wordt een auto op de brug in de garage gereden. Vervolgens wordt er apparatuur op de wielen van de auto gemonteerd. Deze geven de actuele stand van de wielen door aan het apparaat dat deze gegevens vervolgens vergelijkt met de wielstanden die de fabrikant aangeeft voor jouw merk en type auto. Tevens wordt het stuur van de auto in de rechtuit stand vastgezet.

Wanneer de wielstanden buiten de door de fabrikant opgegeven toleranties vallen, zal de monteur de stand van de wielen gaan aanpassen. Zodat deze wederom binnen de waarden en toleranties van de fabrikant vallen.

Vaak gebeurt dit verstellen van de wielstanden doormiddel van het aanpassen van de lengte van de stuurstangen.

Vervolgens worden de wielstanden opnieuw gecontroleerd door de monteur. Wanneer de auto nu wel goed uitgelijnd blijkt, zal de monteur de apparatuur van de wielen verwijderen. Waarmee het uitlijnen van de auto voltooid is.

Soms echter is goed uitlijnen niet mogelijk door overmatige speling op bepaalde onderdelen van de wielophanging. Zoals bijvoorbeeld stuurkogels en fuseekogels. Hoewel de wielophanging hier ieder jaar op gecontroleerd tijdens de APK, kan er op enig moment toch teveel speling ontstaan om een auto goed uit te kunnen lijnen.

Laat in een dergelijk geval de onderdelen waar teveel speling op zit eerst door de garage vervangen, voordat je de auto uit laat lijnen. Omdat bij teveel speling in onderdelen van de wielophanging, het uitlijnen niet echt veel zin zal hebben.

Wanneer moet een auto uitgelijnd worden?

Omdat het juist uitlijnen van de auto tevens bijdraagt aan de rijveiligheid zijn er naast bij het vervangen van de banden meerdere momenten te benoemen waarop het verstandig om de uitlijning van de auto te laten controleren.

Deze momenten zijn:

  • Wanneer de auto niet uit zichzelf rechtuit rijdt.
  • Wanneer één van de wielen een serieuze aanvaring heeft gehad met een stoeprand of een ander obstakel.
  • Wanneer er reparatiewerkzaamheden zijn verricht aan de wielophanging van de auto.
  • Het stuur scheef staat als je rechtuit rijdt.
  • De auto een kant op trekt, waardoor steeds bijgestuurd moet worden om rechtuit te blijven rijden.
  • De wegstabiliteit slecht is. En de auto snel neigt van richting te veranderen bij oneffenheden op de weg.
  • Als het stuur niet vanzelf terugkeert in de middenstand na het nemen van een bocht.

Wanneer je op dergelijke momenten het laten controleren op uitlijning achterwegen laat, kan dit vroeg of laat resulteren in het schuin afslijten van de banden. En dat kan in vrij kort tijdbestek gebeuren. Banden worden hierdoor onbruikbaar en zullen dan ook vervangen moeten worden.

Het uitlijnen van een auto kost bij een autobandenservice rond de 70 Euro. Voor dit bedrag koop je voor de meeste auto's nog geen eens één band.

Je auto laten uitlijnen is dan ook niet alleen goed voor je auto, de banden en de rijveiligheid, maar tevens goed voor je portemonnee.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen