Waarom winterbanden kopen een verstandig idee kan zijn

winterbanden kopen

Waarom zou je winterbanden kopen voor die paar dagen sneeuw per jaar in Nederland? Echter, zodra het weer koud, nat en glad wordt, laten steeds meer automobilisten winterbanden monteren of wisselen de zomerbanden zelf om voor winterbanden.

Winterbanden lijken ook in Nederland steeds populairder te worden. Wellicht mede omdat in veel wintersportlanden winterbanden verplicht zijn. En als je ze dan toch hebt, waarom zou je ze dan niet gewoon gebruiken. Ook in Nederland.

Moeten winterbanden op stalen velgen?

Bij veel auto's zie je direct dat ze op winterbanden staan. Door de vaak afzichtelijke zwarte stalen velgen. Overigens hoeven winterbanden niet perse op stalen velgen gemonteerd te worden. Wanneer je winterbanden op lichtmetalen velgen wilt, dan is dat uiteraard ook mogelijk.

Echter, een gangbare maat 14 inch, 15 inch of 16 inch stalen velg is de goedkoopste optie om je winterbanden op te laten monteren. Vanzelfsprekend zijn 14 inch, 15 inch of 16 inch banden tevens het meest gangbaar. En dus ook het goedkoopst.

Slim is het om een set winterbanden altijd inclusief velgen te kopen. Deels omdat vaak een band van een velg afhalen en weer op een velg monteren slecht is voor de banden. En deels omdat andere banden om de velgen heen leggen steeds weer geld kost.

Het aanschaffen van winterbanden plus velgen is dan ook al snel voordeliger. Tevens is het opslaan van de banden handiger, wanneer ze om een velg zitten.

Zwarte stalen velgen staan uiteraard minder mooi onder een auto dan lichtmetalen velgen. Echter, stalen velgen zijn wel veel minder gevoelig voor pekel. Pekel neigt zich in te vreten in het lichtmetaal. En laat lelijke sporen na op de velg die niet meer te verwijderen zijn.

Stalen velgen zijn daarentegen een stuk minder gevoelig voor pekel. En mochten ze lelijk worden, dan kun je stalen velgen voor weinig geld altijd zelf weer mooi opknappen.

Heb ik echt winterbanden nodig?

Uit testen met winterbanden blijkt keer op keer dat winterbanden op een koude en natte ondergrond meer grip hebben dan zomerbanden. Iets dat uiteraard nog meer geldt op een besneeuwde ondergrond.

Winterbanden doen het meest optimaal hun werk wanneer de temperatuur beneden de 7 graden is. Dit komt met name omdat bij lage temperaturen het loopvlak van de winterband soepeler blijft dan het loopvlak van een zomerband. Waardoor de grip op het wegdek beter is.

Tevens is een winterband voorzien van een speciaal profiel, dat een groter contactvlak biedt op de sneeuw en op de weg. Tevens is het profiel zo vormgegeven dat de sneeuw uit het profiel valt zodra het contract met de sneeuw verbroken wordt.

Op deze manier raakt een winterband altijd vrij van sneeuw opnieuw het besneeuwde wegdek. Iets dat zorgt voor een optimale grip op de met sneeuw bedekte ondergrond. Optimale grip die gewaarborgd blijft tot een profieldiepte van 4mm.

Op winterbanden kun je rijden van Oktober tot April. Buiten deze maanden is het wegdek doorgaans te warm voor winterbanden. Waardoor ze extra hard slijten. Gebruik winterbanden dan ook echt alleen in de wintermaanden.

Winterbanden zijn in Nederland nog steeds niet verplicht. Ondanks dat is het rijden op winterbanden zonder meer verstandig, wanneer je iedere dag de nodige kilometers van en naar je werk rijdt.

Rijd je daarentegen niet zoveel en worden de wegen bij jou in de buurt doorgaans snel vrijgemaakt van sneeuw en ijs, dan kun je het met de hoeveelheden sneeuw die er in Nederland valt meestal wel af met je zomerbanden.

Zelfs wanneer je op wintersport gaat en door landen rijdt waar winterbanden verplicht zijn, dan nog hoef je niet perse winterbanden voor je auto te kopen. Veel bandencentrales verhuren namelijk ook winterbanden.

Hetzelfde geldt overigens voor sneeuwkettingen, die je in een aantal wintersportlanden, waaronder Zwitserland, verplicht bent bij je te hebben.

Kortom, winterbanden kopen voor je auto kan verstandig zijn. Maar is niet in alle gevallen strikt noodzakelijk.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen