Wat is motorolie en wat moet je er als autobezitter over weten?

wat is motorolie

Motorolie is een smeermiddel dat de draaiende delen in een verbrandingsmotor smeert. Een verbrandingsmotor zit in elke auto die op benzine, diesel of LPG rijdt. En in elk van deze verbrandingsmotoren huist een aantal liter motorolie. Olie overigens die na een bepaald aantal kilometers wel vervangen dient te worden.

Na hoeveel kilometer olie precies vervangen moet worden en hoeveel liter er in de motor hoort te zitten, dat wordt door de fabrikant van de auto bepaalt, en staat beschreven in het instructieboekje dat bij jouw auto hoort.

Controleer regelmatig het oliepeil

Absoluut belangrijk om te weten is dat elke automotor olie verbruikt. Om deze reden is regelmatig olie peilen raadzaam.

Wanneer de auto dagelijks gebruikt wordt, dan is om de twee weken olie peilen aan te raden. Daarnaast is het een goed gebruik om olie te peilen voor en na een lange rit.

Met name wanneer er in de periode daarvoor meestal korte stukjes met de auto zijn gereden. Bij het rijden van veel korte stukjes, waarbij de motor niet echt warm wordt, vermengt zich namelijk vocht met de olie. Vocht dat bij een lange rit met een warme motor razendsnel zal verdampen. Waardoor het oliepeil aanzienlijk lager zal kunnen gaan zijn na de lange rit.

Te lang rijden met te weinig olie in de motor heeft overmatige slijtage van de motor tot gevolg. Wat op termijn minimaal zal leiden tot kostbare reparaties aan de motor.

Overigens kan ook te veel olie leiden tot schade aan de motor. Vul daarom zeker nooit te veel olie bij.

Let op of de motor overmatig olie verbruikt

Zoals gezegd: elke motor verbruikt olie. Hierbij hoeven pas alarmbellen te gaan rinkelen wanneer het gemiddelde olieverbruik meer is dan een halve liter op 1000 kilometer. Gemiddeld, omdat de hoeveelheid olie die een motor verbruikt tevens afhangt van de omstandigheden waarin de motor zijn werk moet doen.

Zo zal de gemiddelde motor niet zo heel veel olie verbruiken als je alleen in je auto zit, en op je gemak overal heen rijdt zonder al teveel prestaties van de motor te vragen.

Het olieverbruik zou al wat hoger kunnen gaan worden wanneer je geregeld maximale prestaties van de motor vraagt. Zoals bij hard optrekken, de motor flink toeren laat maken voordat je overschakelt en over het algemeen dicht tegen de maximum snelheid van de auto aan rijdt.

De meeste olie zal de motor echter verbruiken wanneer de motor continue hard moet werken. Bijvoorbeeld wanneer een lange rit gemaakt wordt naar een vakantiebestemming. En je met meerdere mensen in de auto zit, veel bagage bij je hebt, en wellicht tevens een zware caravan achter de auto hebt hangen.

In dergelijke omstandigheden mag soms zelfs een olieverbruik van 1 liter op 500 kilometer als normaal worden beschouwd.

Houd in dergelijke omstandigheden dan ook altijd het oliepeil extra in de gaten.

Echter, een motor kan ook zonder echt direct aanwijsbare reden simpelweg teveel olie verbruiken of ineens gaan verbruiken. De oorzaken waarom een motor meer olie gaat verbruiken zijn legio. Variërend van een simpele lek tot motoronderdelen die versleten zijn. En goede garage kan je doorgaans helpen de oorzaak van het hoge olieverbruik te vinden en het veelal oplossen voor je.

Laat op tijd olie verversen

Ooit was het gebruikelijk om bij een auto om de 10.000 kilometer de olie te verversen. Zo frequent hoeft olie in de motor van een modernere auto niet meer ververst te worden. Bij de Renault Twingo van de 2de generatie bijvoorbeeld, hoeft de olie nog maar eens in de 30.000 kilometer, of iedere 2 jaar ververst te worden. En er zullen vast al auto's zijn, waarbij de olie nog minder vaak vervangen hoeft te worden.

Dat komt enerzijds omdat motoren technisch steeds beter en ook schoner worden. En anderzijds omdat de kwaliteit van de olie steeds beter wordt. Waardoor de olie zijn smerende en beschermde werking langer behoudt.

Zeker in een modernere auto moet je dan ook nooit zomaar iedere motorolie gooien die toevallig voorhanden is. Maar daarentegen altijd eerst goed in het instructieboekje dat bij de auto hoort kijken welke olie er precies in hoort. En vervolgens alleen die olie gebruiken wanneer er motorolie bijgevuld moet worden.

Wanneer je jouw auto voor een onderhoudsbeurt naar de garage brengt, dan is olie verversen doorgaans onderdeel van de onderhoudsbeurt. Evenals het vervangen van het oliefilter.

Het oliefilter filtert stof, vuil en metaaldeeltjes uit de olie. Zodat de olie zo schoon mogelijk blijft en zijn werk zo optimaal mogelijk doet. Maar dat kan alleen zolang het filter schoon genoeg blijft.

Vandaar dat met het verversen van de olie, ook het oliefilter vervangen moet worden. Iets wat doorgaans overigens weinig moeite kost, omdat het filter gemonteerd zit op een goed bereikbare plek aan de buitenkant van de motor.

bij olie verversen wordt ook het oliefilter vervangen

Probeer je zoveel mogelijk te houden aan de verversingstermijn van de motorolie. Want de schade die aan een motor kan ontstaan door het niet op tijd verversen van de olie kan serieus zijn. En reparatie van motorschade kan al snel behoorlijk in de papieren lopen.

Let op dat je de juiste olie gebruikt

Het kwam al even aan de orde dat je niet zomaar iedere willekeurige motorolie in de motor van je auto moet gooien. Maar eerst in het instructieboekje moet bekijken welke motoroliën geschikt zijn voor de motor van jouw auto.

Dat niet iedere motorolie geschikt is voor jouw auto komt onder andere omdat niet iedere motorolie even dik is. Hoe dik de olie en hoe hoog de kwaliteit van de olie moet zijn voor de motor van jouw auto hangt onder andere af van de prestaties die de motor leveren kan.

Want een automotor die hoge prestaties leveren kan, wordt met meer precisie gebouwd. Daarom zal de olie die nodig is om de motor te smeren dun en van hoge kwaliteit moeten zijn.

We zien echter dat in meer recentere tweedehands auto's de motoren kleiner en zuiniger worden, maar het vermogen in verhouding toeneemt. Met andere woorden, ook van dergelijke motoren worden hoge prestaties verwacht. En dus is een dunne en goede kwaliteit olie ook hier noodzakelijk.

Voor dieselmotoren geldt dat deze een andere soort motorolie nodig hebben dan benzinemotoren.

Dus bekijk nogmaals altijd nauwkeurig welke motorolie jij voor jouw auto moet gebruiken.

Welke motoroliën zijn er?

Wat vrijwel als eerste opvalt wanneer je een bus, kan of blik motorolie bekijkt is de getallen die erop staan. Bijvoorbeeld: 10W40, 5W30 of 15W40.

motorolie is er in verschillende diktes

Deze getallen gescheiden door de letter W geeft de vloeibaarheid aan bij koude motor en bij warme motor. Zo is 5W olie dunner in koude toestand dan 10W. En is 30 in warme toestand dunner dan 40.

Als je goed voor de motor van je auto wilt zorgen, dan zijn er best nog wat dingen die je zult moeten onthouden over motorolie. Maar het belangrijkste is toch wel dat je geregeld olie peilt en alleen motorolie bijvult met door de fabrikant van jouw auto voorgeschreven motorolie. Dat je daarnaast tevens je auto goed moet laten onderhouden volgens de richtlijnen van de fabrikant spreekt voor zich.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen