Wat te doen bij autoschade

blijf kalm bij autoschade en maak foto's

Het is vervelend wanneer je bij een auto ongeval betrokken raakt en je auto schade oploopt. Echter, met autoschade valt te leven. Een geluk bij een ongeluk is altijd weer, wanneer er geen gewonden bij gevallen zijn.

Uiteraard wil je de schade aan je auto hersteld hebben. En dat het liefst zo snel mogelijk. De afhandeling van autoschade bespoedig je het meest door kalm te blijven en ervoor te zorgen dat je jouw verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk, zo volledig mogelijke en zo duidelijk mogelijke informatie verschaft over het ongeval.

Direct na de aanrijding

Het zal wellicht niet meevallen, maar blijf kalm na een aanrijding en kijk eerst of alle betrokkenen ongedeerd zijn. Word nooit boos op de betrokkenen. Zelfs al is het hun schuld en hebben ze gewoon niet goed uitgekeken. Fouten maken is menselijk en je hebt alle betrokkenen bij het ongeval straks nog hard nodig.

Want er zal een Europees schadeformulier ingevuld moeten worden voor de verzekering. En daar zul je toch echt samen uit moeten zien te komen. Dus zorgen dat je, ondanks het ongeval en de schade aan je auto, direct op goede voet staat met degene met wie je de aanrijding hebt gehad, zal de afhandeling van de autoschade aanzienlijk bevorderen.

  • Dus stap direct op diegene af, informeer hoe het met hem of haar gaat en stel jezelf voor.
  • Overleg of je hier samen uit gaat komen. Bij alleen blikschade zonder persoonlijk letsel is het namelijk niet nodig de politie te bellen.
  • Bel de politie wel direct bij onenigheid, als je iets niet vertrouwd of wanneer er gewonden zijn.
  • Verplaats de auto's en/of andere bij het ongeluk betrokken voertuigen niet voordat je in ieder geval foto's hebt gemaakt van alle kanten. Als de politie onderweg is, verplaats de voertuigen dan alleen op aanwijzing van de politie.
  • Kijk of er getuigen zijn en vraag hun naam en telefoonnummer. Getuigen kunnen namelijk heel belangrijk zijn wanneer er discussie dreigt te ontstaan over de schuldvraag.
  • Vul samen met de tegenpartij de voorkant van één Europees schadeformulier in. En controleer of jullie het formulier beiden ondertekend hebben, voordat je afscheid van elkaar neemt.

Na dit alles afgerond te hebben, wordt het tijd om huiswaarts te keren met de auto. Bekijk of je de auto zelf naar huis kunt rijden. Regel bij twijfel of ernstige schade een sleepbedrijf. Op de groene kaart die je van je verzekeringsmaatschappij hebt gehad, staat doorgaans een telefoonnummer van de alarmcentrale. Deze kunnen een sleepbedrijf voor je regelen die je auto komt ophalen.

Dit is het gunstigste geval, voor wanneer de veroorzaker van jouw autoschade bekend is. Maar dat is helaas lang niet altijd het geval. Het kan namelijk voorkomen dat de tegenpartij onverzekerd is. In dat geval kun je je schade melden bij het Waarborgfonds

Bij thuiskomst

Bij thuiskomst doe je er verstandig aan zo snel mogelijk je verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen van de autoschade. Het liefst nog dezelfde dag. Vul vervolgens de rest van het schadeformulier in en stuur deze op naar je verzekeringsmaatschappij.

En e-mail de foto's van het ongeval naar je contactpersoon als hij of zij ze van belang acht voor een snelle afhandeling van de schade.

Reparatie van de autoschade regelen

Bij een jongere auto zal de verzekeringsmaatschappij voor je regelen wie de autoschade gaat repareren en wanneer. Als de schade aan je auto aanzienlijk is, zal de verzekeringsmaatschappij een schade expert sturen. Hij zal dan een inschatting gaan maken van de herstelkosten van de autoschade. Meestal is een schade expert binnen enkele dagen bij je langs geweest.

Een schade expert kan tevens bepalen dat je auto total loss zal worden verklaard. In dat geval krijg je een schadebedrag uitgekeerd en zul je op zoek moeten naar een andere auto.

Ook kan het voorkomen dat je gewoon een schadebedrag uitgekeerd krijgt en dat je voor dat bedrag zelf de reparatie van de schade kan gaan regelen. Dit is vooral een handige optie wanneer je auto al wat ouder is en je zelf handig bent.

In dat geval kun je namelijk gebruik maken van tweedehands onderdelen. Tevens kun je er dan voor kiezen om alleen de dingen die je zelf niet kan, door iemand anders te laten doen en de rest van de reparatie van de schade zelf ter hand te nemen.

Zo los je, en je autoschade goedkoop op en hou je er nog wat aan over. Iets wat je aan leuke dingen voor je auto zou kunnen besteden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen