Je auto klaarmaken voor de verkoop

je oude auto verkopen

Door je auto goed klaar te maken voor de verkoop, zal de auto niet alleen beter verkopen maar zal de auto tevens meer opbrengen. Echter, vaak hebben we daar nog maar weinig zin in. Want eindelijk hebben we die auto gevonden die we graag wilden hebben. De interesse in de oude auto verdwijnt daarmee heel begrijpelijk een beetje.

Echter, als je een andere auto gekocht hebt zonder je oude in te ruilen dan zul je de oude zelf nog even moeten verkopen. Uiteraard wil je je oude auto snel kwijt. En dus is het van het grootste belang dat de auto er voor geïnteresseerden zo aantrekkelijk mogelijk uitziet.

Een schone auto verkoopt zichzelf

Wanneer is een auto voor jou het meest aantrekkelijk? Juist, wanneer de auto er schoon en verzorgd uitziet. Je auto verkoopklaar maken begint dan ook met een bezoekje aan de wasstraat om de buitenkant van de auto een grondige schoonmaakbeurt te laten geven. Als je dan toch bij de wasstraat bent, maak dan direct gebruik van de aanwezigheid van stofzuigers bij de wasstraat. Want de auto moet er niet alleen van buiten spik en span uitzien, maar ook van binnen.

De auto is van buiten schoon en de bekleding netjes vrij van stof, zand en eventueel hondenharen. Een groot deel van de auto klaarmaken voor de verkoop is nu gedaan, maar u bent er nog niet. De volgende stap is het grondig reinigen van de ramen aan de binnenzijde. Ramen die goed schoon zijn geven de auto net dat beetje meer van een frisse uitstraling.

Het schoonmaken van de binnenkant rond je af met het eventueel schoonmaken van de asbak en het reinigen van het dashboard en andere kunststof delen in het interieur van de auto. Hiervoor kunt u een kunststofreiniger speciaal voor de auto gebruiken. Deze reinigers zijn verkrijgbaar bij grotere tankstations, winkels zoals Halfords en automaterialen shops.

Om het kunststof in het interieur vervolgens mooi te laten glanzen en aangenaam te laten ruiken kunt u cockpitspray gebruiken. Pas op. Gebruik cockpitspray niet op het stuur, want het maakt je stuur dusdanig glad dat het uit uw handen kan glijden als je gaat rijden. Ook cockpitspray is verkrijgbaar bij de grotere tankstations en winkels als Halfords en automaterialen shops.

De auto poetsen als finishing touch

Wanneer je een auto laat wassen bij de wasstraat ziet de auto er schoon uit. Echter, de lak van een auto is pas echt schoon als de lak glanst. Autolak verliest een groot deel van zijn glans wanneer er vuil ingetrokken is. Vuil dat je alleen maar uit de lak krijgt doormiddel van poetsen met autopoetsmiddelen.

Wanneer de lak niet echt erg dof is, is het voldoende de auto te poetsen met een goed autowas, zoals bijvoorbeeld Turtle wax of de producten van Valma. Ook deze producten zijn verkrijgbaar bij voorgenoemde winkels en tankstations. Het poetsen van een auto gaat het eenvoudigst wanneer je twee zachte poetsdoeken gebruikt. Een doek voor het inwrijven van de was en een andere schone doek voor het uitwrijven van de was.

Een auto poetsen kan een arbeidsintensief klusje zijn. Maar een mooi glanzende auto verkoopt beter en zal tevens meer geld opbrengen. Het is dan ook zeker de moeite waard een paar uur te besteden aan het poetsen van een auto.

Het verkoopklaar maken afronden

Zodra de auto schoon is en prachtig staat te glanzen is de auto zo goed als verkoopklaar. De laatste handelingen die je moet doen zijn het controleren en het eventueel bijvullen van de diverse vloeistoffen onder de motorkap. Pijl als eerste de olie en vul olie bij als de pijlstok dit aangeeft. Kijk vervolgens of er voldoende ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit en vul deze eventueel bij. Werp tevens een blik op het reservoir voor de remolie en het tankje van de koelvloeistof. Ook de niveaus in deze reservoirs dienen op pijl te zijn. De juiste niveaus op beide tankjes zijn af te lezen op de buitenkant ervan.

Als alle niveaus gecontroleerd en goed zijn is de auto verkoopklaar en is het tijd om een paar goeie foto's te maken van de auto. Om potentiële kopers een goede indruk te geven van de auto is het verstandig foto's te maken van opzij, schuin van voren en schuin van achteren. Ook een duidelijke foto van het interieur komt goed van pas. Na het maken van de foto's wordt het tijd voor het schrijven van een duidelijke verkooptekst. In een goede verkooptekst die kopers trekt zijn de volgende onderdelen opgenomen:

  • Merk, type en kleur van de auto
  • Het bouwjaar van de auto
  • De kilometerstand
  • Recente reparaties aan de auto
  • Of en tot wanneer de auto APK is gekeurd
  • De reden van verkoop

Wanneer je altijd zuinig op uw auto bent geweest en de auto heeft altijd netjes zijn onderhoudsbeurten gehad, vermeld dit dan. Een goede onderhoudshistorie verzekert de nieuwe eigenaar van de auto ervan dat onverwacht hoge onkosten aan de auto hem of haar waarschijnlijk bespaard zullen blijven.

Iets wat jouw auto uiteraard aantrekkelijk maakt om te kopen. Probeer in een verkooptekst tevens de nadruk te leggen op de positieve kanten van de auto en laat de negatieve kanten voor wat ze zijn. Tenzij de auto ernstige gebreken vertoont uiteraard.

Na het schrijven van de verkooptekst is je auto klaar voor de verkoop en wordt het tijd deze te koop te zetten op bijvoorbeeld Marktplaats of Speurders. Dit zijn twee websites die door vele mensen die op zoek zijn naar een auto bezocht worden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen