Je auto zelf snel verkopen voor een goede prijs in 9 stappen

De huidige auto snel verkopen. Dat is doorgaans wat je wil als je van plan bent een andere auto te kopen. En het zou helemaal mooi zijn als je er ook nog een goede prijs voor krijgt. Iets wat zonder meer kan als je zelf je auto verkoopt.

Dat is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken. En alles wat je ervoor nodig hebt is slechts een beetje slim geïnvesteerde tijd en energie.

Wat verwacht de potentiële koper van jouw auto?

Als je iets verkoopt dan moet je je altijd proberen te verplaatsen in de persoon die in jouw auto geïnteresseerd zou kunnen zijn.

En dan heb je het als verkoper van slechts één tweedehands auto eigenlijk best heel erg makkelijk. Want je hoeft maar één product te verkopen aan één koper.

Bovendien is het product dat je verkoopt iets wat je zelf een tijd hebt gebruikt en waar je dan ook voldoende over weet te vertellen om een ander te enthousiasmeren om het van je te kopen.

Als je iemand wil enthousiasmeren om jouw auto te kopen dan moet je eraan denken dat iedereen die van plan is om een auto te kopen:

 • Zoveel mogelijk waar wil voor zijn geld.
 • Graag het gevoel wil hebben dat hij iets goeds koopt.
 • Een goed gevoel hebben over wat hij koopt.

De grootste zorg bij een particulier die een tweedehands auto wil kopen is doorgaans: Is deze auto die ik wil gaan kopen wel goed?

Jouw taak als verkoper van jouw auto is dan ook vooral:

 • Het wegnemen van zoveel mogelijk twijfel bij de potentiële kopers van jouw auto.
 • Het zo aantrekkelijk mogelijk maken van jouw aanbod.

Hier volgen dan ook de 9 stappen waarin je jouw auto snel verkopen zal voor een goede prijs. Omdat je alles wat de potentiële koper van je auto mag verwachten simpelweg uitstekend voor elkaar hebt en hem zo uitermate weet te interesseren voor jouw auto.

1) Een schone auto verkoopt zichzelf

Een schone auto die prachtig glimt oogt niet alleen aantrekkelijk, maar laat de auto tevens nieuwer lijken dan dat de auto de daadwerkelijk is.

Iets wat zonder meer in jouw voordeel kan werken. Omdat het gros van de autokopers echt niet precies weet wanneer welk model uitkwam en hoe deze er precies uitzag. Simpelweg omdat het de meeste mensen onvoldoende interesseert.

Maar de eerste indruk die men van een auto krijgt, is doorgaans allesbepalend. Want zoals je weet, blijft een eerste indruk lang hangen bij de meeste mensen.

De tijd nemen om je auto goed te wassen, te poetsen en schoon te maken, fris te laten ruiken en alles eruit te halen wat niet bij de auto hoort, zal dan ook zonder meer resulteren in een hogere verkoopprijs van je auto.

Ben je zelf handig? Neem dan vooral bij een al wat oudere auto tevens de moeite om de achterlichten en knipperlichten te demonteren en schoon te maken. En polijst doffe koplampen. Je zult versteld staan van, hoeveel frisser en nieuwer een auto oogt met schone verlichting en knipperlichten.

Wat uiteraard ook nu weer een gunstige invloed zal hebben op de verkoopprijs.

Hetzelfde geldt overigens voor alle kunststof onderdelen, zoals bumpers en sierlijsten, aan de auto. Zorg ervoor dat je ook deze schoonmaakt met een speciaal schoonmaakmiddel voor kunststof onderdelen. Ook bij de Action zijn hiervoor producten te verkrijgen die tot prima resultaten leiden.

En vergeet zeer zeker ook de ramen niet. Want eigenlijk niets laat een auto er beter uitzien dan brandschone ramen.

2) Controleer of alles werkt

Niets laat een koper sneller twijfelen dan iets aan de auto wat niet werkt of ogenschijnlijk niet deugt. Zorg er dan ook absoluut voor dat alles aan de auto naar behoren functioneert. Dit betekent onder andere dat:

 • De airconditioning probleemloos moet functioneren. Want een niet goed werkende airco leidt bij menig koper al snel tot twijfels. Dat terwijl slechts het bijvullen van de airco er al voor kan zorgen dat deze weer naar behoren functioneert. Iets wat vaak voor een bedrag van rond de 50 Euro al geregeld kan zijn.
 • De afstandsbediening van deurvergrendeling en alarm mag geen enkele hapering vertonen. En dat hoeft ook niet. Want haperingen in afstandsbedieningen worden doorgaans veroorzaakt door bijna lege batterijen, welke relatief simpel zelf te vervangen zijn. Laat dit dan ook nooit een reden zijn dat een koper aan jouw auto gaat twijfelen.
 • Controleer of alle deuren, ramen en motorkap en achterklep goed openen en sluiten. Want niets is zo vervelend als te ontdekken dat iets niet werkt terwijl je een koper bij je auto hebt.
 • Alle binnenverlichting moet functioneren. Ook de verlichting van kofferbak, asbak, aansteker en handschoenenkastje. Verlichting valt namelijk iedere koper op. Het zal dan ook direct vertrouwen geven wanneer alle verlichting naar behoren blijkt te functioneren.
 • De motor moet snel starten en direct goed lopen. Controleer, zeker wanneer de auto al enige tijd stilstaat, of hij nog wel in een keer start voordat een koper komt kijken. Je zult namelijk niet de eerste zijn die moet constateren dat de accu leeg is waar een koper bij is. Je zult begrijpen dat dit een koper niet heel enthousiast maakt.
 • De auto goed moet rijden, zonder vreemde hapering, trillingen, bijgeluiden en andere dingen die tot vragen zouden kunnen leiden.
 • Controleer tevens of de ruitensproeier, de kachel en de aanjager van de kachel het doen. En als je auto een open dak heeft, controleer dan tevens of deze soepel open en dicht gaat.

3) Geef zekerheden

Een nadeel van het kopen van een auto van een particulier, wat jij ook bent als je zelf je auto verkoopt, is dat je als koper geen garantie hebt.

Je moet er als particuliere verkoper dan ook altijd voor zorgen dat je de koper van jouw auto zoveel mogelijk zekerheden geeft. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen dat:

 • Je auto een nieuwe APK heeft. [https://www.autogeschiedenis.nl/auto-tips/goedkoop-je-auto-door-de-apk.htm]
 • De onderhoudshistorie van je auto zo compleet mogelijk is.
 • Een complete set reservesleutels aanwezig is.
 • Alle vloeistoffen netjes op niveau zijn, zoals olie, koelvloeistof, remolie en ruitensproeiervloeistof.
 • De banden de juiste spanning hebben en in goede conditie zijn.

Dit uiteraard naast dat alles goed werkt zoals zojuist besproken in stap 2.

4) Doe een interessant aanbod in je verkoopadvertentie

Als particuliere verkoper van een auto verkoop je jouw auto doorgaans het snelst op Marktplaats. Voor een goede advertentie op internet heb je 3 dingen nodig:

 1. Een aantrekkelijke verkoopprijs.
 2. Een advertentietekst die potentiële kopers aanspreekt.
 3. Een aantal foto’s van goede kwaliteit die een goede indruk geven van jouw auto.

Een auto waarvan de prijs te hoog is verkoopt niet. Dat zal geen verrassing zijn. Maar ook wanneer de prijs te laag is, zal dat geen vertrouwen wekken. Want als een auto te goedkoop is, dan zal er wel wat aan mankeren, zo is de algemene gedachte. Besteed dan ook ruim aandacht aan het bepalen van de juiste verkoopprijs.

Echter, niet alleen de prijs maakt een aanbod interessant. Ook iets vertellen over de auto wat kopers aan zou kunnen spreken, maakt een aanbod interessant. Dus:

 • Als je onlangs nieuwe banden onder je auto hebt laten monteren, of een nieuwe accu, vertel dat in je advertentietekst.
 • Als je auto in verhouding nog helemaal niet zoveel kilometers gereden heeft, vermeld dit.
 • Als jouw auto altijd bij een dealer in onderhoud is geweest, neem het op in je advertentietekst.
 • Wanneer je zeker weet dat je auto nog nooit betrokken is geweest bij een ongeluk, laat dit de potentiële koper dan zeker weten.
 • Als je auto nog maar weinig eigenaren heeft gehad, meld dit dan ook in je advertentietekst.
 • Als jouw auto bijzondere accessoires heeft die op dit model eigenlijk niet zoveel voorkomen, laat dit je potentiële koper weten.
 • Als een bepaalde reparatie die hoort bij een bepaalde kilometerstand, zoals bijvoorbeeld het vernieuwen van een distributieriem, reeds gebeurt is, vertel het in je advertentietekst.
 • Als een bepaald probleem, dat bekend is bij jouw merk en type auto, onlangs al verholpen is bij jouw auto, maak daar dan zeker melding van in je advertentietekst.

Tevens horen potentiële kopers graag hoe jouw eigen ervaringen met de auto zijn geweest en waarom je 'm nu weg doet. Dit geeft je verkoopadvertentie een persoonlijk tintje. Iets wat mensen vertrouwen geeft in jou.

TIP: Plaats de verkoopadvertentie bij voorkeur vroeg op zaterdagochtend. Want zaterdag is voor menigeen een perfecte dag om een auto te gaan bekijken en te kopen.

De foto’s

Uiteraard mogen bij een advertentie ook een paar goede foto's niet ontbreken. Zorg bij het maken van foto’s dan ook voor goed daglicht en een rustige achtergrond, waardoor het de auto is die alle aandacht trekt op de foto.

Want zeker op internet wek je het snelst interesse in wat je verkoopt, door middel van de best mogelijke foto’s die je maar maken kunt. Maak voor bij een verkoopadvertentie van je auto foto’s van:

 • De beide zijkanten.
 • De voorkant.
 • De achterkant.
 • Schuin van achteren.
 • Schuin van voren.
 • Opvallende en waardevolle accessoires die op je auto zitten, zoals mooie velgen of dat speciale dakraam wat ooit als speciale optie op de auto verkrijgbaar was.
 • Het interieur.
 • Het dashboard en de kilometerstand.

Probeer echt je best te doen op het maken van de foto’s. Op advertentiewebsites laten foto’s namelijk vaak te wensen over. Je advertentie direct op laten vallen is dan ook relatief eenvoudig door foto’s bij je advertentie te plaatsen waar wel zorg aan is besteed.

Advertenties die opvallen krijgen de meeste kijkers. En hoe meer mensen er naar je advertentie kijken, hoe hoger de kans dat er een koper tussen zit, en dus hoe groter de kans dat jij je auto snel verkopen gaat.

Vertel uiteraard familie, vrienden, kennissen, buren, collega's en clubgenoten jouw aanbod ook. Want ook je omgeving kan je uiteraard aan een koper voor jouw auto helpen.

5) Wees bereikbaar, geef duidelijke informatie en neem de tijd

Ongetwijfeld weet je dat jouw auto niet de enige auto van dit merk en type zal zijn die te koop staat. Dat kan betekenen dat iemand nu op dit moment interesse in jouw auto heeft, maar dat die interesse mogelijk niet lang zal blijven.

Wees dan ook goed bereikbaar via de telefoon en reageer snel op e-mail en andere tekstberichten van potentiële particuliere kopers. En beantwoord vragen die mensen hebben duidelijk en nauwkeurig.

Iemand die particulier een auto koopt, doet dit niet zo heel vaak. En zou er dan ook wel eens over kunnen twijfelen of het kopen van jouw auto nou wel zo'n verstandig besluit is. Dat maakt het des te belangrijker dat je vanaf het allereerste contact dat je hebt met een koper, direct zoveel mogelijk twijfel wegneemt.

Tevens zul je mensen kunnen gaan treffen wiens eerste vraag zal zijn: "Wat is je uiterste prijs?" Laat je nooit verleiden tot een antwoord op deze vraag. Zeker niet zolang diegene de auto nog niet is komen bekijken. Simpelweg omdat je door te antwoorden op deze vraag, direct je onderhandelingspositie verspeelt. Dat dit jou geen bevredigende verkoopprijs zal opleveren, zal je ongetwijfeld niet verbazen.

Het beste antwoord dat je personen die dit vragen kunt geven is: "Als jij wilt weten wat mijn uiterste prijs is, dan heb jij vast al in jouw hoofd wat je overhebt voor mijn auto. Vertel mij dat bedrag. En dan laat ik je weten of we er samen uit kunnen gaan komen of niet."

Op deze manier blijf je iemand vriendelijk te woord staan, en kom je misschien toch een bevredigende verkoopprijs overeen.

6) Laat een koper zich welkom voelen

Verkopen is elkaar ook vooral iets gunnen. Ook jij zal sneller iets kopen, en wellicht zelfs wel voor een hogere prijs, als je iemand mag en vertrouwt. En zo zal een koper ook op jou reageren als hij zich welkom voelt, wanneer hij naar je auto komt kijken.

Iemand bijvoorbeeld een kop koffie aanbieden, wanneer hij lang heeft moeten rijden om je auto te komen bekijken, en interesse tonen in waarom hij geïnteresseerd is in jouw auto kan dan ook al heel snel een positieve invloed hebben op de verkoopprijs.

7) Maak het maken van een proefrit eenvoudig

Als je als particulier een auto verkoopt aan een andere particulier, zorg er dan altijd voor dat de auto verzekerd is. En dat er nog voldoende brandstof in de tank zit, zodat een koper een fatsoenlijke proefrit met de auto kan maken.

Dat geeft een koper niet alleen een vertrouwd gevoel, maar zal er tevens toe bijdragen dat je jouw auto vrijwel zeker verkoopt, wanneer jouw auto prima blijkt te rijden.

8) Verkopen is elkaar iets gunnen

Maak je vraagprijs altijd hoger dan de prijs die je werkelijk voor je auto wilt hebben. En vermeld deze vraagprijs altijd in je advertentie. Zo kan iemand voor zichzelf inschatten of jullie samen op een prijs uit kunnen gaan komen, waar jullie beiden tevreden over kunnen zijn.

De vraagprijs voor een auto wordt zelden betaald. Want ook een particulier die een auto gaat kopen, zal doorgaans willen proberen toch nog wat van de prijs af te krijgen.

Stel je hier als verkoper dan ook op in als je jouw auto graag wilt verkopen. En probeer het onderhandelen over de prijs als een spel te beschouwen. Waarbij het de bedoeling is een prijs overeen te komen waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn.

Maar als je een prijs niet hoog genoeg vindt, durf een potentiële koper dan ook gerust voor de keus te stellen om de auto te kopen voor de prijs die jij minimaal hebben wilt of anders de auto te laten staan.

Een serieus geïnteresseerde koper zou dan namelijk vaak alsnog overstag kunnen gaan en de auto kopen voor een prijs waar jij tevreden mee bent.

9) Weet waar en tot wanneer je een auto kunt overschrijven.

Zodra je het eens bent geworden over de prijs, is het moment daar om de auto van eigenaar te laten veranderen. Hiervoor ga je naar een postkantoor of postagentschap om het kenteken over te laten schrijven. Postagentschappen zijn ook op zaterdag open, gedurende de reguliere winkeltijden.

Zoek voordat je kopers ontvangt altijd al uit waar je het kenteken over kan laten schrijven.

Als een koper enthousiast is over jouw auto dan moet je dat namelijk te allen tijde zien zo te houden en snel handelen en de koper niet de gelegenheid geven om te gaan twijfelen. Want een auto is pas verkocht wanneer je het geld in handen hebt en het kenteken van de auto is overgeschreven op de naam van de nieuwe eigenaar.

Wanneer je de 9 stappen in dit artikel nauwkeurig opvolgt dan ga je vrijwel zeker je auto snel verkopen voor een verkoopprijs die jij er graag voor wilt hebben. Zelf je auto verkopen is namelijk altijd te moeite waard. Omdat je door zelf je auto te verkopen altijd het meeste geld terugkrijgt voor je oude auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen