Een tweedehands auto verkopen: 5 tips voor een snelle verkoop

Als jij jouw tweedehands auto gaat verkopen, dan wil je 'm uiteraard zo snel mogelijk verkocht hebben. Je kunt uiteraard jouw oude auto inruilen, als je een andere koopt. Maar doorgaans levert jouw oude auto tweedehands meer op, wanneer je 'm zelf verkoopt.

Dit artikel bevat 5 tips die je helpen met: hoe je een tweedehands auto moet verkopen en wat je moet doen om je tweedehands auto zo goed en zo snel mogelijk te verkopen. Bij voorkeur aan een particulier. Omdat op deze manier je tweedehands auto veruit het meeste opbrengt.

1) Je auto wassen, poetsen, schoonmaken, vloeistoffen checken en autopapieren verzamelen

Uiteraard wil je jouw auto verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs. Want hoe hoger de prijs die je terugkrijgt voor je huidige auto, hoe meer budget je hebt voor een andere auto of hoe minder je hebt hoeven bijbetalen voor je nieuwe auto.

Iets wat mensen mooi en aantrekkelijk vinden, verkoop je vele malen sneller en voor een veel hogere prijs. De eerste stap naar een snelle verkoop van je tweedehands auto is dan ook een uitgebreide was -en poetsbeurt voor de auto. En een uitgebreide schoonmaakbeurt voor de binnenkant van de auto.

Nadat je klaar bent met je auto wassen, poetsen en schoonmaken, zal je auto er ongetwijfeld al een heel stuk beter uitzien. Waarbij de finishing touch niet alleen een diep glanzende lak is, door deze goed te poetsen, maar tevens brandschone ruiten.

En wat je uiteraard ook niet moet vergeten is, ervoor zorgen dat alle vloeistoffen, zoals olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof netjes op pijl zijn.

Wat vervolgens helaas dan wel eens kan gaan opvallen is, hoe lelijk de velgen van je auto eigenlijk zijn. Een vlag op een modderschuit zogezegd. Maar wist jij dat je zelfs de meest lelijke en verroeste velgen snel weer mooi kunt hebben? De investering? Wat tijd en minder dan een tientje.

Als je een auto gaat verkopen dan hoort de volgende eigenaar uiteraard ook de autopapieren, en andere documenten die bij de auto horen, te krijgen. En zorg er tevens minimaal voor dat het instructieboekje bij de auto aanwezig is. Maar het liefst ook het onderhoudsboekje. Zeker wanneer alle beurten die de auto heeft gehad in zijn leven, daarin netjes zijn bijgehouden.

Maar ook garagerekeningen zijn documenten waar menig tweedehands autokoper minimaal graag even een blik op zou willen werpen. Dus wanneer je ze nog hebt, geef ze de koper van je auto ter inzage.

2) Een verse APK-keuring voor de verkoop

Je tweedehands auto een verse APK-keuring geven voor de verkoop is altijd een uitstekend idee. Zeker particulieren die een auto kopen van een andere particulier willen graag enige vorm van zekerheid over de staat van de auto die ze op het oog hebben.

Een verse APK geeft mensen die zekerheid zondermeer. Zeker wanneer jouw auto er daarnaast ook nog eens keurig netjes bijstaat. Deze twee dingen goed voor elkaar hebben, zullen ongetwijfeld zorgen voor een opbrengst die de investering in tijd en geld dik goed zullen maken.

Uiteraard is een tweedehands auto niet onverkoopbaar zonder verse APK-keuring. Maar je zult snel merken dat mensen minder happig zijn om jouw auto te kopen, wanneer jouw auto geen verse APK-keuring heeft.

3) De prijs bepalen van jouw tweedehands auto

Bij een tweedehands auto zal vroeg of laat altijd de vraag rijzen:"Hoeveel is mijn auto nog waard?"

De prijs van een tweedehands auto wordt, naast merk en type auto, voor het grootste deel bepaald door het bouwjaar en de kilometerstand. Daarnaast is het zo dat, hoe groter de populariteit van de auto op de tweedehands markt, hoe meer de auto waard zal zijn.

Tevens is de staat van onderhoud van belang. Een goed uitziende en goed onderhouden auto, zal uiteraard meer geld opleveren dan een afgetrapt exemplaar. Maar een auto die er goed en netjes uitziet, zal vooral sneller te verkopen zijn.

De prijs van jouw te verkopen tweedehands auto bepaal je het meest correct, door op bijvoorbeeld Marktplaats te gaan kijken wat andere particulieren vragen voor een auto van hetzelfde merk en type en ongeveer dezelfde kilometerstand.

Want de prijs die de handelaar of de garage voor een te verkopen tweedehands auto vraagt, kun je uiteraard niet vragen. Want de handelaar en de garage geven garantie op een tweedehands auto. En dat kun jij de koper van jouw auto uiteraard niet bieden. Dus zal je prijs lager moeten zijn, als je jouw auto wilt verkopen.

4) Verkoop je auto op de juiste plek en maak een aantrekkelijke advertentie

Wanneer je een tweedehands auto snel en goed wilt verkopen, dan is internet de plek om dat voor elkaar te krijgen.

Mits je online op een website adverteert, waar voldoende bezoekers komen. Een website waar je via een gratis advertentie je auto te koop aan kunt bieden, is doorgaans dan ook geen optie. Gewoonweg omdat te weinig potentiële autokopers je auto zullen zien.

Adverteren op Markplaats geeft doorgaans de beste resultaten. Zeker wanneer je een gangbare auto wilt verkopen.

Om gunstig op te vallen tussen alle andere te koop staande auto's, doe je er goed aan voldoende tijd te besteden aan het maken van een serie goede foto's. Waarbij je de auto van alle kanten fotografeert. En ook het interieur. En dat het liefst bij daglicht en met zo min mogelijk afleidende zaken op de achtergrond.

Een foto is namelijk het eerste wat iemand ziet, die op Marktplaats zoekt. En jouw advertentie op Markplaats wordt alleen bekeken wanneer een foto van jouw auto de aandacht weet te trekken.

Mensen die de advertentie van jouw auto bekijken, willen naast foto's wat relevante informatie hebben over jouw auto. Vul dan ook alle gegevens die gevraagd worden op de website, zo nauwkeurig mogelijk in. En neem de tijd om een advertentietekst te schrijven, waarin je vertelt wat jouw auto de beste koop maakt voor de bekijker van jouw advertentie.

Dus wanneer jouw auto in verhouding nog maar weinig kilometers gereden heeft, vermeld dat. En wanneer je recent een dure reparatie hebt laten uitvoeren bij de garage, vertel dat. Heeft jouw auto iets bijzonders, wat 'm voor jou ook aantrekkelijk maakte toen je 'm kocht, laat het een potentiële koper weten.

Vermijd daarentegen het vermelden van negatieve dingen in je advertentietekst. Wacht met het vertellen van de negatieve dingen over de auto altijd, totdat een potentiële koper ernaar vraagt.

Geef in je advertentie tevens aan hoe je het liefst benaderd wilt worden, per e-mail of per telefoon. En zorg er dan ook voor dat je snel kunt reageren. Want iemand die nu geïnteresseerd is in jouw auto, zou dat straks wel eens niet meer kunnen zijn.

En als laatste: vermeld de vraagprijs die jij redelijk vindt voor jouw auto. Zo kan een potentiële koper tenminste bepalen of hij het eens zal kunnen worden met jou over een prijs.

5) Onderhandelen en verkopen voor een goede prijs

Wanneer je voorbereidingen op het verkopen van je tweedehands auto goed zijn geweest, dan zal zich dat in eerste instantie uit gaan betalen in geïnteresseerden die meer willen weten over je auto en die moeite zullen nemen om de auto te komen bekijken.

Ook jij zult ongetwijfeld te maken gaan krijgen met mensen die je bellen of mailen met de vraag wat de uiterste prijs is die je voor jouw auto wilt hebben. Wanneer je vervolgens een prijs noemt door de telefoon die lager is dan de vraagprijs waarmee je adverteert, dan ben je uiteraard direct je onderhandelingspositie kwijt.

Bovendien zijn veel van de mensen die deze vraag vrijwel direct stellen, doorgaans niet al te geïnteresseerd en vooral op zoek naar een koopje. En naar zo'n koper ben je uiteraard in eerste instantie niet op zoek.

De slimste manier om hiermee om te gaan is: deze persoon vriendelijk vertellen dat de prijs uiteraard onderhandelbaar is, maar niet door de telefoon. Omdat je vindt dat je pas serieus over een prijs kunt praten wanneer je een auto gezien hebt en erin gereden hebt.

Blijft deze geïnteresseerde erbij dat hij eerst een uiterste prijs wil weten voordat hij komt kijken, dan kun je 'm altijd nog vragen welke prijs hij zelf in gedachte heeft. Het is namelijk altijd handig om wat mensen achter de hand te hebben waar je de auto aan kunt verkopen, wanneer het verkopen toch niet zo blijkt te lukken.

Wanneer er iemand naar je auto komt kijken, neem dan ruim de tijd om samen met jouw potentiële koper om de auto heen te lopen, over de auto te praten en de koper proef te laten rijden in jouw auto.

De truc van een auto succesvol verkopen is, naast zorgen dat je auto er zo fris en goed mogelijk bij staat, ervoor zorgen dat de potentiële koper zich op zijn gemak voelt, dat hij of zij jou vertrouwt en jou een aardig en vriendelijk persoon vindt.

Want kopen doen wij mensen het liefst van iemand die wij mogen en die vriendelijk tegen ons is. Probeer dan ook altijd die persoon te zijn als je een auto gaat verkopen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen