Hoe wordt de inruilwaarde van mijn auto bepaald?

Photo by Markus Spiske on Unsplash

De inruilwaarde is een belangrijk getalletje wanneer je je auto wilt inruilen. Maar hoe wordt de inruilwaarde van een auto eigenlijk bepaald?

Uiteraard zijn er een aantal factoren die het grootste deel van de inruilwaarde bepalen, zoals: bouwjaar en kilometerstand. Maar ook een aantal andere factoren spelen een rol bij de uiteindelijke inruilprijs.

Wat de inruilwaarde bepaald

Zoals gezegd zijn bouwjaar en kilometerstand belangrijke factoren in het bepalen van de inruilwaarde. Maar tevens speelt een rol hoe goed de auto onderhouden is tijdens zijn leven. En of de auto een schadeverleden heeft of niet.

Tevens speelt een rol of de auto die je in wilt ruilen, tweedehands een gewilde auto is. Een kleine zuinige auto is tweedehands bijvoorbeeld veel gewilder dan een grote zware auto die veel brandstof verbruikt.

Ook scheelt het of de garage waar je jouw auto inruilt jouw auto kent. Met andere woorden: of je jouw auto bij dezelfde garage waar je de auto nu wilt inruilen hebt gekocht en hebt laten onderhouden.

Bovendien is het van gunstige invloed op de inruilprijs wanneer de garage al geïnteresseerden heeft in jouw auto. Het komt bij garages namelijk wel eens voor dat een klant te kennen geeft dat hij of zij best graag een bepaalde auto tweedehands zou willen hebben. Mits de auto aan de wensen voldoet en goed geprijsd is.

Dan zou het zo kunnen zijn dat jouw auto qua kleur, opties en uitvoering precies aan de wensen van die klant voldoet. Waardoor de garage graag jouw auto zou willen inkopen, omdat er in dit geval snel wat geld aan te verdienen valt.

Inruilprijs niet altijd zaligmakend

Zelfs al heb je een goeie band met je garage en kent de garage jouw auto, dan nog moet er uiteindelijk nog steeds wat verdiend worden. En dat geeft niets. Maar dat neemt niet weg dat jij ook recht hebt op een goede inruilprijs voor jouw oude auto en dat je een nette prijs betaalt voor je nieuwe auto.

Echter, wanneer je niet onderhandelt, betaal je eigenlijk altijd teveel. Niemand is bereid minder te verdienen omdat jij nu toevallig zo'n aardig iemand bent.

Dit betekent dat jij je huiswerk moet doen voordat je jouw auto ergens gaat inruilen. Bekijk op de bekende autoverkoopsites eens wat de verkoopprijzen van vergelijkbare auto's zoal zijn. En ga daarnaast ook eens met je auto op pad en bekijk eens wat andere garages als inruilprijs voor jouw auto geven.

Bekijk tevens bij andere garages wat een andere auto je gaat kosten wanneer je jouw huidige auto erop in gaat ruilen. Want uiteindelijk maakt het helemaal niets uit wat je op papier voor jou huidige auto terugkrijgt. Waar het werkelijk om gaat is wat je onderaan de streep moet bijbetalen voor je nieuwe auto.

En om een goede prijs te krijgen voor je huidige auto en niet teveel te moeten betalen voor je nieuwe auto is het belangrijk dat je zelf ook van prijzen weet. Tenslotte is het altijd lekker om te weten dat je een nieuwe auto hebt voor een goede prijs.

Want daar gaat het uiteindelijk altijd om bij het onderhandelen. Dat er een prijs overeengekomen wordt, waar alle partijen blij van worden.

Dit betekent dat je zelf invloed hebt op hoe de inruilwaarde van jouw auto wordt bepaald. Namelijk door je huiswerk te doen en zodoende weet wanneer je een goede prijs krijgt en wanneer iemand probeert te verdienen aan jouw goedheid.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen