Je oude auto inruilen of zelf verkopen

Als mensen hun oog hebben laten vallen op een nieuwe auto, dan willen ze eigenlijk het liefst zo snel mogelijk van hun oude af. Dus wordt er vaak besloten de oude auto in te ruilen. Want op deze manier is er makkelijker af te komen dan de auto zelf verkopen.

Maar wist je dat je auto inruilen je veruit het minste oplevert? En dat je bovendien korting krijgt wanneer je geen auto inruilt op een nieuwe auto?

Zo krijgt je een zo hoog mogelijke prijs voor je oude auto

Als je een nieuwe auto koopt, of deze nu tweedehands is of nieuw, dan wil je wellicht ook zoveel mogelijk geld terug krijgen voor je oude auto. Om zoveel mogelijk terug te krijgen voor je oude auto, moet je in elk geval twee dingen niet doen. Dat is je auto ongewassen en niet schoongemaakt proberen van de hand te doen en je oude auto inruilen op een nieuwe.

Dit betekent dat je oude auto van binnen en van buiten, spik en span moet zijn. De reden daarvoor is dat mensen meer willen uitgeven voor een auto die er netjes uitziet en er sneller op vertrouwen dat ze een goede auto kopen. Vervolgens verkoop je je schoongemaakte en gepoetste auto particulier. Op deze manier krijg je het meest voor uw oude auto terug.

Wanneer zelf je auto verkopen niet echt jouw ding is en je wilt hem toch inruilen, ga dan eerst eens met je auto een aantal autobedrijven, dealerbedrijven en garages langs en verwonder je over het verschil in hoogte van de inruilprijzen tussen de verschillende bedrijven.

Het verschil in inruilprijzen tussen de diverse bedrijven kan zomaar eens enkele honderden tot zelfs enkele duizenden Euro's zijn.

Om een zo hoog mogelijke prijs voor je auto te krijgen helpt het tevens als je weet hoeveel je oude auto nog waard is. Want dat bied je een betere onderhandelingspositie.

Onderhandelen hoort erbij

Of je nu een auto gaat kopen of verkopen, onderhandelen hoort erbij. Dus wanneer je de vraagprijs betaalt voor je nieuwe auto, dan weet je zeker dat je 'm te duur gekocht hebt. Want prijzen die voor auto's gevraagd worden, zijn altijd gemaakt met onderhandelingsruimte in het achterhoofd.

Dus wanneer je een nieuwe auto gaat kopen en je oude gaat verkopen dan zul je moeten onderhandelen, zodat je voor de nieuwe auto zo weinig mogelijk betaalt en voor je oude zoveel mogelijk terugkrijgt.

Niet iedereen is even goed in onderhandelen over prijzen. Maar door de volgende tips goed in het achterhoofd te houden, ga je in ieder geval minder betalen voor je nieuwe auto.

  • Overtuig jezelf ervan dat de auto die je op het oog hebt niet uniek is. Kijk maar eens op Marktplaats of Speurders en ontdek hoeveel meer van dezelfde auto's er zijn. Dit zorgt ervoor dat je durft weg te lopen wanneer je de prijs te hoog vindt of iets anders je niet bevalt.
  • Weet goed wat je oude auto waard is en vraag het bedrijf waar je de nieuwe auto gaat kopen om twee offertes: een offerte met inruil van je oude auto en een offerte zonder inruil van je oude auto.
  • Als je je nieuwe auto gebruikt koopt, wees dan ook goed op de hoogte van de prijzen van die auto op de tweedehands markt. Je weet dan direct of je teveel gaat betalen of dat een vraagprijs voldoende ruimte biedt om tot een mooi aankoopbedrag te komen.
  • Weet wat je wilt hebben. Weet welke auto, welk type en welke uitvoering je wilt hebben. Maak een proefrit met een stuk of wat verschillende auto's van dat type. Zo komt je erachter of zo'n auto je werkelijk goed bevalt en of je een goed exemplaar te pakken hebt of niet. Doe je dit voorwerk niet voor jezelf, dan zou je wel eens thuis kunnen komen met een auto waar je achteraf niet zo heel blij mee bent.

Met je oude auto inruilen op een nieuwe kom je weliswaar makkelijk van je oude auto af, maar het levert je tevens het minste op. Zelf je auto verkopen levert u daarentegen veruit het meeste op.

Maar wanneer je nu bang bent met je oude auto te blijven zitten dan kun je met het bedrijf waar je de nieuwe auto koopt altijd twee prijzen afspreken. Een met en één zonder inruil. Als je je oude auto dan niet op tijd kwijtraakt, dan kun je altijd nog besluiten je auto toch in te ruilen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen