Je auto met een defect verkopen

Designed by Dragana_Gordic / Freepik

Je auto met een defect verkopen. Gaat je dat lukken? Of dat inderdaad gaat lukken hangt uiteraard vooral af van wat er precies defect is aan de auto. Maar belangrijk is tevens of de auto de reparatie nog waard is.

Een defecte auto verkopen gaat dan ook het best wanneer je zelf precies weet wat het defect inhoudt en dat goed over weet te brengen aan een potentiële koper.

Defect verkopen of toch eerst laten repareren?

Er zijn nog steeds mensen die wel van een avontuurtje houden en graag een koopje willen scoren. Dus een kapotte auto hoeft niet per definitie onverkoopbaar te zijn. Een handig iemand is best bereid een auto te kopen waar wat aan mankeert. Maar dan wil hij wel precies weten wat.

Hiermee kan de koper namelijk een inschatting maken of hij het defect zelf kan verhelpen, hoeveel hem dat gaat kosten en of hem dat voldoende voordeel oplevert. Want uiteraard draait het daar meestal om.

Zorg er dan ook altijd voor dat je een open en eerlijk verhaal hebt over het defect en de te verwachten kosten. Want potentiële kopers haken doorgaans direct af, wanneer het verhaal over een defect aan de auto onduidelijk is of vragen oproept.

Echter, voordat je een auto met een defect te koop zet, is het goed te overwegen of het misschien niet slimmer zou zijn om de auto toch eerst te laten repareren voordat je 'm te koop zet. Zeker wanneer als gevolg van dit defect, het niet mogelijk is een proefrit met de auto te maken.

Omdat, hoe meer onzekerheden er bestaan over de staat van de auto, hoe lager de prijs zal zijn. Ook zal dat het lastiger maken om kopers te vinden voor de auto. De kans is in een dergelijk geval dan ook groot dat je: of de auto niet kwijtraakt of tegen zo'n lage prijs moet verkopen dat het voordeliger was geweest om de auto te laten maken voor 'm te verkopen. Probeer er dan ook altijd voor te zorgen dat de auto rijdt als je 'm te koop aanbiedt.

Met een auto die defect is moet je soms een beetje creatief zijn om 'm zo goed mogelijk te verkopen.

Zeker wanneer je een beetje een redelijke band hebt met je garage, zou je daar je voordeel mee kunnen doen. Zo zou je kunnen proberen overeen te komen om het defect met tweedehands onderdelen op te lossen. Waarbij je zelf voor de vervangende onderdelen zorgt, die de garage vervolgens voor je monteert.

Iedere garagehouder begrijpt dat je er weinig trek in hebt nog veel geld te besteden aan een auto die je wilt verkopen. En meer dan eens zijn met name onafhankelijke kleinere garages en autoreparatiebedrijven best bereid je uit de brand te helpen, door het tweedehands vervangende onderdeel dat je gevonden hebt voor je te monteren.

Is je kapotte auto de moeite waard?

Maar voordat je dat laat doen, rest er altijd weer de vraag: "Is de auto het nog wel waard?"

Onder andere verkoopsites zoals Marktplaats.nl kunnen je snel antwoord geven op deze vraag. Staan er veel auto's zoals die van jou te koop, dan kan het wel eens lastig worden om je auto defect te verkopen. Simpelweg omdat voor iets meer geld vergelijkbare auto's te koop worden aangeboden waar niets aan mankeert.

Het wordt al snel anders wanneer jouw auto een liefhebbersauto is of van een type is waar er in verhouding maar weinig van zijn. En die bovendien aanzienlijk duurder waren dan standaard uitvoeringen van dezelfde auto. Een goed voorbeeld van een dergelijke auto is nog steeds: de Volkwagen Golf GTI.

Maar ook auto's waarvan je het wellicht niet direct verwacht hebben zo hun schare liefhebbers. Voorbeelden hiervan zijn: de Fiat Panda, de Renault Twingo en Volkwagen Lupo.

Liefhebbers van bepaalde merken en type auto's hebben vaak een eigen forum op internet waarop ze praten over hun auto's, samen oplossingen voor problemen zoeken en ervaringen met elkaar delen. Op dergelijke forums zijn altijd wel geïnteresseerden te vinden voor je auto. Ook al is het een kapotte auto.

Tevens is de kans groot dat je iemand treft die veel verstand heeft van juist dat type auto. En dus iemand die je perfect zou kunnen adviseren wat de doen met je kapotte auto.

Je auto met een defect verkopen of toch eerst laten maken voordat je 'm verkoopt, kan je wat hoofdbrekens kosten. Maar met een beetje zoeken en avonturieren is ook voor dit probleem een passende oplossing voorhanden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen