Je tweedehands auto verkopen voor de juiste prijs

Designed by Freepik

Hoe zorg je ervoor dat je je tweedehands auto kunt verkopen voor de juiste prijs? Een vraag die je jezelf wel eens zou kunnen stellen wanneer je van plan bent je auto als tweedehands te koop te zetten.

En waar je uiteraard een prijs voor wilt hebben die zich zo dicht mogelijk bij de waarde van de auto op dit moment bevindt.

De juiste prijs voor je auto bepalen

Wanneer je je auto te koop zet, wil je 'm het liefst zo snel mogelijk verkopen voor een zo goed mogelijke prijs. Zover mag duidelijk zijn. Maar hoe bepaal je nu de juiste prijs voor je auto?

Als je auto jonger is dan 11 jaar, dan kun je via de ANWB koerslijst heel eenvoudig bekijken wat je auto ongeveer nog waard is. Waarbij je je dan vooral moet richten op de prijs tussen particulieren onderling.

Want als particulier ga je je auto verkopen zonder enige vorm van garantie. Iets dat uiteraard de verkoopprijs lager uit laat vallen.

De prijs die de ANWB koerslijst aangeeft is slechts een indicatie op basis van bouwjaar en kilometerstand.

Het is dan ook handig tevens te kijken op websites als: Marktplaats, Autotrader en Gaspedaal om te bekijken welke prijzen anderen vragen voor dezelfde soort auto als die jij bezit.

Want de uiteindelijke prijs van een auto wordt ook deels bepaald door de uitvoering, de kleur, de opties en de staat van onderhoud van de auto.

Een zilvergrijze auto zal bijvoorbeeld makkelijker te verkopen zijn dan een Kanarie gele. Omdat er nu eenmaal niet zoveel liefhebbers zijn van de kleur Kanarie geel.

Daarnaast doen een paar mooie lichtmetalen velgen op een auto het doorgaans een stuk beter dan standaard stalen velgen met wieldoppen.

Bovendien willen kopers zoveel mogelijk zekerheid. Dus een verse APK, een volledige onderhoudshistorie en een niet al te hoge kilometerstand is doorgaans hetgeen veel kopers aantrekt.

5 tips die helpen bij het krijgen van een zo hoog mogelijke prijs

Wanneer je je auto tweedehands gaat verkopen wil je niet alleen een goede prijs voor je auto, maar wil je 'm ook zo snel mogelijk verkopen. De volgende dingen helpen absoluut om een auto snel en voor een goede prijs te verkopen.

  1. Een verse APK - Een verse APK geeft mensen het gevoel dat een auto goed is en dat ze niet op korte termijn voor nare en vooral dure verrassingen komen te staan. Ze zullen dan ook bij voorkeur kiezen voor de auto met de meest recente APK.
  2. Complete onderhoudshistorie - Een auto die altijd goed onderhouden is, trekt tevens veel kopers aan. Want ook dit is weer een bewijs dat een auto goed is. Wanneer de onderhoudshistorie van jouw auto niet bekend is, laat het dan in ieder geval zo zijn dat de auto zeer recent nog een onderhoudsbeurt gehad heeft. En maak dat aantoonbaar met een factuur van de garage.
  3. Laat alles naar behoren functioneren - Een auto moet iemand gewoon een goed gevoel geven. Want anders koopt deze persoon die auto gewoon niet. En niets zorgt er zo snel voor dat mensen een auto minder aantrekkelijk gaan vinden dan dingen die niet functioneren aan een auto. Zorg er dan ook voor dat alles aan jouw auto en in jouw auto naar behoren functioneert.
  4. Een schone auto verkoopt zichzelf - Iedereen wil het liefst gezien worden in een auto die er gewoon perfect uitziet. Een auto die mooi schoon is en mooi glanst. Doe dan ook altijd je uiterste best om de auto er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Grondig wassen en goed poetsen is dan ook het minste dat je zou moeten doen.
  5. Wees eerlijk over je auto - Mensen kopen alleen van iemand die ze vertrouwen. Zorg er dan ook voor dat mensen reden hebben om je te vertrouwen en beantwoord iedere vraag die je gesteld wordt over je auto naar eer en geweten.

Door nauwkeurig de juiste prijs te bepalen voor je tweedehands auto, zorg je ervoor dat je je tweedehands auto goed in de markt zet. Want wanneer je je auto te hoog prijst, zul je geen kopers krijgen. En wanneer je je auto te laag prijst, krijg je wel kopers, maar doe je jezelf tekort.

En dat kan uiteraard ook niet bedoeling zijn. Want een auto is pas goed verkocht wanneer zowel jij als de koper van je auto een goed gevoel overhouden aan deze transactie.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen