Wat heb ik nodig om mijn auto te verkopen?

Wat je nodig hebt om je auto te verkopen is niet echt heel veel. Je auto uiteraard en de papieren die bij je auto horen. Daarnaast kunnen een paar goede foto's van je auto van pas komen. Dat doet het namelijk altijd goed als je een advertentie gaat plaatsen.

Voorts kan het wellicht handig zijn om te investeren in wat poets -en schoonmaakspullen. Want een perfect schone auto met een fris ruikend interieur verkoopt een stuk beter. En wat motorolie en andere vloeistoffen zouden ook nog wel eens van pas kunnen komen. Evenals een verse APK.

Voorbereiden op de verkoop

Voordat je de auto daadwerkelijk te koop aanbiedt, kan het handig zijn om als eerste de kentekenpapieren en het APK-keuringsrapport op te snorren en te kijken of deze wel compleet zijn.

Want het zou een beetje slordig zijn, wanneer het kenteken niet compleet blijkt te zijn, als je op het punt staat de auto te verkopen. Je zult namelijk niet de eerste zijn die moet ontdekken dat Deel II, ofwel het Overschrijvingsbewijs, zoek is geraakt en onmogelijk weer terug te vinden is.

Het overschrijvingsbewijs hoor je namelijk niet bij de auto te bewaren. En zou dan ook opgeborgen moeten zijn op een veilige plek. En juist daardoor raken we 'm nog wel eens kwijt. Zeker wanneer we de auto die we willen gaan verkopen lang in ons bezet hebben gehad.

Via de RDW is het overigens vrij eenvoudig om aan nieuwe kentekenpapieren te komen die je bent kwijt geraakt. Maar het kost uiteraard een beetje tijd en een beetje geld voordat je de vervangende kentekenpapieren in huis hebt.

Daarom kun je dan ook maar beter ontdekken dat een deel van het kenteken mist, voordat je de auto te koop zet.

Als het kenteken compleet is en het APK-keuringsrapport in orde is, wordt het tijd alle andere boekjes en papieren die je ooit bij de auto hebt gekregen bij elkaar te zoeken. Want als het originele instructieboekje en onderhoudsboekje van de auto nog aanwezig zijn, dan wekt dat vaak net nog een beetje meer vertrouwen op in de auto en in de verkoper van de auto.

Heb je ze niet, dan is dat uiteraard geen onoverkomelijk probleem. Maar als je ze hebt, denk er dan zeker aan.

Vervolgens wordt het tijd om de auto een grondige was en schoonmaakbeurt te geven. Zowel van binnen als van buiten. Want een schone auto verkoopt zichzelf namelijk.

Want ook al koop je een auto tweedehands, dan nog wil je je nieuwe aankoop met gepaste trots kunnen tonen aan vrienden en familie. En wat kun je nu beter tonen dan een auto die ondanks dat hij tweedehands is, er nog steeds mooi uitziet.

Maak dan ook optimaal gebruik van dit gegeven en zorg ervoor dat je auto er zo mooi mogelijk uitziet.

En dan kan het je gebeuren dat je je auto keurig hebt gewassen en gepoetst en hebt schoongemaakt, maar dat dit eigenlijk een beetje teniet gedaan wordt doordat de wielen er verschrikkelijk uitzien. Dit gebeurt inderdaad wel eens bij auto's waar stalen wielen onder zitten.

Door de invloed van regen, vuil en pekel in de winter gaan stalen velgen na verloop van tijd roesten. En doordat ze er niet meer uitzien, doet dat eigenlijk afbreuk aan de hele auto. Maar één geluk is, dat het opknappen van stalen velgen relatief eenvoudig en goedkoop is.

Het is dan zeker ook de moeite waard om stalen velgen even op te knappen voor de verkoop. Het zal zondermeer een gunstige invloed hebben op de verkoopprijs van de auto.

Zijn je stalen velgen voorzien van kunststof wieldoppen? Controleer dan zeker even of ze alle vier nog heel zijn. Zo niet. Vervang ze. Ook een paar frisse nieuwe kunststof wieldoppen kosten maar enkele tientjes. En kunnen er mede voor zorgen dat je jouw auto sneller en voor een betere prijs verkoopt.

Zorg voor een verse APK

Wat zeker nog meer een gunstige invloed zal hebben op de verkoopprijs is een verse APK. Want hoewel een APK slechts iets zegt over de verkeersveiligheid van de auto en slechts beperkt iets over de werkelijke staat van de auto, vinden autokopers het belangrijk dat de APK zo vers mogelijk is.

Daardoor kan een koper bereid zijn sneller te kopen en vaak voor een hogere prijs. Dus het kan de investering zeker waard zijn om jouw auto nog aantrekkelijker te maken voor de koper door middel van een nieuwe APK.

Zeker wanneer jouw merk en type auto veel vaker wordt aangeboden door andere verkopers, is het juist van het grootste belang dat jouw auto er zo onberispelijk mogelijk bij staat. Zodat je de koper het gevoel geeft dat hij of zij met jouw auto het meeste waar voor zijn geld krijgt.

Nou vraag je jezelf wellicht af: 'Maar als ik mijn auto nu APK laat keuren en hij staat vervolgens een maand te koop, dan is de APK weer niet vers'. Dat klopt. Het handigste is dan ook wanneer je met de garage een afspraak kunt maken om 'm pas af te melden bij de RDW, zodra je een koper voor de auto hebt gevonden. Op deze manier heeft de koper van jouw auto een bijna dagverse APK op de auto. En dat is uiteraard een zeer goed verkoopargument. Wellicht zal niet iedere garage je verzoek inwilligen. Maar het is zeker het proberen waard.

Maak een rondje om de auto

Wat zeker nog meer een gunstige invloed zal hebben op de verkoop van de auto is ervoor zorgen dat alle vloeistoffen, zoals: motorolie, remvloeistof, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof netjes op niveau zijn.

Dit geeft een koper namelijk het gevoel dat jij je auto altijd netjes bijhoudt. En als je dan toch met je auto bezig bent, rijd dan direct ook even langs het tankstation om de bandenspanning te controleren.

En controleer onderweg naar het tankstation tevens even in wat voor een conditie de ruitenwissers zijn. Gebruik de ruitensproeier even en kijk of de ruitenwissers de voorruit nog goed schoonmaken en of de ruitenwissers hun werk een zonder teveel piepen en kraken doen.

Gaat de werking van de ruitenwissers met een hoop kabaal gepaard, overweeg dan om de ruitenwissers te vervangen. Doorgaans zijn nieuwe ruitenwissers ook te verkrijgen bij een tankstation.

Wil je wat prijsbewuster nieuwe ruitenwissers kopen, rijd dan even langs de automaterialenhandel of de bouwmarkt.

Zodra de auto schoon en netjes is en fris ruikt, alle papieren en boekjes die bij de auto horen verzameld zijn en alle vloeistoffen op niveau zijn, dan heb je werkelijk alles gedaan wat nodig is om je auto te verkopen. Of tenminste, om de auto zo goed mogelijk verkoopbaar te maken.

Waarmee het tijd wordt om een advertentie te gaan maken, er een paar mooie foto's bij te publiceren en ervoor te gaan zorgen dat je jouw tweedehands auto voor de juiste prijs gaat verkopen.

En dan zal blijken dat wat je nodig hebt om je auto te verkopen, zonder meer zijn diensten zal bewijzen tijdens de verkoop.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen