Wat is je auto nog waard?

Zodra er wordt nagedacht over een andere auto, dan rijst doorgaans vanzelf de vraag: Wat is mijn auto nog waard?

Dat is uiteraard niet precies te zeggen. Want veel hangt bijvoorbeeld af van de populariteit van je auto in de tweedehands automarkt. Evenals de uitvoering, het bouwjaar, de kilometerstand en de staat van onderhoud.

Wat bepaald de waarde van een auto

Wat met zekerheid gesteld kan worden is, dat in de tweedehands automarkt een populaire kleine auto veelal veel meer waard is dan een grote luxe auto. Zo kan het eenvoudigweg zijn, dat een kleine auto van bouwjaar 2000 twee keer zoveel waard is dan een luxe dure auto uit datzelfde bouwjaar.

Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat een grote auto duur is in gebruik en onderhoud. En naar zulke auto's zijn tweedehands autorijders gemiddeld genomen minder vaak op zoek. Zeker niet wanneer deze auto's al wat ouder zijn. Dus het aanbod is groot, maar de vraag is klein. Met als gevolg dat de prijzen van oudere tweedehands grote auto's vaak serieus laag zijn.

Erachter komen wat je auto ongeveer waard is, kan bijvoorbeeld via de Autokoerslijst van de ANWB. Je kunt van auto's van 10 maanden tot twaalf jaar oud de gegevens invullen. De Autokoerslijst toont je dan vervolgens precies wat de auto nog waard is bij inruil en bij particuliere verkoop.

Het zal je dan bijvoorbeeld opvallen dat je meer voor je auto terugkrijgt als u deze zelf particulier verkoopt, dan wanneer u 'm inruilt bij de garage. Ook bij een gemiddeld hoge kilometerstand krijg je doorgaans minder terug voor je auto. Terwijl bij een gemiddeld lage kilometerstand je juist meer gaat terugkrijgen voor je huidige auto.

Voor een deel hangt de waarde van je auto tevens af van de staat van onderhoud van de auto. Een auto die zijn hele leven aantoonbaar door de dealer is onderhouden en er onberispelijk uitziet, levert meer op dan een auto met een dubieuze onderhoudshistorie en links en rechts een kras, een deuk en andere beschadigingen.

Daarnaast speelt ook het bouwjaar een rol. Hoe ouder de auto, hoe minder deze uiteraard waard is. Wat bovendien meespeelt is of er vlak na het bouwjaar van je auto een nieuw model op de markt is gekomen.

Wanneer je auto van bijvoorbeeld bouwjaar 2002 is en begin 2003 kwam er een volledig nieuw model van het type auto dat je bezit, dan is je auto ineens een stuk minder waard dan wanneer er geen nieuw model uitgekomen zou zijn.

Tevens kan een bepaalde uitvoering een behoorlijke rol spelen bij wat je auto nog waard is. Bijvoorbeeld: van de Volvo 850 stationcar zijn er behoorlijk wat gemaakt. Maar van dit type Volvo was ook een zeer snelle en luxe uitvoering beschikbaar, de Volvo 850 T5R. Juist deze uitvoering heeft nog steeds een grote schare liefhebbers. Een Volvo 850 in de T5R uitvoering is dan ook een stuk meer waard dan een standaard Volvo 850.

Je auto is meer waard met een nieuwe APK

Een auto voorzien van een nieuwe APK is niet alleen meer waard, maar is ook nog eens makkelijker te verkopen. Een van de eerste dingen waar mensen naar vragen als een auto hun wel aanstaat en wellicht willen kopen is: hoe lang er nog APK op zit.

Nu zegt een nieuwe APK keuring weinig over de werkelijke staat van onderhoud van de auto. Maar veel potentiële autokopers beschouwen een nieuwe APK als een soort garantie dat ze in ieder geval een jaar lang zorgeloos kunnen rijden. En dat er geen ernstige gebreken aan de auto zijn.

Dus wanneer je jouw auto zelf gaat verkopen verhoogt je de waarde eenvoudig een stukje door 'm opnieuw APK te laten keuren. Zelfs wanneer de APK nog een aantal maanden geldig is, verkoop je de auto makkelijker en krijg je er meer voor wanneer de auto een verse APK heeft die 12 maanden geldig is.

Hoe lang de APK op je auto nog geldig is maakt overigens niet zo veel uit wanneer je deze inruilt bij een autobedrijf of merkdealer.

Samenvattend kunnen we stellen dat: je auto het meeste waard is wanneer je auto een goed onderhouden en een in een onberispelijke staat verkerende luxe uitgevoerde kleinere populaire auto is van het meest recente model, met een lage kilometerstand en een nieuwe APK.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen