APK afgekeurd en nu?

Photo by Malte Lu from Pexels

Wanneer je auto APK afgekeurd wordt, dan kan de vraag wel eens zijn: "Wat nu?" Met name wanneer je de auto naar een garage of naar een keuringstation hebt gebracht voor alleen een APK keuring.

Zeker als je al een wat oudere auto hebt, kunnen de kosten om een APK afgekeurde auto weer APK goedgekeurd te krijgen zogezegd de pan uitrijzen soms. In zo'n geval kan het slim zijn jezelf eerst goed te informeren voordat je tot reparatie van de auto besluit.

Wat is er nodig voor een APK goedkeuring?

Wanneer je een auto naar de garage brengt voor een APK keuring en de auto wordt afgekeurd dan kun je een telefoontje van je garage verwachten. En krijg je te horen wat het kost om de auto weer APK goedgekeurd te krijgen.

Vraag dan altijd als eerste wat er absoluut gedaan moet worden om de auto APK goedgekeurd te krijgen. Met name wanneer je de auto naar de garage hebt gebracht voor een grote beurt, gecombineerd met APK keuring.

Een slimme optie overigens die altijd het overwegen waard is. Omdat tijdens het uitvoeren van de grote beurt ook alle APK keuringspunten op de lijst voorbijkomen. Voor de APK keuring zelf betaal je dan ook niets.

Echter, wanneer de reparatiekosten toch wel erg hoog gaan worden, kun je altijd nog besluiten alleen die reparaties te laten uitvoeren die noodzakelijk zijn om de auto weer APK goedgekeurd te krijgen.

Met andere dingen die standaard bij een grote beurt gedaan worden, zou je dan nog even kunnen wachten. Echter is het wel verstandig hier niet te lang mee te wachten. Want wanneer een auto niet goed onderhouden wordt, neemt de kans op storingen uiteraard toe.

Besparen op de kosten van de APK

Vaak kan het ook zo zijn dat bepaalde dingen ergens anders goedkoper zijn om te laten doen. Een goed voorbeeld daarvan zijn banden. Als je auto voor de APK nieuwe banden nodig heeft, dan kan het je al een hoop geld schelen als je nieuwe banden onder je auto laat zetten bij een bandencentrale.

Bij Profile Tyrecenter of Kwik fit bijvoorbeeld . Deze bandencentrales hebben vestigingen door heel Nederland en staan erom bekend dat ze goedkoop zijn met banden. Je zult hier dan ook vaak goedkoper uit zijn dan bij de garage.

Tevens kun je bekijken of je dingen zelf kunt doen. Het reviseren van remklauwen van een auto is bijvoorbeeld best goed zelf te doen. Maar kost bij de garage al snel enkele honderden Euro's. Terwijl de onderdelen om de remklauwen mee te reviseren, slechts enkele tientjes kosten.

Dit is een voorbeeld van een reparatie die qua benodigde onderdelen helemaal niet duur is, maar waarbij de arbeidskosten van de monteur de reparatie duur maken.

Dus wanneer je zelf een beetje handig bent met auto's of je hebt een vriend die dat is, dan kun je jezelf al een hoop geld besparen door er zelf mee aan het werk te gaan.

Uiteraard kun je ook besluiten de auto niet te laten reparen en een andere auto te kopen. Hierbij moet je jezelf altijd wel bedenken dat een auto zonder APK verkopen lastig kan zijn. En je er weinig voor terugkrijgt. Omdat je strikt genomen een sloop auto verkoopt.

Dus de vraag:"APK afgekeurd en nu?" blijft een lastig te beantwoorden vraag. Een vraag waarbij je garage je overigens doorgaans goed kan helpen om er een antwoord op te krijgen. Een garage kan namelijk de algehele staat van de auto goed vaststellen.

Wanneer de auto verder in goede staat verkeert en de auto bevalt je goed, dan kan het de kosten die je moet maken om de auto weer APK gekeurd te krijgen toch waard zijn. Tenslotte weet je nu wat je hebt. Iets wat je niet weet wanneer je een andere tweedehands auto kopen gaat.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen