Kan ik banden tweedehands kopen en waar moet ik op letten?

tweedehands banden kopen is ook een optie

Soms moeten er ineens nieuwe banden onder je auto. Bijvoorbeeld wanneer tijdens de APK blijkt dat de banden niet langer goed genoeg zijn. Daarmee kunnen nieuwe banden zo'n uitgavenpost worden waar je nou net even niet op zat te wachten.

Want nieuwe banden kopen voor je auto, kan soms behoorlijk in de papieren lopen. Echter, ook op de aanschaf van autobanden kun je besparen. Onder andere door tweedehands banden te kopen.

Hoe slim is tweedehands banden kopen?

Aan het kopen van tweedehands banden zul je wellicht niet direct denken. Want waar kun je die dan kopen, en zijn tweedehands banden wel betrouwbaar en veilig genoeg?

Tenslotte weet je niet waar gebruikte banden vandaan komen en wat ermee gebeurt is.

Maar dat zou je kunnen verdedigen met: dat je dit ook niet weet van de banden onder de tweedehands auto die je zojuist gekocht hebt.

Wat zijn dan die dingen waar je je zorgen over zou kunnen maken bij gebruikte banden?

Als een band met hoge snelheid iets geraakt heeft, dan zou dat blijvende schade aan het karkas van de band tot gevolg kunnen hebben. Hetzelfde kan gebeuren wanneer er erg onhandig tegen een hoge stoeprand wordt aangereden.

Een klapband zou uiteindelijk het gevolg kunnen zijn van schade aan het karkas van de band. En daar zit je uiteraard niet op te wachten als automobilist.

Ongevaarlijk om mee te rijden, maar mogelijk wel irritant als je de auto vaak gebruikt, is wanneer er een plat vlak op de band blijkt te zitten doordat er een keer een flinke noodstop mee gemaakt is.

Dit veroorzaakt namelijk een zogenaamde hobbel in de band, wat vervelende trillingen en nare bijgeluiden in de auto kan geven.

Platte vlakken kunnen ook ontstaan als banden met een te lage bandenspanning onder een auto hebben gezeten die lang heeft stilgestaan.

Daarnaast kan het zo zijn dat banden lange tijd zijn opgeslagen in niet al te optimale omstandigheden. Hierdoor gaat de staat van de banden, en daarmee ook de levensduur, harder achteruit dan gemiddeld.

Tevens dien je in het achterhoofd te houden dat een autoband eigenlijk na 5 jaar in gebruik te zijn geweest minimaal grondig gecontroleerd moeten worden, en dat banden na maximaal 10 jaar vervangen moeten worden door nieuwe banden.

Samengevat kan er dus nog best wat misgaan of mis zijn met autobanden. Dingen die het tweedehands kopen van autobanden al snel minder raadzaam maken.

Wanneer is een tweedehands autoband een goed alternatief?

Eigenlijk zou je daarom altijd voor nieuwe banden moeten gaan als je jezelf dat veroorloven kunt.

En als je wat minder geld te besteden hebt, kijk dan eerst of een van de grote verkopers van autobanden toevallig een mooie aanbieding heeft. Zo heeft Kwik fit bijvoorbeeld soms de zogenaamde Banden 10-daagse, waarbij je tot 35% korting krijgt op autobanden van bekende merken.

Kwik fit zal ongetwijfeld niet de enige bandencentrale zijn die mooie aanbiedingen heeft van autobanden.

Veel leveranciers van autobanden verkopen tevens autobanden die afkomstig zijn uit landen zoals China. Banden die daar vandaan komen zullen wellicht niet altijd het rijcomfort bieden van de bekende bandenmerken. Maar ze zijn veilig genoeg, en bovendien serieus goedkoop.

Als je van plan bent nog een poos in een auto te blijven rijden, dan zijn nieuwe banden zonder meer een goede investering. Een investering die niet alleen de veiligheid ten goede komt maar ook het rijcomfort. Bovendien is er dan in ieder geval één ding waar je voorlopig geen omkijken meer naar hebt.

Tweedehands banden zijn eigenlijk alleen een goed alternatief wanneer je:

  • Op dit moment echt geen geld hebt voor nieuwe banden.
  • Van plan bent de auto te verkopen, maar voor een verse APK nieuwe banden nodig hebt.
  • Iets wilt uitproberen, waarbij andere banden onder de auto noodzakelijk zijn.
  • Heel weinig rijdt en het bezit van een auto zo goedkoop mogelijk wilt houden.

Het laatste punt zou eigenlijk alleen van toepassing moeten zijn, wanneer je daarbij tevens nooit heel ver weg gaat.

Voor de rest zijn tweedehands banden eigenlijk geen alternatief. Dat terwijl er tegenwoordig bandengarages zijn waar je best betrouwbaar een goede set tweedehands autobanden kunt kopen. Want er zijn toch een paar dingen die tweedehands banden minder goedkoop kunnen maken dan je zou denken.

Zoals:

  • Met name webwinkels die tweedehands autobanden aanbieden, verkopen slechts de banden. Voor montage door een bandenspecialist moet dan dus nog apart betaald worden. Hiervoor ben je tussen de 10 Euro en 25 Euro per band kwijt.
  • Zelfs een bandenspecialist zal geen idee hebben op welke plek een band onder de auto gezeten heeft. Dit kan tot gevolg hebben dat de banden onder jouw auto lawaaiig zijn en ongewenste trillingen kunnen veroorzaken. Iets wat het rijcomfort niet echt ten goede komt.
  • Ook banden die er nog goed uitzien en nog voldoende profiel hebben kunnen al best oud zijn. Waardoor ze al weer redelijk snel vervangen zullen moeten worden door wat anders.

Kortom, een gebruikte band kan al snel minder voordelig zijn dan van tevoren bedacht. Enerzijds omdat er soms extra kosten gemaakt moeten worden voor het monteren van de banden. En anderzijds omdat tweedehands banden hoogstwaarschijnlijk eerder vervangen moeten gaan worden dan nieuwe banden.

Neem daarbij dat er een redelijke kans bestaat dat tweedehands banden minder rijcomfort en een verminderde veiligheid geven, en een nieuwe band wordt al snel een meer voor de hand liggende keuze.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen