Tweedehands onderdelen voor je auto zoeken

Onze vaders en misschien zelfs onze grootvaders deden het al. Tweedehands onderdelen zoeken voor de auto. Even naar de sloop gaan werd dat genoemd. Een autosloperij is een prima alternatief voor auto-onderdelen zoals bijvoorbeeld koplampen, achterlichten en buitenspiegels. Ze slijten niet en kunnen alleen maar stuk gaan. Bovendien zijn dit nieuw vaak serieus dure onderdelen.

En daarmee zijn dit goede voorbeelden van auto-onderdelen waar je tweedehands naar op zoek kan gaan als ze op jouw auto vervangen zouden moeten worden.

Waar zoeken naar gebruikte onderdelen

Zoeken naar gebruikte onderdelen voor je auto, kan uiteraard op internet. Bijvoorbeeld via de website 'Onderdelenlijn.nl'. Op de website geef je aan wat voor een onderdeel je zoekt voor welke auto. Vervolgens wordt jouw vraag naar dat onderdeel zichtbaar voor de meer dan 100 aangesloten autodemontagebedrijven en andere leveranciers van auto-onderdelen.

Wanneer één van de bedrijven het onderdeel voor je heeft, dan krijg je daar vanzelf een e-mailbericht van.

Maar ook Marktplaats.nl kent een rubriek 'Auto-onderdelen', waarin je op zoek kunt gaan naar tweedehands onderdelen voor je auto. Via het aangeven van het merk auto waarvoor je een onderdeel zoekt en door aan te geven welk soort onderdeel je zoekt, is de kans redelijk aanwezig dat op je vindt wat je zoekt op Marktplaats.

Maar uiteraard kun je ook nog steeds je kist gereedschap pakken en zelf autodemontagebedrijven gaan bezoeken met de vraag of ze het onderdeel wat je zoekt voor je auto hebben.

Om snel uit te zoeken waar een autodemontagebedrijf zich bij jou in de buurt bevindt, kun je uiteraard Google gebruiken. Wanneer je 'autodemontage' en de woonplaats of provincie waar je woont invoert in Google, dan zal Google je ongetwijfeld een aantal autodemontagebedrijven tonen.

Waar op letten bij tweedehands auto-onderdelen

Door een kapot onderdeel aan je auto te vervangen door een tweedehands onderdeel, kun je een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je het onderdeel vervangt door een nieuw exemplaar. Zeker bij oudere auto's loont het vaak de moeite om op zoek te gaan naar tweedehands onderdelen voor die auto.

Je moet je bij tweedehands onderdelen echter altijd wel bedenken dat het onderdeel wellicht al een heel aantal jaren vastgezeten heeft aan de auto waar het onderdeel vanaf komt. Zeker bij onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, kan dat betekenen dat het onderdeel op het moment van kopen nog wel goed is, maar misschien over een paar maanden ook weer kapot kan zijn.

Goede voorbeelden daarvan zijn onderdelen zoals startmotoren en dynamo's. Dure onderdelen om ze te vervangen als ze kapot zijn. Dus het vinden van een tweedehands exemplaar zou perfect kunnen zijn.

Maar onderdelen als een startmotor en een dynamo, maar ook een brandstofpomp, bevatten onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. En dus gaan ze tijdens het leven van een auto hoe dan ook een keer kapot. Alleen weet niemand wanneer.

Met dergelijke onderdelen kun je natuurlijk geluk hebben en een onderdeel treffen dat nog jaren meegaat. Maar het kan, zoals gezegd, net zo goed gebeuren dat het betreffende onderdeel het na slechts enkele maanden ook voor gezien houdt.

Bij het vervangen van dit soort onderdelen door tweedehands onderdelen doe je er verstandig aan eerst te bekijken hoe lang montage van het betreffende onderdeel duurt. Want als het je vele uren kost om het onderdeel te monteren en het moet na een paar maanden weer gebeuren, dan ben je het voordeel van het gebruiken van tweedehands onderdelen al kwijt.

Echter, wanneer het monteren van het onderdeel een peulenschil is, dan zou je het erop kunnen wagen dat het tweedehands onderdeel goed blijft.

Verder moet je er bij tweedehands onderdelen heel goed op letten dat je het juiste tweedehands onderdeel krijgt. Het opgeven van merk, type en het bouwjaar van de auto is namelijk niet altijd de garantie dat je dan ook het juiste onderdeel krijgt.

Soms worden er zelfs tijdens een bouwjaar bepaalde onderdelen vervangen door anderen. Of zijn bepaalde onderdelen voor benzineversies van een bepaald type auto net even anders dan van een dieselversie van datzelfde type auto.

Wanneer je gaat zoeken naar tweedehands onderdelen voor je auto, kun je het best het te vervangen onderdeel meenemen en ter plekke vergelijken met het vervangende tweedehands onderdeel. Op deze manier weet je in ieder geval honderd procent zeker dat je het juiste onderdeel te pakken hebt.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen