Zelf velgen opknappen voor minder dan een tientje

roestige stalen velg opknappen

Naarmate een auto ouder wordt, willen de velgen door de invloed van het weer, remstof en ander vuil er wel eens niet veel mooier op worden. Nu zou je dit uiteraard op kunnen lossen door bij de automaterialenshop een paar nette wieldoppen te kopen en deze op je auto te zetten. Om de lelijke velgen zo aan het zicht te ontrekken.

Echter, dat is niet altijd de mooiste oplossing en bij lichtmetalen velgen kan dit al niet eens. Bovendien kan het opknappen van velgen ook nog eens goedkoper. Want voor rond een tientje kun je namelijk je velgen al als nieuw maken.

Het opknappen van je velgen voorbereiden

'Een goede voorbereiding is het halve werk' luidt een welbekend gezegde. En dat geldt zeker als je zelf velgen gaat opknappen. Want het eindresultaat hangt voor het allergrootste deel af van de kwaliteit van je voorbereiding.

Verf spuiten is echt niet zo heel moeilijk. Mits je de ondergrond, in dit geval je velgen, optimaal voorbereid op een nieuwe laag verf.

Voor het optimaal voorbereiden heb de volgende dingen nodig:

  • Scrotch-Brite handpads van 3M ( verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
  • Vellen schuurpapier, korrel 80, 120. 180, 280 (verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
  • Reinigingsthinner (verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
  • Schone doeken
  • Oude kranten of boodschappentassen
  • Dun papieren afplaktape
  • Spuitbus grondverf ( zeer goedkoop verkrijgbaar bij Action)
  • Spuitbus verf in de kleur die je wilt hebben ( zeer goedkoop verkrijgbaar bij Action)
  • Een stofvrije plek voor het spuiten van je velgen

het spuiten van velgen voorbereiden

Velgen schoonmaken en schuren

We gaan ervan uit dat je de velgen van je auto hebt verwijderd en dat de banden nog om te velg heen zitten. Bovendien knappen we alleen het zichtbare deel, dus de voorkant, van de velg op. De achterkant kun je uiteraard een grondige schoonmaakbeurt geven, maar verder laten we de achterkant onberoerd.

Wanneer je velgen erg vuil zijn, doe je er goed aan ze eerst een wasbeurt te geven met warm water en een scheutje afwasmiddel. Afwasmiddel ontvet. En één van de geheimen van mooi glimmend en egaal spuitwerk is, dat de ondergrond absoluut vetvrij is geweest.

Vervolgens pak je een Scotch-Brite handpad en schuur je eerst de roest en losse verf van je velg. Je zult zien dat je met Scotch-Brite de bestaande verflaag mooi kunt opruwen. Wanneer er dan ook geen ernstige roest op je velg zit, is het voldoende de velg goed te behandelen met de Scotch-Brite handpad.

Maar zeker een stalen velg kan bij een oudere auto goed roestig zijn. En dan hebben we zeker wat schuurpapier nodig om de roest van de velg te verwijderen en om een mooi glad oppervlak te creëren voor de frisse laag verf.

Schat, voordat je begint met schuren, de ernst van de roest in door er met je vingertoppen overheen te wrijven. Wanneer het oppervlak erg roestig en bobbelig is, verwijder je dat eerst met grof, korrel 80, schuurpapier. Schuur met grof schuurpapier geen groter oppervlak dan strikt noodzakelijk. Het is geen ramp als je het wel doet, maar het zorgt wel voor extra schuurwerk.

Hoe grover het schuurpapier dat je gebruikt, hoe dieper de krassen zijn die het schuurpapier achterlaat. Krassen die je vervolgens weer weg moet schuren met een stukje fijner schuurpapier. Vandaar ook dat je zoveel grofheden schuurpapier nodig hebt. Je eindigt je schuurwerk altijd met het fijnste schuurpapier. In dit geval, korrel 280.

Je velg is klaar wanneer het hele te spuiten oppervlak van de velg glad en gelijkmatig aanvoelt wanneer je er met je vingertoppen overheen gaat.

velgen schoonmaken en schuren

Je velg afplakken en ontvetten.

Wanneer je verf gaat spuiten is het niet te voorkomen dat de verf ook op plaatsen komt waar het niet de bedoeling is. Zoals bijvoorbeeld op je banden. Daarom is het zaak je banden goed af te plakken en te beschermen tegen verf en spuitstof.

Hiervoor gebruik je bij voorkeur schilderstape. Schilderstape is te verkrijgen in verschillende breedtes. Pak voor het afplakken van de banden een zo breed mogelijk tape.

Het afplakken van een velg gaat het best door te beginnen met steeds kleine stukje tape van ongeveer 10 cm af te scheuren en deze vervolgens zover mogelijk tussen de band en de velgrand te laten glijden, alvorens de tape op de band te plakken.

Het volgende stukje tape laat je het voorgaande stukje tape overlappen voor zover nodig. Op deze manier volg je de volledige velgrand. Waarbij je er uiteraard voor zorgt dat de velgrand vrij blijft van tape. Pak ook het ventiel netjes in met tape, zodat ook deze vrij blijft van verf.

Vervolgens pak je kranten of oude plastic boodschappentassen, waarmee je de rest van de band bedekt. De zakken of de kranten plak je, wederom met schilderstape, vast aan de band.

Zodra je band netjes is afgeplakt moet er nog twee dingetjes gedaan worden voordat je kan gaan spuiten. En dat is als eerste dat je de ruimte waar je gaat spuiten zo stofvrij mogelijk maakt. Want het is altijd jammer als er veel stof in zojuist opgebrachte verf terechtkomt.

Als stofvrij maken lastig is, kun je er ook voor kiezen om de direct omgeving waar de velg ligt, vochtig te maken. Het vocht zorgt ervoor dat het stof zoveel mogelijk op zijn plek blijft. En dus niet op je velgen.

Wat dan nog overblijft is het te spuiten oppervlak goed ontvetten. Gebruik hiervoor reinigingsthinner en een schone doek. En neem de velg er nauwkeurig mee af.

Het spuiten van de velgen.

Na deze grondige voorbereiding is het eindelijk tijd om de velgen te gaan spuiten. Voordat we de kleur kunnen aanbrengen, moet we eerst een laagje grondverf aanbrengen. Grondverf zorgt ervoor dat de uiteindelijke laklaag beter op het oppervlak hecht en dat kleine oneffenheden weggewerkt worden.

Schudt de bus met verf 2 minuten voordat je begint met spuiten. En houd altijd een spuitafstand aan van 30 centimeter vanaf het te spuiten oppervlak.

Probeer, zeker als je geen ervaren spuiter bent, meerdere dunne laagjes verf aan te brengen in plaats van ineens een dikke lag. Een te dikke laag ineens kan zakkers in de lak veroorzaken. En die maken je spuitwerk er niet fraaier op.

Wacht met het aanbrengen van een volgende dunne laag verf totdat de voorgaande laag stofdroog is. Je hebt voldoende verf op je velgen gespoten als de verflaag mooi dekt.

velgen afplakken en in de grondverf zetten

Kijk op de spuitbus wanneer de grondverf voldoende gedroogd is voor verdere bewerking. Onvet de grondverf eerst met reinigingsthinner voordat je de definitieve kleur gaat aanbrengen. Spuit de definitieve kleur tevens in dunne laagjes totdat de verf mooi dekt en glanst.

Wacht vervolgens wederom totdat de verf stofdroog is en verwijder de afplaktape van je banden en het ventiel. Want hoe langer je tape laat zitten, hoe lastiger het eraf te krijgen is.

velgen opknappen voltooid

Hiermee is het opknappen van je velgen voltooid en kunnen de velgen terug onder de auto zodra de verf droog is. Je zult dan zien dat je hele auto opknapt van het opknappen van je velgen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen