Wat kost APK eigenlijk?

wat kost een apk keuring

Wat een APK kost, vragen we ons wellicht niet zo heel vaak af. Omdat een APK-keuring vaak samen gedaan wordt met het onderhoud aan de auto. En worden de punten waarop de auto anders APK-afgekeurd zou zijn, nu tijdens het onderhoud verholpen.

Maar soms zou het wel eens handig kunnen zijn om je auto gewoon alleen even APK te laten keuren.

Waarom alleen even goedkoop APK laten keuren?

Met name banden -en uitlaatcentrales zoals Euromaster en Kwik-fit stunten nog wel eens met goedkope APK-keuringen. Waardoor je voor een APK-keuring alleen, vaak onder de 20 Euro al klaar kunt zijn.

Iets wat bijvoorbeeld van pas zou kunnen komen wanneer je je auto wilt verkopen. Want een auto met een verse APK-keuring verkoopt niet alleen makkelijker, maar je krijgt met een verse APK waarschijnlijk ook nog eens meer geld voor je auto.

Je auto alleen even APK laten keuren kan ook handig zijn wanneer je in het buitenland met een auto rondrijdt waar een Nederlands kenteken op zit. Want zolang er op je auto een Nederlands kenteken zit, moet de auto voorzien blijven van een Nederlandse APK.

Een laatste reden waarom je je auto alleen even APK zou willen laten keuren is wanneer je vermoedt dat er wel eens dure reparaties aan zouden kunnen zitten komen om hem weer een jaar APK-gekeurd te krijgen.

Door de auto dan puur en alleen even APK te laten keuren, krijg je in ieder geval een goed idee van wat het je kost om de auto weer voor een jaar door de APK te krijgen.

De APK en zelf je auto repareren

Soms kan het qua kosten ook wel eens heel erg meevallen om een auto weer voor een jaar APK-goedgekeurd te krijgen. Zo kan je auto bijvoorbeeld APK-afgekeurd worden omdat de ruitensproeier het niet doet. Als dan het bijvullen van ruitensproeiervloeistof het probleem niet oplost, dan is er wat anders aan de hand.

Eventuele onderdelen om de ruitensproeier van je auto te repareren, zijn doorgaans alles behalve duur.

De hoogste kosten van het repareren van een ruitensproeier zijn in een dergelijk geval toe te schrijven aan de automonteur. Die eerst tijd nodig heeft om uit te vinden waarom de ruitensproeier het niet doet. En die vervolgens nog wat tijd nodig heeft om het probleem te verhelpen.

En omdat zeker storing zoeken en schoonmaken en gangbaar maken van verstopte ruitensproeiers behoorlijk tijdrovend kan zijn, zou je zomaar eens minimaal 100 Euro in de zak kunnen houden door het repareren van de ruitensproeier zelf ter hand te nemen.

Vergelijkbare situaties kunnen zich uiteraard ook voordoen bij andere punten waarop je auto APK kan worden afgekeurd. En waarbij het vooral ontzettend veel tijd kost om het te repareren, maar waarbij de benodigde onderdelen soms maar enkele tientjes kosten en het repareren goed zelf te doen is.

Precies dat zijn reparaties waarvan je zou moeten bekijken of je ze niet zelf ter hand kunt nemen.

Als je dan bekijkt wat alleen een APK kost, dan is dat zeker het overwegen waard om de auto alleen te laten keuren. Vervolgens de afkeurpunten zelf te repareren, om de auto daarna wederom ter keuring aan te bieden.

Wat een APK je dan kost is vooral tijd. En wanneer je wat tijd hebt, dan geeft dat je een uitstekende gelegenheid om serieus wat geld te besparen op de kosten van APK en onderhoud.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen