Particulier een tweedehands auto leasen, hoe slim is dat?

Particulier een auto leasen. Het kan tegenwoordig. Zelfs een tweedehands auto leasen is mogelijk. Dat zou leasen wel eens heel betaalbaar kunnen maken. Maar is het werkelijk allemaal goud wat er blinkt?

Autorijden kost geld. Zeker wanneer je niet in een al te oude auto rond wilt rijden. Want vaak moet het aankoopbedrag van een auto gefinancierd worden. En ook dat kost geld. Maar dat is nog niet alles. Want de auto moet ook nog verzekerd worden. En heeft geregeld onderhoud nodig.

Particulier leasen: de voor -en nadelen

Een auto leasen is voor bedrijven inmiddels al tientallen jaren mogelijk. Echter, leasen is nooit heel goedkoop geweest. Maar het verloste bedrijven wel van een hoop rompslomp rond het bezitten van een wagenpark. Bovendien stond precies vast wat de bedrijfsauto's per maand kostten. En omdat er geen bedrijfskapitaal geïnvesteerd hoefde te worden in de aankoop van de auto's, bleef er geld beschikbaar voor andere doeleinden.

Voor bedrijven had het leasen dan ook nogal wat voordelen. Een aantal van deze voordelen heb je ook als je particulier gaat leasen. Want ook dan hoef je geen spaargeld in een auto te steken. Of je zorgen te maken over de hoogte van de onderhoudskosten van de auto. En zelfs als je met pech komt te staan, wordt in veel gevallen door de leasemaatschappij alles voor je geregeld.

Het enige waar je zelf voor moet zorgen is, dat er voldoende benzine in de tank zit. Daarnaast is het slim om in ieder geval af en toe even de olie te peilen. Omdat schade aan de auto door nalatigheid wel voor eigen rekening komt.

Maar ondanks dat, zouden we gerust kunnen stellen dat: je alleen de lusten van een auto hebt, maar niet de lasten.

Dat daar een prijskaartje aan hangt, laat zich raden. Daarbij kent het leasen niet alleen voordelen. Maar zeker ook wat nadelen waar je toch even je gedachten over moet laten gaan, voordat je besluit particulier een auto te gaan leasen. De belangrijkste nadelen van leasen zijn toch wel:

  • Je kunt niet zomaar van de auto af. Dus wanneer je een leasecontract afsluit voor 4 jaar, dan zit je toch echt 4 jaar aan die auto vast. Want een leasecontract verbreken kan serieus geld kosten.
  • Je moet altijd blijven letten op de kilometers die je rijdt. Want in een leasecontract wordt ook opgenomen hoeveel kilometers je maximaal per jaar mag rijden. Ga je er overheen dan moet je voor de teveel gereden kilometers gaan bijbetalen. Rijd je minder, dan heb je pech. Want ook al rijd je minder, je blijft gewoon hetzelfde betalen.

Er zijn echter ook maatschappijen waarbij de gereden kilometers niet in het leasebedrag zijn opgenomen. Deze zullen dan ook, naast het leasebedrag per maand, apart betaald moeten worden.

Een tweedehands auto leasen

Wil je in verhouding echt goedkoop leasen, dan ga je uiteraard voor de lease van een tweedehands auto. Het leasen van een tweedehands auto kan goedkoop zijn omdat:

  • De meeste auto's de helft van hun waarde verliezen in de eerste 3 jaar.
  • Er bij een jonge tweedehands auto nog steeds geen hele hoge onderhoudskosten te verwachten zijn.

De leaseprijs van een tweedehands auto zou dan ook wel eens heel gunstig uit kunnen vallen in vergelijking met het leasen van dezelfde auto nieuw.

Een tweedehands auto die ter lease wordt aangeboden, zal door de bank genomen niet ouder zijn dan 3 jaar. En wanneer je bedenkt dat een 3 jaar oude auto doorgaans niet van nieuw te onderscheiden is, dan kan privé een tweedehands auto leasen een hele mooie oplossing zijn. Zeker wanneer je maandelijkse budget voor een auto beperkt is, maar je wel de beschikking wilt hebben over een goede en vooral betrouwbare auto.

Het leasen van een tweedehands auto heeft overigens wel een nadeel. En dat is dat je een keuze zal moeten maken uit de auto's die op dat moment tweedehands beschikbaar zijn.

Is particulier een tweedehands auto leasen slim? Een auto particulier leasen is vooral slim wanneer je absoluut geen rompslomp wilt hebben van een auto, maar gewoon te allen tijde een betrouwbaar vervoermiddel ter beschikking wilt hebben.

In alle andere gevallen is het gewoon een kwestie van de voor -en nadelen nauwkeurig afwegen. Want particulier een auto leasen, kent een aantal grote gemakken, maar ook enkele serieuze nadelen. Bovendien is een auto leasen, ook al is hij tweedehands, doorgaans niet de voordeligste manier van autorijden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen