9 tips die de waarde van je auto verhogen bij verkoop

De waarde van een auto kan bij verkoop behoorlijk variëren. Zoek bijvoorbeeld op Markplaats maar eens naar een 8 jaar oude Volkwagen Golf, voorzien van een gangbare 1.6 liter benzinemotor. Je zult dan heel snel ontdekken dat er zomaar 2500 Euro verschil kan zitten tussen de goedkoopste VW Golf en de duurste.

Wanneer we verder kijken, dan zullen we hoogstwaarschijnlijk ontdekken dat de goedkoopste een aanzienlijk hogere kilometerstand zal hebben dan de duurste. En dat de duurste wellicht ook meer en ook duurdere opties zal hebben.

Daar kun je als je jouw auto gaat verkopen uiteraard weinig aan veranderen. Echter, er zijn zonder meer zelf dingen aan je auto te doen, die de verkoopwaarde van de auto met honderden Euro's kunnen laten stijgen en die je slechts enkele tientjes en wat tijd kosten.

Hier volgen dan ook 9 tips die de waarde van je auto bij verkoop direct verhogen.

1) Maak de auto goed schoon

Het gros van de autokopers hecht veel belang aan het uiterlijk van een auto. Met andere woorden: de kleur moet aanspreken en de auto moet er schoon, netjes en representatief uitzien.

Dat is dan ook de voornaamste reden, waarom we met enige regelmaat naar de wasstraat rijden om onze auto te laten wassen.

Het makkelijkst verhoog je de verkoopwaarde van je auto dan ook, door de tijd te nemen om de auto heel goed en grondig te wassen, te poetsen en schoon te maken.

Let er bij het poetsen van de auto overigens goed op, dat poetsmiddel geen witte strepen achterlaat op bijvoorbeeld kunststof stootstrippen. Dit ziet er lelijk uit en komt de verkoopwaarde van je auto dan ook niet echt ten goede. Verwijder poetsmiddel en wax dan ook direct van kunststof strippen zodra je het ziet, met een beetje onverdunde autoshampoo of afwasmiddel.

2) Behandel verweerde bumpers en stootstrippen

Hoe ouder een auto wordt, hoe meer kunststof bumpers een stootstrippen door de invloed van het weer verkleuren. Iets dat een auto er een stuk ouder uit kan laten zien dan dat de auto werkelijk is.

Een spuitbus bumperspray voor kunststof bumpers en strippen verhelpt dit probleem. En laat je auto er moeiteloos jaren jonger uitzien.

3) Vervang kapotte wieldoppen

Een stoeprandje raken overkomt iedere automobilist wel eens. Maar als je een beetje pech hebt, dan rijd je wel een flinke kras op je wieldoppen. Of erger nog: je rijdt er een stuk uit.

Bijna niets staat zo aftands als een kapotte wieldop of een ontbrekende wieldop op een auto. Het zal dan ook zeker afbreuk doen aan je auto, wanneer je jouw auto te koop hebt staan.

Vervang kapotte of ontbrekende wieldoppen dan ook, wanneer je jouw auto gaat verkopen. En setje van 4 nieuwe wieldoppen kosten je bij een automaterialenwinkel slechts een paar tientjes.

Een investering die je auto dik waard zal blijken te zijn.

4) Knap roestige velgen op

Roestige stalen velgen geven je auto een afgetrapte indruk. Zelfs wanneer jouw auto er verder prachtig uitziet. Je zou dan ook gerust kunnen stellen dat al je schoonmaakwerk bijna voor niets is geweest, als je roestige velgen onder je auto zou laten zitten.

Temeer omdat ook een paar roestige velgen, voor een paar Euro relatief simpel op te knappen zijn.

5) Vervang lelijke geworden kentekenplaten

Met name de kentekenplaat aan de voorzijde van auto, kan in de loop der jaren ontzettend lelijk geworden zijn. Ook dat doet een auto geen goed bij het verkopen ervan.

Probeer dan ook eerst of je een kentekenplaat nog schoon kan krijgen. Lukt dat niet, dan zou je kunnen overwegen om de kentekenplaten op je auto te vervangen. Nieuwe kentekenplaten kun je laten maken bij de door de RDW aangewezen kentekenplaatfabrikanten.

6) Vervang lelijk geworden automatten

Menig auto is voorzien van automatten, om zo de originele bekleding van de auto zo goed mogelijk te beschermen tegen vuil en modder dat via je schoenen in de auto terecht zou kunnen komen.

Met name de automat aan de bestuurderszijde, kan er na jaren van intensief gebruik van de auto compleet afgeragd uit komen te zien. Iets wat uiteraard behoorlijk afbreuk kan doen aan het interieur van de auto.

Zeker wanneer je veel tijd hebt gestoken in het schoonmaken van het interieur, zal je dat des te meer gaan opvallen.

Vervelender nog, het zal ook de koper van je auto opvallen. Vervang lelijk geworden automatten dan ook door een setje nieuwe. Want ook automatten zijn voor slechts enkele tientjes te koop bij winkels die automaterialen en auto accessoires verkopen.

7) Zorg voor een nieuwe APK

Voor een particulier de jouw auto koopt, is de versheid van de APK zo'n beetje de enige garantie die hij heeft, dat de auto nog in een enigszins goede staat verkeert. Voor een potentiële particuliere autokoper is een verse APK dan ook van het grootste belang.

Ook een nieuwe APK op je auto kun je al hebben voor slechts enkele tientjes. Maar kan je honderden Euro's meer opleveren bij de verkoop van je auto.

8) Instructieboekje, onderhoudsboekje en reservesleutels

Wanneer je jouw auto particulier verkoopt, dan kun je geen enkele garantie geven aan de koper van jouw auto. Maar je kunt hem wel zekerheden geven. En hoe meer gevoel van zekerheid je een koper geeft, hoe meer hij bereidt is te betalen voor je auto en hoe sneller hij de auto ook van je zou willen kopen.

Zorg er dan ook altijd voor dat het instructieboekje, het onderhoudsboekje en de reservesleutels van de auto aanwezig zijn als je jouw auto verkoopt. Zeker wanneer je jouw auto altijd netjes bij de garage hebt laten onderhouden, en alle beurten in het onderhoudsboekje netjes afgestempeld zijn.

Maar zelfs al is dat niet het geval, probeer er dan minimaal voor te zorgen dat je rekeningen van reparaties ter inzage hebt voor je koper. Ook dat zal de koper het vertrouwen geven dat jij goed voor je auto hebt gezorgd.

9) Controleer het niveau van alle vloeistoffen

Zodra de motorkap open gaat, kan een koper vrijwel direct zien hoe het met het niveau van de diverse vloeistoffen in de auto is gesteld. Zorg er dan ook voor dat alle vloeistoffen, en dus ook de ruitensproeiervloeistof, op niveau zijn. En vergeet uiteraard ook het oliepeil niet.

Dit maakt een verzorgde en betrouwbare indruk op een koper, waardoor zijn interesse in jouw auto alleen maar zal toenemen.

De 9 tips in dit artikel laten je zien dat je de verkoopwaarde van je auto vrij eenvoudig, snel en voor weinig geld kunt laten toenemen. Waarbij de waarde van je auto bij verkoop overigens wel het meest zal toenemen, door te zorgen voor een schone auto en een nieuwe APK.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen